Static GK Questions for IBPS RRB PO/Clerk Main: 14th August

Dear Aspirants,


static-questions-for-ibps-rrb-po-clerk-main-2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.




Q1. Indian Space Research Organisation launched Chandrayaan 2 from Satish Dhawan Space Center at Sriharikota. Where is the headquarter of ISRO?
Kolkata
Chandigarh
Mumbai
New Delhi
Bengaluru
Solution:
The Headquarter of Indian Space Research Organisation in Bengaluru, Karnataka.

Q2. Defence Minister inaugurated the 1-kilometre long Ujh bridge in Kathua district and 617.40 Metre long Basantarbridge in Samba district of J&K. Who is the present Union Defence Minister?
Ravi Shankar Prasad
Nirmala Sitharaman
Amit Shah
Rajnath Singh
Nitin Jairam Gadkari
Solution:
The present Union Defence Minister of India is Rajnath Singh.

Q3. Adam Peaty breaks 57 seconds barrier & 100m breaststroke world record. Which of the following stroke is not belongs to swimming?
Breaststroke
Backstroke
Slidestroke
Sidestroke
ButterflyStroke
Solution:
Slidestroke has not belonged to Swimming.

Q4. Japan’s Akane Yamaguchi wins Indonesia Open BWF Tour Super 1000 tournament held in Jakarta, Indonesia. Who is the present president of Indonesia?
Susilo Bambang Yudhoyono
Joko Widodo
Megawati Sukarnoputri
Abdurrahman Wahid
BJ Habibie
Solution:
Joko Widodo also known as Jokowi, is an Indonesian politician and present president of Indonesia.

Q5. LIC has agreed to offer Rs 1.25 trillion Line of Credit by 2024, to fund highway projects. What is the full form of LIC?
Life Information Corporation
Life Institute Corporation
Life Investment Corporation
Life Innovation Corporation
Life Insurance Corporation
Solution:
The full form of LIC is Life Insurance Corporation.

Q6. President of India has transferred 2 Governors and made 4 new appointments across 6 States. Who is the president of India?
Ram Nath Kovind
Pratibha Devisingh Patil
Pranab Mukherjee
APJ Abdul Kalam
KR Narayanan
Solution:
Ram Nath Kovind is an Indian politician currently serving as the 14th President of India, in office since 25 July 2017.

Q7. Keshav Dutt, Prasun Banerjee to be honoured with Mohun Bagan Ratna. Mohun Bagan club related to which of the following sports?
Cricket
Kabbadi
Football
Hockey
Tennis
Solution:
Mohun Bagan Athletic Club is a professional football club based in West Bengal, India.

Q8. India celebrates 23 July every year as the “National Broadcasting day”. Who is the present Union Minister of Information and Broadcasting?
Mahendra Nath Pandey
Mukhtar Abbas Naqvi
Dharmendra Pradhan
Piyush Goyal
Prakash Javadekar
Solution:
Prakash Keshav Javadekar is an Indian politician and Minister of Information and Broadcasting.

Q9. Where is the headquarter of the International Atomic Energy Agency?
Jonathan Moyo
Washington DC, US
New York, US
Vienna, Austria
Paris, France
Solution:
The International Atomic Energy Agency has its headquarters in Vienna, Austria.

Q10. The Non Aligned movement ministerial meeting was held in Venezuela. What is the capital of Venezuela?
Quito
Brasilia
Lima
Caracas
Santiago
Solution:
Caracas, Venezuela's capital, is a commercial and cultural center located in a northern mountain valley.

Q11. National Payments Corporation of India (NPCI) and JCB International have launched RuPay JCB Global Cards. Who is the present CEO of NPCI?
Biswamohan Mahapatra
Dilip Asbe
Deepak Kumar
Balachandran M
NR Narayana Murthy
Solution:
Dilip Asbe is the MD & CEO of National Payments Corporation of India (NPCI).

Q12. Pakistan Cricket Board’s chairman Ehsan Mani has been appointed as the head of the ICC’s influential Finance and Commercial Affairs committee. Where is the headquarter of the ICC?
Dublin, Ireland
Kuala Lumpur, Malaysia
Athens, Greece
Basel, Switzerland
Dubai, UAE
Solution:
International Cricket Council headquarter in Dubai, UAE.

Q13. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) celebrating the 159th Income Tax Day (AaykarDiwas) on 24th July. CBDT formed in which of the following year?
1957
1993
1963
1969
1972
Solution:
The CBDT is a statutory authority functioning under the Central Board of Revenue Act, 1963.

Q14. Kerala Minister of Tourism presented the inaugural Nishagandhi Sangeetha Puraskaram. Who is the present Governor of Kerala?
Ramesh Bais
ESL Narasimhan
Anusuiya Uikey
P Sathasivam
Fagu Chauhan
Solution:
Palanisamy Sathasivam is the current Governor of Kerala, in office since 2014.

Q15. Reliance Industries Limited (RIL's) becomes top-ranked Indian company in Fortune Global list. Who is the present CEO of Reliance Industries Ltd?
Nita Ambani
Mukesh Ambani
Anant Ambani
Akash Ambani
Isha Ambani
Solution:
Mukesh Dhirubhai Ambani is an Indian businessman, and CEO of Reliance Industries Limited.

               





Print Friendly and PDF

No comments