IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 13th August

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 13th August

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like LIC ADO mains, IBPS RRB PO/Clerk Main, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 13th August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 



Q1. Name an Indian biologist who is set to become the 1st woman president of the Indian National Science Academy.
Manju Sharma
Amita Sehgal
Mitali Mukerji
Chandrima Shaha
Veena Parnaik
Solution:
Chandrima Shaha is set to be the 1st woman president of the Indian National Science Academy.

Q2. Which state government has launched the ‘Mukhya Mantri Krishi Ashirwad Yojana’ under which money would be directly transferred into the bank accounts of farmers in the state?
Jharkhand
West Bengal
Andhra Pradesh
Rajasthan
Punjab
Solution:
Jharkhand government has launched the ‘Mukhya Mantri Krishi Ashirwad Yojana’ under which money would be directly transferred into the bank accounts of farmers in the state.

Q3. Name an Indian Badminton star who defeated Singapore’s Loh Kean Yew in final clash to win the Men’s Singles title in the Hyderabad Open.
Kidambi Srikanth
Sameer Verma
H.S Prannoy
Sai Praneeth
Sourabh Verma
Solution:
Indian Badminton star Sourabh Verma defeated Singapore’s Loh Kean Yew in final clash to win the Men’s Singles title in the Hyderabad Open.

Q4. The United Nation observes ...................... every year as "International Youth Day" to examine how governments, young people and youth-led and youth focused organizations, as well as other stakeholders, are transforming education.
10th August
13th August
12th August
15th August
14th August
Solution:
The United Nation observes 12th August every year as "International Youth Day" to examine how governments, young people and youth-led and youth-focused organizations, as well as other stakeholders, are transforming education.

Q5. Which team defeated Dabang Delhi in the finals by 8-1 to win the Ultimate Table Tennis league?
Puneri Paltan T.T.
Chennai Lions
Goa Challengers
U Mumba T.T.
RP-SG Mavericks Kolkata
Solution:
Chennai Lions defeated Dabang Delhi in the finals by 8-1 to win the Ultimate Table Tennis league.

Q6. Which player has been been awarded the UEFA’s Goal of the Season award for 2018-19?
Cristiano Ronaldo
Kylian Mbappé
Luka Modric
Antoine Griezmann
Lionel Messi
Solution:
Barcelona’s Lionel Messi has been awarded UEFA’s Goal of the Season award 2018-19 for his free-kick against Liverpool.

Q7. Name the tennis star who defeated Russian Daniil Medvedev by 6-3, 6-0 recently to win in Montreal to win 35th Masters crown.
Roger Federer
Rafael Nadal
Novak Djokovic
Andy Murray
John Isner
Solution:
Rafael Nadal wins in Montreal to win 35th Masters crown. He defeated Russian Daniil Medvedev by 6-3, 6-0.

Q8. Name the private sector bank who partnered with digital healthcare platform Practo to launch an industry-first co-branded health credit card.
ICICI Bank
Yes Bank
HDFC Bank
RBL Bank
IDFC Bank
Solution:
Private sector bank, RBL Bank and digital healthcare platform Practo have partnered to launch an industry-first co-branded health credit card.

Q9. The event, organised by Vasudhaiv Kutumbakam Foundation has entered the Champions Book of World Records (for the longest tricolour) after thousands of students and members of several social organisations unfurled a 15-km long national flag by forming a human chain ahead of the Independence day. The event was held in ...................
Rajasthan
Chhattisgarh
Tamil Nadu
Kerala
Karnataka
Solution:
The event, organised by Vasudhaiv Kutumbakam Foundation has entered the Champions Book of World Records (for the longest tricolour) after thousands of students and members of several social organisations unfurled a 15-km long national flag by forming a human chain ahead of the Independence day. The event was held in Chhattisgarh.

