IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 11th August

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 11th August

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs


The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 11th August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 



Q1. Name the mission launched by the Khadi and Village Industry Commission on World Tribal Day under which the commission will give leather kits to the leather artisans across the nation.
Khadi Mission
Tribal Mission
Artisan Mission
Leather Mission
Khadi and Village Mission
Solution:
The Khadi and Village Industry Commission has launched “Leather Mission” on World Tribal Day. Under this mission, the commission will give leather kits to the leather artisans across the nation.

Q2. The 3rd International Electric Vehicle Conclave was inaugurated at the International Centre for Automotive Technology (ICAT) in .................., Haryana.
Manesar
Panipat
Kurukshetra
Chandigarh
Bhiwani
Solution:
The 3rd International Electric Vehicle Conclave was inaugurated at the International Centre for Automotive Technology (ICAT) in Manesar, Haryana.

Q3. Which state government has launched a drive “Vriksharopan Mahakumbh” on the occasion of 77th anniversary of Quit India Movement? This drive has created world record after planting more than 22 crore saplings in the state.
Andhra Pradesh
Madhya Pradesh
Arunachal Pradesh
Himachal Pradesh
Uttar Pradesh
Solution:
Uttar Pradesh’s “Vriksharopan Mahakumbh” drive has created world record after planting more than 22 crore saplings. The drive was launched on the occasion of 77th anniversary of Quit India Movement.

Q4. The controlling board of which of the following sports in India has agreed to come under the ambit of the National Anti-Doping Agency?
Badminton
Cricket
Table Tennis
Basket Ball
Football
Solution:
The Board Of Control For Cricket In India has agreed to come under the ambit of the National Anti-Doping Agency.

Q5. “One Nation One Ration Card” scheme to be rolled out in India from June 1,...................
2022
2023
2021
2025
2020
Solution:
“One Nation One Ration Card” scheme to be rolled out in India from June 1, 2020.

Q6. Name the public sector bank which has entered into a corporate agency agreement with Cholamandalam MS General Insurance Company Ltd. under which the bank will distribute the latter’s insurance products to its customers through its traditional and digital platform.
Punjab National Bank
Bank of India
Indian Bank
Syndicate Bank
State Bank of India
Solution:
Indian Bank has entered into a corporate agency agreement with Cholamandalam MS General Insurance Company Ltd. under which the bank will distribute the latter’s insurance products to its customers through its traditional and digital platform.

Q7. Which day is commemorated by Japan every year as the Nagasaki day? On this day in 1945, the United States dropped an atomic bomb code named “Fat Man” on Nagasaki, Japan.
09 August
08 August
11 August
19 August
10 August
Solution:
Japan commemorates 09 August every year as the Nagasaki day. On this day in 1945, the United States dropped an atomic bomb code named “Fat Man” on Nagasaki, Japan.

Q8. President has approved the Motor Vehicles (Amendment) Act, 2019. The ACT proposes a scheme which allows cashless treatment of victims in a road accident during the "..................... Hour" which is defined as the time period of up to one hour following a traumatic injury, during which the likelihood of preventing death through prompt medical care is the highest.
Finest
Golden
Ultimate
Silver
Life Saving
Solution:
President has approved the Motor Vehicles (Amendment) Act, 2019. The ACT proposes a scheme which allows cashless treatment of victims in a road accident during the "Golden Hour" which is defined as the time period of up to one hour following a traumatic injury, during which the likelihood of preventing death through prompt medical care is the highest.

Q9. The President of India, Shri Ram Nath Kovind, has hosted an ‘At Home’ reception for ........................ on the occasion of the 77th anniversary of Quit India Day (August 9) at Rashtrapati Bhavan.
Defence Personnel
Businessman
Cricketers
Freedom Fighters
Bollywood Actors
Solution:
The President of India, Shri Ram Nath Kovind, has hosted an ‘At Home’ reception for freedom fighters on the occasion of the 77th anniversary of Quit India Day (August 9) at Rashtrapati Bhavan.

Q10. Name the stealth frigate of the Indian Navy which has arrived in Norway for a 3 day visit as part of Western Fleet Overseas Deployment.
INS Shivalik
INS Tabar
INS Satpura
INS Betwa
INS Tarkash
Solution:
INS Tarkash has arrived in Norway for a 3 day visit as part of Western Fleet Overseas Deployment.

               



Print Friendly and PDF

No comments