LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 02nd June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. New government of Prime Minister Narendra Modi will present its first Budget on ___________ July 2019.
03rd July
09th July
05th July
02nd July
04th July
Solution:
The first session of the newly-elected Lok Sabha has been convened from 17th June to 26th July 2019 and the new government of Prime Minister Narendra Modi will present its first Budget on 05th July 2019 by Nirmala Sitharaman, who is Minister of Finance and Minister of Corporate Affairs. The 40-day session will have 30 sittings.
Q2. Union Cabinet has approved the extension of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) to all the farmers in the country. PM-KISAN scheme was launched in Uttar Pradesh’s Gorakhpur on-
24th February 2019
28th February 2019
26th February 2019
23rd February 2019
27th February 2019
Solution:
The newly-sworn in NDA government at the Centre has taken four major decisions related to farmers’ and traders welfare in the first meeting of the Union Cabinet. It has approved the extension of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) to all the farmers in the country. Earlier the benefit of the scheme was applicable to farmers having two hectares of land. PM-KISAN scheme was launched in Uttar Pradesh’s Gorakhpur on 24th February 2019 by transferring the first installment of ?2,000 each to over one crore farmers.
Q3. The first session of the _____________ Lok Sabha will commence on 17th of June 2019.
19th
15th
18th
16th
17th
Solution:
The first session of the 17th Lok Sabha will commence on 17th of this month (June). The Rajya Sabha will have its sitting from 20th onwards. Information and Broadcasting Minister Prakash Javdekar stated the session will continue till 26th of next month (July).
Q4. Centre has approved the Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana under which small and marginal farmers will get a minimum fixed pension of ______________ rupees per month on attaining the age of 60 years.
Rs 7,000
Rs 3,000
Rs 10,000
Rs 20,000
Rs 1,000
Solution:
Centre has approved the Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana under which small and marginal farmers will get a minimum fixed pension of 3,000 rupees per month on attaining the age of 60 years.
Q5. Former ISRO chief Dr. Kasturirangan led Committee submitted the draft National Educational Policy (NEP) to HRD Minister in New Delhi. Who is present union HRD Minister?
Narendra Singh Tomar
Prakash Javdekar
Mahendra Nath Pandey
Ramesh Pokhriyal Nishank
Smriti Irani
Solution:
Former ISRO chief Dr. Kasturirangan led Committee submitted the draft National Educational Policy (NEP) to HRD Minister Ramesh Pokhriyal Nishank in New Delhi. The policy draft recommends incorporation of Indian knowledge systems in the curriculum, constituting a National Education Commission and curbing arbitrary fees hikes by private schools.
Q6. The Indian Air Force (IAF) has removed all the temporary restrictions on all air routes in the Indian air space. Where is the headquarters of Indian Air Force?
Dehradun
Chennai
Mumbai
Kolkata
New Delhi
Solution:
The Indian Air Force (IAF) has removed all the temporary restrictions on all air routes in the Indian air space. The Indian Air Force had put temporary airspace restrictions on Indian air space on February 27. The headquarters of Indian Air Force is in New Delhi.
Q7. Name the Indian-origin, who has appointed as the Deputy Executive Director in the global body’s agency focused on women empowerment and gender equality recently?
Suresh Kumar
Annie Zaidi
Karambir Singh
Anita Bhatia
Shailesh Tinaikar
Solution:
Indian-origin Anita Bhatia, a veteran in strategic partnerships, resource mobilization, and management, has been appointed by UN Secretary-General Antonio Guterres as the Deputy Executive Director in the global body’s agency focused on women empowerment and gender equality.
Q8. Which of the following state has waived admission fees for students taking admission up to Post Graduate level whose parental income is less than 2 lakh rupees per year?
Goa
Kerala
Assam
Odisha
Bihar
Solution:
Assam government has waived admission fees for students taking admission up to Post Graduate level whose parental income is less than 2 lakh rupees per year. All provincialized government colleges and 5 universities are incorporated under the scheme.
Q9. Prime Minister Narendra Modi has approved changes to the Prime Minister’s Scholarship Scheme for wards of deceased defense personnel under the National Defence Fund. The quota of new scholarships for children of state police officials will be __________ in a year.
1000
500
1700
100
400
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has approved changes to the Prime Minister’s Scholarship Scheme for wards of deceased defense personnel under the National Defence Fund. The quota of new scholarships for children of state police officials will be 500 in a year. The rates of scholarship have also been increased from Rs. 2000 per month to Rs. 2500 per month for boys and from Rs. 2250 per month to Rs. 3000 per month for girls.
Q10. Who is the present Chief Minister of Assam?
Sarbananda Sonowal
Himanta Biswa Sarma
Tarun Gogoi
PS Golay
N Biren Singh
Solution:
Sarbananda Sonowal is an Indian politician who has been Chief Minister of Assam since 2016.
               



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF