Banking Awareness : Quiz

1.The bank which refinances the loans given to the poor and weaker sections to construct or buy houses is
A.) SIDBI
B.) IDBI
C.) NHB
D.) IIBI
E.) None of these
2. ACH is a nationwide automated electronic system that monitors and administers the process of cheques and fund clearance between banks. Expand ACH.
A.) Automatic Check Clearing House
B.) Automated Check House
C.) Automated Clearing House
D.) Automatic Clearing House
E.) None of these
3. The appointments of Banking Ombudsman will be carried out by which of the following?
A.) Finance Ministry
B.) RBI
C.) Govt. of India
D.) SEBI
E.) None of these

4.  All the Venture Capital Funds must be registered and should get a grant of certificate from which of the following?
A.) SEBI
B.) RBI
C.) Industrial Finance Corporation of India Limited (IFCI)
D.) Industrial Investment Bank of India Limited (IIBI)
E.) None of these
5.  After the recommendations of which of the following committee the Regional Rural Banks were setup?
A.) Sarayya Committee
B.) Kapoor Committee
C.)Narasimhan Committee
D.) Rangarajan Committee
E.) None of these
6.  Self Help Group (SHG) Bank Linkgage programme was first launched by
A.) RRBs
B.) NABARD
C.) SBI
D.) RBI
E.) None of these
7.  As part of the Financial Inclusion the following acts as an alternative to the Branch Banking.
A.) Online Banking
B.) Mobile banking
C.) Issuing of ATM Cards
D.) Kiosks
E.)None of these
8. The Know Your Customer (KYC) norms of opening a bank account has been relaxed for the accounts with minimum balance of
A.) Rs.1,00,000/-
B.) Rs.25,000/-
C.) Rs.50,000/- 
D.) Rs.75,000/-
E.) None of these

9.  The Bank for International Settlements (BIS) which provides the Banking supervision accords is located in which country

A.) England 
B.) USA
C.) France 
D.) Switzerland
E.) None of these

10. The Capital Market of Indian financial system deals with which of the following funds?
A.) Hedge funds 
B.) Short-term funds
C.) Long-term Funds 
D.) Government Funds
E.) None of these
11. Which of the below acts as the principle regulator in the capital market in India?
A.) IRDA 
B.) RBI
C.) SIDBI 
D.) SEBI
E.) None of these

12. The security which is a claim on the government and is a secure financial instrument guarantees certainty of both capital and interest is called?

A.) Gilt-Edged Security 
B.) Call Money
C.) Treasury Bills 
D.) Certificate of Deposits
E.) None of these

13. Banks generally borrow funds from which of the following money markets to meet the mandatory Cash Reserve Ratio (CRR) and Statutory Liquidity Ratio (SLR) requirements as stipulated by the Central bank?
A.) Notice Money Market 
B.) Call Money Market
C.) Bill Market 
D.) Money Market
E.) None of these

14. Reserve Bank of India was setup on the recommendations of which of the following commission/committee?

A.) Royal Commission 
B.) Hilton Young Commission
C.) Dantwala Committee 
D.) D R Mehta Commission

15. The Deposit insurance facility provided by the DICGC is not available for which of the following
A.) LIC 
B.) GIC
C.) SIDBI 
D.) NBFCs
E.) None of these

Answers 
1.C
2.C
3.B
4.A
5.C
6.B
7.B
8.C
9.D
10.C
11.D
12.A
13.B
14.B
15.D

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD