IBPS English Quiz (Reading Comprehension) for 2019 Exams: 24th February

IBPS-2019-english-quiz-reading-comprehension-24

English Quiz For IBPS PO & Clerk 2019

IBPS had released the calendar for the Recruitment in 2019-20. Now the next step is to start practicing for the exams from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS PO and Clerk Examinations 2019-20. 

WATCH VIDEO SOLUTIONS HERE







Directions (1-5)- Read the following passage and answer the questions as directed. 

The year 2018 has been a watershed for Indian startups and the venture capital industry. With landmark deals led by the Walmart-Flipkart acquisition, increased investments by the likes of SoftBank and Alibaba and a surge in young professionals wanting to become entrepreneurs, India continues to consolidate its position as the world’s third-largest startup ecosystem. Now there is no looking back. We should now strive to become the world’s largest and the best startup ecosystem. These are not just lofty, feel-good goals but ones that can transform our country at multiple levels.

Consider the conventional role and responsibilities of a venture capitalist (VC). At present, the VC sits at the centre of a universe that has investors at one end and founders at another, managing the funds of the former and guiding the latter to scale so that there are handsome returns for everyone who has skin in the game. While this remains the primary reason for a VC’s existence, there are two more stakeholders in this domain—the government and the average citizen. As a VC originating from and based in India, I believe we also have a responsibility towards those who govern us and my fellow Indians. As part of a larger ecosystem, VCs have a significant responsibility to facilitate dialogue and cooperation with the government so that policymaking is realistic, enabling, and also creates a conducive framework to encourage the spirit of entrepreneurship in India. We need to ensure that progress is not derailed by sudden jolts such as the “angel tax" and the new e-commerce policy. We need continuity and ..................... at both the planning and execution stages at the policy level, combined with a robust involvement of the stakeholders in the entire decision-making process.

Q1. Which of the following statements is/are incorrect as per the passage above?



The year 2018 has been a turning point for Indian startups and the venture capital industry.
India continues to consolidate its position as the world’s third-largest startup ecosystem.
The VC manages the funds of the investors and guides the founders to scale.
VCs also have a significant responsibility to facilitate dialogue and cooperation with the government.
All are correct
Solution:
All are correct as per the given passage.
Q2. In the passage above, a phrase has been used "have skin in the game". What is the meaning of this phrase?
To have a personal investment in an undertaking, and therefore a vested interest in its success.
To have a rivalry with an undertaking, and therefore a vested interest in its failure.
To have a vigour to work hard to make your life successful.
To have a loss in an undertaking or organisation dueto fraudulent activities and take action against it.
None is correct.
Solution:
"Have skin in the game" means have a personal investment in an organization or undertaking, and therefore a vested interest in its success.
Q3. Which of the following can replace the word given in bold " SURGE" in the passage?
Demolish
Abandon
Boost
Sluggish
Both (a) and (b)
Solution:
Surge: increase suddenly and powerfully.
Q4. Which of the following is/are the responsibilities of a Venture Capitalist in context with the passage above? 
(I) VCs have a significant responsibility to facilitate dialogue and cooperation with the government. 
(II) They have a responsibility to create a conducive framework to encourage the spirit of entrepreneurship in India. 
(III) To ask questions and talk to people at all levels in an organization.
Only (I)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
All of the Above
Solution:
Both (I) and (II) are correct. Refer second paragraph.
Q5. Which of the following words can fill in the blank to make it meaningful?
disability
feasible
reliable
stability
Both (c) and (d)
Solution:
'Stability' means the state of being stable and it correctly fits in the blank in the paragraph.
Directions (6-10)- Read the following passage and answer the questions as directed. 

At another level, VCs owe it to every Indian to show her (or him) a solution to both job creation and wealth generation. Jobs (or the lack of them) are at the top of the minds of our youth. The public sector is a major employer of youth, but its share as a job provider has been (A)................. despite government jobs being the preferred option for 80% of rural and urban youth. Several reports indicate that unemployment is almost becoming endemic in this country at 6.1%, as per the officially unannounced National Sample Survey Office (NSSO) data. The Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE), a private think tank, has calculated India’s unemployment rate at 7.38%. Both the NSSO and CMIE have found the jobless rate among the youth is significantly higher. So, with inadequate government jobs and a slow uptick in private sector jobs, it is time entrepreneurship is seen as a serious alternative.

More recently, universal basic income is being flaunted as the panacea to almost all our problems. In an election year, there are bound to be debates on both sides, but every right-thinking person knows that sustainable job creation can happen only when governments do not need to intervene in the funding of entrepreneurship, be it at the microfinance level, a Mudra level, small and medium enterprises (SME) or at the highest end of our tech-enabled businesses. At all levels, the innovation of entrepreneurship thrives only when capital is available widely and in a sustainable manner. To do this, the capital has to be self-generated. If a worker is earning Rs. 10,000 a month, someone has to educate that person how saving Rs. 500 for pension in the provident fund or putting it into mutual funds is not going to create jobs for anyone. Mutual funds do not invest in initial public offerings (IPOs). They participate in listed stocks and go towards secondary purchase of existing shares rather than in IPOs that would make them primary capital providers to entrepreneurs. When savings go into a provident fund, most of it finds its way into government securities and enables it to run expenses and budgets.

Q6. Which of the following words can fill in the blank in (A) to make it meaningful?



increasing
shrinking
decrease
upright
Both (b) and (c)
Solution:
'Shrinking' is both grammatically and contextually correct.
Q7. Which of the following statements is/are correct as per the passage above? 
(I) Government jobs has been a preferred option for 80% of rural and urban youth. 
(II) Unemployment is almost becoming endemic in India at 6.1%, as per the officially unannounced National Sample Survey Office (NSSO) data. 
(III) The Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE), a private think tank, has calculated India’s unemployment rate at 7.38%.
Only (I)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
All of the Above
Solution:
All are correct. Refer 1st Paragraph.
Q8. Which of the following words is opposite in meaning to the word “thrives” given in bold in the passage?
prospers
burgeons
fails
radiates
Both (c) and (d)
Solution:
Thrive: prosper; flourish.
Q9. Which of the following words is similar in meaning to the word “create” given in bold in the passage?
conclude
demolish
wreck
constitute
Both (c) and (d)
Solution:
The synonym for 'create' will be 'constitute'.
Q10. As per the passage, how can the innovation of entrepreneurship flourish?
When capital is available insufficiently and in a sustainable manner.
When capital is available widely and in an unsustainable manner.
When capital is unavailable, and we have to work hard for it.
When capital is available widely and in a sustainable manner.
None of the Above
Solution:
The innovation of entrepreneurship can flourish when capital is available widely and in a sustainable manner. Refer second paragraph.
Directions (11-15)- Read the following passage and answer the questions as directed. 

Over the decades, man has come up with several unique and resourceful inventions. The computer and machines have begun to control and replace the important (A)…………………………………... We have grown extremely dependent on artificial intelligence. However, it is (I) artificial intelligence cannot replace human intelligence, as man is the creator of machines.

Human brain can work constantly and more efficiently to create and (II) something wisely. Humans are capable of learning, grasping, understanding the concept of various things. Humans are curious to discover and create new things. Humans are multi-talented whereas machines are not. Artificial intelligence is also created by human brains and their functions are limited.
Machines are superior to humans in terms of speed and accuracy. Calculators for example work more accurately and speedily than human brains to make calculations. Human brain programs the functioning of any kind of machine. Human brains develop naturally by observing, experimenting, learning and discovering, but the improvement in machinery (III) when its mechanical brain is fed by humans. Also, there is no emotional intelligence in machines. Emotions play a major role in developing human brain. Thus, the capacity of machines is limited whereas humans are always experimenting, creating, inventing and discovering more and more.

Q11. Which of the following phrases can fill in the blank in (A) to make it meaningful?



functions earlier perform by man
functions earlier performing by man
functions earlier performed by man
functions early performed by man
None of the Above
Solution:
The phrase given in option (c), "functions earlier performed by man " is both grammatically and contextually correct and a perfect fit for the blank.
Q12. In the Question below three phrases are given which must be filled in the positions given in I,II and III in the passage. From the options given below, choose the correct order of phrases that should be filled in the positions given. 
A. make use of 
B. widely believed that 
C. is possible only
ABC
CAB
CBA
BAC
BCA
Solution:
BAC is the correct sequence for the phrases.
Q13. Which of the following statements is/are correct as per the passage above?
Over the decades, man has come up with several unique and resourceful inventions.
Humans are multi-talented whereas machines are not.
Machines are superior to humans in terms of speed and accuracy.
Artificial intelligence is also created by human brains and their functions are limited.
All are correct
Solution:
All are correct as per the passage.
Q14. Which of the following words is similar in meaning to the word “curious” given in bold in the passage?
unconcerned
inquisitive
average
goad
gale
Solution:
Inquisitive: having or showing an interest in learning things; curious.
Q15. Which of the following words is opposite in meaning to the word “inventing” given in bold in the passage?
envision
terminating
devising
formulate
galvanise
Solution:
The nearest antonym for 'inventing' is 'terminating'.
               





You may also like to Read:
       
                                   

Print Friendly and PDF