SBI Clerk English Quiz: 9th August 2019

sbi-clerk-main-english-quiz


SBI Clerk English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The SBI Clerk 2019 is just one step away from your reach, for your aid here is the quiz under the Study Plan 'DREAM', on the SBI Clerk English Quiz and we have Reading Comprehension and error based sentences for 9th August 2019.



Directions (1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below them. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions. 

At the first monetary policy statement of the Reserve Bank of India (RBI) for 2018-19, it seems impossible to believe that the previous bi-monthly on 7 February marked a high point in the relationship between the Union finance ministry and the RBI. There was on that date a regulatory add-on of a 180-day window of forbearance for payment dues from small borrowers, and abolition of loan limits in the MSME (medium, small and micro enterprises) segment. Those initiatives followed the supportive measures for the small-scale sector in the Union budget on 1 February, through the corporate tax cut, and additional funding for the Micro-units Development Refinance Agency (Mudra).
The appearance of team play was shattered after the Punjab National Bank (PNB) fraud broke in mid-February. The PNB fraud has variously been placed as having been in operation since 2011, perhaps even earlier. Union finance minister Arun Jaitley, speaking at the Economic Times Global Business Summit on 23 February, blamed the top management and auditors of PNB, but was also quoted as having added: “Regulators ultimately decide the rules of the game and regulators have to have a third eye which is to be perpetually open. But unfortunately in the Indian system, we politicians are accountable, the regulators are not.”
RBI governor Urjit Patel came back forcefully on the occasion of a 14 March address at the Gujarat National Law University, pointing to the lack of ownership-neutrality in the Banking Regulation Act of 1949. The act as amended withholds the RBI from imposing certain types of penalties for errant conduct on public sector banks, like firing the chief executive officer, removing directors or superseding the board. The speech lists seven of them. Patel was right to have pointed them out, appropriately in an address to young entrants into the legal profession. That kind of unevenness in the regulatory landscape clearly has to be swept away.
The PNB fraud is said to have started rolling in 2011. As it happens, RBI that year appointed a high-level steering committee chaired by then deputy governor K.C. Chakraborty (a past chairman of PNB), to upgrade banking supervision to global best practices. Its report recommended that supervision be expanded in scope to go beyond a narrow focus on regulatory compliance or bank solvency, towards assessing the riskiness of a bank’s operations, and its risk mitigation strategies. Independently, an inspection of select overseas branches of Indian banks was also conducted in May 2012, the previous one having been done in May 2008, but the findings are not publicly known.

 The Chakraborty Committee report was submitted in June 2012. Its recommendations were accepted, and the supervisory system overhauled on to a new risk-based supervision (RBS) platform. Training was initiated for senior officers of the major banks. The new framework went into operation in 2013-14, renamed SPARC (supervisory programme for assessment of risk and capital). An initial set of 28 banks from across the ownership spectrum, accounting for 60% of total banking assets, was covered that year. PNB may well have been among them. Eight more banks were added over the next two years, and by 2016-17, all scheduled commercial banks were covered. SPARC specifically calls for ongoing interaction between banks and supervisors, not just periodic inspections. Finally, there is a further overlay since 28 February 2017 of a standing committee on cyber security.
In a parallel development starting in 2012-13, memoranda of understanding (MoUs) were signed with 16 overseas regulators, which the annual report for that year says led to “substantial progress in supervisory information sharing and cooperation within jurisdictions where Indian banks are operating”. By the close of reporting year 2016-17, the number of such MoUs had expanded to 40, and there was also a statement of cooperation with three US financial regulators. Since overseas jurisdictions were another point from which the PNB fraud could have been spotted, these agreements do not seem to have led to information exchange of any diagnostic value. 

Q1. What benefits have been provided by the government to small borrowers? 
(I) Allocation of additional funds.
(II) Abrogating the loan limits in the MSME segment.
(III) Government has extended the time period for small borrowers for payment of their dues.
Only (I)
Only (III)
Both (II) and (III)
Both (I) and (III)
All are correct
Solution:
All the sentences are correct. Government in the budget this year has announced the additional funding to Mudra, add-on of a 180-day window of forbearance for payment dues from small borrowers and abolition of loan limits in the MSME. Hence option (e) is the correct choice.

Q2. What can be inferred from the statement, “we politicians are accountable, the regulators are not.”?
Only politicians need to take decisions for regulating the banks.
RBI should not be held responsible for their ineffective regulation against frauds in PSU banks.
In Indian system, politicians are made responsible for any type of fraudulent activity.
Both (b) and (c)
All are correct
Solution:
As mentioned in second paragraph of the passage that finance minister highlighted the responsibilities of regulators of PSU banks i.e. RBI. Here unfortunately determines the negative point that politicians are made responsible for frauds and scams in banks rather than regulators. Hence option (d) is the correct choice.

Q3. Which type(s) of unevenness has/have been pointed out by RBI governor?
appointment of high level supervision committee
growing fraudulent activities and scams in banks.
uncontrolled regulation in banks.
imposing penalty on PSBs.
All are correct
Solution:
Refer the third paragraph of the passage.

Q4. What are the efforts made by RBI to avoid the future loss in banks? 
(I) turning towards privatization of banks.
(II) providing training to bank officials.
(III) updating supervisory system
Only (I)
Only (III)
Both (II) and (III)
Both (I) and (III)
All are correct
Solution:
Refer the first few lines of second paragraph “Training was initiated for senior officers of the major banks.” “the supervisory system overhauled on to a new risk-based supervision (RBS) platform.”.

