Static GK Questions for SBI Clerk Main: 7th August

Dear Aspirants,


SBI Clerk Main Static GK Questions

SBI Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for SBI Clerk Main 2019. These questions are not only important for SBI Clerk Main but also for IBPS RRB PO/Clerk, EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.






Q1. Sri Lanka inaugurates model village built with Indian assistance. What is the currency of Sri Lanka?
Kyat
Rufiyaa
Paiso
Rupiah
Rupee
Solution:
The rupee is the currency of Sri Lanka, divided into 100 cents. It is issued by the Central Bank of Sri Lanka.

Q2. Sharjah's first Golden Card visa was issued to an Indian expat businessman Lalu Samuel. Sharjah belongs to which of the following Gulf Country?
Bahrain
United Arab Emirates
Oman
Qatar
Kuwait
Solution:
The city of Sharjah is situated on the Persian Gulf coast of the United Arab Emirates.

Q3. National Highways Authority of India (NHAI) and (NIIF) signed an MoU for funding highway projects. What is the full form of NIIF?
National Investment and Industrial Fund
National Investment and Institutional Fund
National Investment and Infrastructure Fund
National Investment and Information Fund
National Investment and Interpretation Fund
Solution:
The Full form of NIIF is National Investment and Infrastructure Fund.

Q4. The Ministries of AYUSH and Ministry of Information and Technology have signed a MoU to collaborate on the digitization of the AYUSH sector. Who is the present Minister of State (Independent charge) of AYUSH Ministry?
Jitendra Singh
Prahalad Singh Patel
Raj Kumar Singh
Mansukh L Mandaviya
Shripad Yesso Naik
Solution:
Minister of State (Independent charge) of AYUSH Ministr is Shripad Yesso Naik.

Q5. Delhi Police has signed a pact with Solar Energy Corporation of India. Under this, the SECI will support the implementation of grid-connected rooftop solar photovoltaic systems on the establishments of Delhi police. Who is the present Chief Minister of Delhi?
Jairam Thakur
Manohar Lal
Arvind Kejriwal
Capt Amarinder Singh
Ashok Gehlot
Solution:
Arvind Kejriwal is an Indian Politician and a former bureaucrat who is the current and 7th Chief Minister of Delhi since February 2015.

Q6. India’s biggest ride-hailing platform Ola Cabs, has received approval from London transport regulator to start private hire vehicles (PHV) in the capital city of the UK. Where is headquarter of Ola Cabs?
Delhi
Mumbai
Bengaluru
Chennai
Hyderabad
Solution:
The headquarter of Ola Cabs in Bengaluru.

Q7. Karnataka Bank Ltd has launched the web tool ‘Vasool So-Ft’ (Vasool So-Fast) for digitalising the Non Performing Asset recovery process of the bank. Where is the headquarter of Karnataka Bank Ltd?
Bidar
Ballari
Mysuru
Mangaluru
Belgaum
Solution:
The headquarter of Karnataka Bank Ltd is situated in Mangaluru, Karnataka.

Q8. India's first Design Development Center 'Fashionova' was launched in the Textile city Surat. Who is the present Governor of Gujarat?
Lalji Tandon
Anandiben Patel
Phagu Chuhan
Acharya Dev Vrat
Ramesh Bais
Solution:
Acharya Dev Vrat is an Indian politician serving as the Governor of Gujarat since July 2019.

Q9. The song was released as part of the celebration of the 20th anniversary of Kargil Vijay Diwas to be celebrated on 26th of July. Who is the present Chief of Indian Army?
Bipin Rawat
Dalbir Singh Suhag
Bikram Singh
Vijay Kumar Singh
Deepak Kapoo
Solution:
The present chief of Indian Army Staff is General Bipin Rawat.

Q10. The GoI has sanctioned an additional amount of Rs 358 crore for the construction of new roads in rural areas of Tripura. Who is the present governor of Tripura?
B. D. Mishra
Padmanabha Acharya
Jagdish Mukhi
Ganga Prasad
Ramesh Bais
Solution:
Ramesh Bais is an Indian politician serving as the 18th and current Governor of Tripura.

Q11. The Hong Kong government has approved over $9 million for relief and rehabilitation work in cyclone-hit Odisha. Who is the present governor of odisha ?
Anusuiya Uikey
Satyadev Narayan Arya
Ganeshi Lal
Biswabhusan Harichandan
Fagu Chauhan
Solution:
Professor Ganeshi Lal is the Governor of Odisha.

Q12. UNESCO's World Heritage Committee has listed Iraq's Babylon as a World Heritage Site. Who is the present Director General of UNESCO ?
Guy Ryder
Audrey Azoulay
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Anthony Lake
David Grimes
Solution:
The 39th session of UNESCO's General Conference elected Audrey Azoulay as Director-General of UNESCO, succeeding Irina Bokova.

Q13. The Supreme Court of India has directed the Meghalaya government to deposit the Rs 100 crore fine. Who is the Present Chief Minister of Meghalaya?
Ramesh Bais
Jagdish Mukhi
Conrad Sangma
Ganga Prasad
Padmanabha Acharya
Solution:
Conrad Kongkal Sangma is an Indian politician who is the 12th and current Chief Minister of the State of Meghalaya.

Q14. DRDO successfully tested Nag missiles in Pokhran ranges. The system includes a third generation Anti-Tank Guided Missile, the NAG, along with the Missile Carrier Vehicle (NAMICA). Where is the headquarter of DRDO?
Mumbai
Gandhinagar
Kolkata
New Delhi
Bengaluru
Solution:
The Headquarter of Defence Research and Development Organisation in New Delhi.

Q15. Nalin Shinghal has been appointed as the chairman and managing director of Bharat Heavy Electricals Limited. Where is the headquarter of BHEL?
Kolkata
Mumbai
Dehradun
Shillong
New Delhi
Solution:
The headquarter of Bharat Heavy Electricals Limited in New Delhi.

               



Print Friendly and PDF

No comments