Q10. Name an Indian wrestler who defeated Iran’s Peiman Bibyani by 2-0 in the 65 kg final of the men’s freestyle competition to win gold at Tbilisi Grand Prix held in Tbilisi, Georgia.
Sushil Kumar
Yogeshwar Dutt
Naresh Kumar
Amit Kumar Dahiya
Bajrang Punia
Solution:
Bajrang Punia defeated Iran’s Peiman Bibyani by 2-0 in the 65 kg final of the men’s freestyle competition to win gold at Tbilisi Grand Prix held in Tbilisi, Georgia.

Q11. World Biofuel Day is observed every year on ............. to create awareness about the importance of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels.
10th August
13th August
12th August
15th August
14th August
Solution:
World Biofuel Day is observed every year on 10th of August to create awareness about the importance of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels.

Q12. Which technology company has announced a partnership with Reliance Jio to accelerate the digital transformation in India?
Apple Inc.
Dell
Sony Corporation
Microsoft
Hewlett-Packard
Solution:
Reliance Jio and Microsoft announced a partnership to accelerate the digital transformation in India.

Q13. Name an Indian scientist and innovator whose 100th birth anniversary was recently celebrated and who is also considered as the father of India’s space program.
Homi Jehangir Bhabha
A.P.J. Abdul Kalam
Vikram A Sarabhai
Chandrashekhara Venkata Raman
Srinivasa Ramanujan
Solution:
The country is celebrating the 100th birth anniversary of scientist and innovator Dr Vikram A Sarabhai. He is considered as the father of India’s space program.

Q14. Which country has decided to remove Japan from its preferred trade list because Japan has failed to uphold international principles while managing its export controls on sensitive materials?
Russia
North Korea
China
The United States of America
South Korea
Solution:
South Korea has decided to remove Japan from its preferred trade list. South Korea has taken this decision because Japan has failed to uphold international principles while managing its export controls on sensitive materials.

Q15. The 14th Session of the Conference of the Parties to the United Nations Convention to Combat Desertification (COP14), will take place on 2-13 September 2019 at ........................., India.
Greater Noida
Patna
Ranchi
Lucknow
Manesar
Solution:
The 14th Session of the Conference of the Parties to the United Nations Convention to Combat Desertification (COP14), will take place on 2-13 September 2019 at Greater Noida, India.

Q16. World Biofuel Day is observed every year to create awareness about the importance of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels. What is the theme for year 2019?
Biofuel: An alternative of fossil fuels
Replace Biofuel from Used Cooking Oil
Bio-diesel Research
Bio-diesel: An alternative of fossil fuels
Production of Bio-diesel from Used Cooking Oil
Solution:
World Biofuel Day is observed every year to create awareness about the importance of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels. The theme for year 2019: Production of Bio-diesel from Used Cooking Oil.

Q17. Name the author of the recently released book “Listening, Learning & Leading”.
M Venkaiah Naidu
Amit Shah
Ram Nath Kovind
Rajnath Singh
Pranab Mukherjee
Solution:
M Venkaiah Naidu is the author of the recently released book “Listening, Learning & Leading”.

Q18. Union Environment minister launched a website ‘unccdcop14india.gov.in', which contains all the information related to the Conference of the Parties to the United Nations Convention to Combat Desertification (COP14). Who is the Union Environment Minister of India?
Piyush Goyal
Smriti Zubin Irani
Arun Jaitely
Prakash Javadekar
Amit Shah
Solution:
Union Environment minister launched a website ‘unccdcop14india.gov.in, which contains all the information related to the Conference of the Parties to the United Nations Convention to Combat Desertification (COP14). Union Environment Minister: Prakash Javadekar.

Q19. The United Nation observes "International Youth Day" every year to examine how governments, young people and youth-led and youth focused organizations, as well as other stakeholders, are transforming education. What was the theme for 2019?
Transforming colleges
Transforming youth
Transforming people
Transforming education
Transforming nations
Solution:
The United Nation observes 12th August every year as "International Youth Day" to examine how governments, young people and youth-led and youth focused organizations, as well as other stakeholders, are transforming education. This year's theme was “Transforming education”.

Q20. What is the currency of japan?
Yen
Rupee
Taka
Rupiah
Renminbi
Solution:
Yen is the currency of japan.

               






Print Friendly and PDF

No comments