Q5. Identify the tone of the author with respect to the passage.
eulogistic
informal
nostalgic
critical
didactic
Solution:
The author has given deep analysis of decision of RBI governor Urjit Patel regarding monetary policy, with a neutral outlook. Hence ‘critical’ is the correct tone of the author.

Q6. According to the passage, the new framework SPARC includes 
(a) to upgrade banking supervision to global standards.
(b) interaction between banks and supervisors.
(c) enhancing cyber security of scheduled commercial banks
Only (I)
Only (III)
Both (II) and (III)
Both (I) and (III)
All are correct
Solution:
All of the sentences are correct. Refer to fourth and fifth paragraphs of the passage.

Directions (7- 8): Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold in the context of the passage. 

Q7. Perpetually
abate
constantly
dissent
harness
stride
Solution:
Perpetually means never ending or changing, having same meaning as constantly.
Abate means becoming less intense.
Dissent means disagreement.
Stride means a decisive step, advance, proceed.

Q8. Forbearance
banish
cease
recuperate
usurp
tolerance
Solution:
Forbearance means patient self-control; restraint and tolerance, having same meaning as tolerance.
Recuperate means recover or regain.
Usurp means take illegally or by force.

Directions (9- 10): Choose the word which is most opposite in meaning of the word printed in bold in the context of the passage. 

Q9. Overhaul
ensue
accede
acquiesce
ruin
hapless
Solution:
Overhaul means take apart (a piece of machinery or equipment) in order to examine it and repair it if necessary. Hence it has the opposite meaning to ruin.
Ensue means happen or occur afterwards or as a result.
Acquiesce means accept something reluctantly but without protest.
Hapless means unfortunate.

Q10. Supersede
herald
confide
concede
relinquish
retain
Solution:
Supersede means take the place of (a person or thing previously in authority or use); supplant. Hence it has the opposite meaning to retain.
Relinquish means voluntarily cease to keep or claim; give up.
Concede means admit or agree that something is true after first denying or resisting it.
Herald means a person or thing viewed as a sign that something is about to happen.
Confide means tell someone about a secret or private matter while trusting them not to repeat it to others

Q11. In the following question, various sentences are given and you have to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the question where option (e) is all are correct and all the sentences are grammatically correct choose option (e) as the correct choice. 
(a) The potassium found in potatoes is said to reduce cholesterol level, blood pressure and controls heart problems.
The calcium and magnesium content in potatoes can help ease rheumatism.
Health experts and nutritionists say that turnip juice has more Vitamin C than orange juice.
To watch even a single plant grow from seedling to small and big with more leaves each day and find them flowering and giving fruits can give you happiness untold.
All are correct.
Solution:
All the given sentences are grammatically correct.

Q12. In the following question, various sentences are given and you have to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the question where option (e) is all are correct and all the sentences are grammatically correct choose option (e) as the correct choice.
Everyone who desires to participate in the good to be obtained must share in the act.
As we have seen above, all must participate that none may be in a position to reproach the rest.
While Dean had no desire to participate in the new and perilous sport of ice climbing, he didn't share Cynthia total perplexity at why a sane human being would even consider subjecting himself or herself to such uncomfortable danger.
They were dressed like the others, and seemed to participate in the general joy.
He being the best student in the class, Gopal was chosen to participate in the competition.
Solution:
In this sentence, use of ‘He’ is superfluous as the subject of ‘Being’ is ‘Gopal’. It is to be noted that whenever a sentence containing Participle is used with only one Subject which does dual work, then a Subject is not required before Participle.
e.g. Being tired, he sat down. [= As he was tired, he sat down.]

Q13. In the following question, various sentences are given and you have to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the question where option (e) is all are correct and all the sentences are grammatically correct choose option (e) as the correct choice.
There is no end of 'paddies' along this river, and I'm sure they cannot understand your lingo.
Knowledge of regional language is necessary for bank officers because they are to understand what their customers say.
This was one point at which we touched, and which went far to enable me to understand him.
Am I to understand that you have no intention of respecting my wishes in this matter?
All are correct.
Solution:
Replace “Knowledge of regional language” by “The knowledge of a regional language” as generally “The + Noun + of + Noun” is used. Also, ‘regional language’ is a Singular Countable Noun. So ‘a’ will be used before ‘regional language’. Hence the correct form of the sentence should be - The knowledge of a regional language.

Q14. In the following question, various sentences are given and you have to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the question where option (e) is all are correct and all the sentences are grammatically correct choose option (e) as the correct choice.
Today he revealed the fact that he was angry on me because I had not helped him.
There was but one person likely to know all Mr. Topsparkle's secrets, and he would be unlikely to reveal them.
The study revealed the toxic effects of the pollutant.
It was almost as if he were shutting Felipa off before she could reveal something.
All are correct.
Solution:
Use ‘with’ in place of ‘on’ as “angry with somebody” and “angry at something” are the correct usage. e.g. He is angry with you.
He is angry at your behavior.

Q15. In the following question, various sentences are given and you have to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the question where option (e) is all are correct and all the sentences are grammatically correct choose option (e) as the correct choice.
I paused for a moment to have a full view of this notorious criminal.
I know that several of my readers may remind me of Sir Boyle Roche, whose bulls have become not only notorious, but proverbial.
The man who was blind with the right eye was a notorious criminal of this area.
Many of the pretended magnetizers were notorious libertines, who took that opportunity of gratifying their passions.
All are correct.
Solution:
Replace ‘with’ by ‘an’ as “blind in the right eye/the left eye” is used while “blind with both the eyes” is the correct usage.

               

Print Friendly and PDF

No comments