Banking Pathway 2015: Quant Mix Quiz

1. The ratio of the no. of boys to the no. of girls in a school of 720 students is 3: 5. If 18 new girls are admitted in the school, find how many new boys may be admitted so that the ratio of the no. of boys to the no. of girls may change to 2 : 3.
A) 80 
B) 50
C) 42
D) 35
E) None of these 


2. The values of x in the equation 7(x+2p)^2 + 5p^2= 35xp + 117p^2 are
A) (4p, –3p)  
B) (4p, 3p)
C) (–4p, 3p)
D) (–4p, –3p)
E) None of these.

3. What is the amount of compound interest and effective rate of interest if an amount of Rs.20000 is deposited in a bank for one year at the rate of 8% per annum compounded semi annually.
A) 1632, 8.16%
B)  1600, 9.36%
C) 1936, 10.36%
D) 1756, 9.56%
E) None of these.

4. 3 men can complete a piece of work in 6 days. Two days after they started the work, 3 more men joined them. How many days will they take to complete the remaining work? 
A) 5 days 
B) 2 days 
C) 8 days 
D) 12 days 
E) None of these.

5. Two pipes A and B can fill a tank in 36 min. and 45 min. respectively. A water pipe C can empty the tank in 30 min. First A and B are opened. After 7 minutes, C is opened. In how much time, the tank is full?
A) 45 minutes
B) 46 minutes
C) 52 minutes
D) 56 minutes
E)  None of these.

6. Abhishek purchased 140 shirts and 250 trousers at the rate of Rs. 450 and Rs. 550 respectively. What should be the overall average selling price of shirts and trousers so that 40% profit is earned? (Rounded off to next integer).
A) Rs.725
B) Rs.710  
C) Rs. 720
D) Rs. 700 
E) None of these

7. In a college the students in Arts and Commerce faculties were in the ratio of 4:5 respectively. When 65 more students joined Commerce faculty the ratio became 8:11 respectively. How many students are there in Arts faculty?
A) 520
B) 650
C) 715
D) Cannot be determined 
E) None of these

8. An amount of Rs. 10,000 becomes Rs. 14,641 in two years if the interest is compounded half yearly. What is the rate of compound interest % per annum?  
A) 10 
B) 20 
C) 16
D) 12 
E) None of these.

9. Area of a rectangle is equal to the area of the circle whose radius is 21 cm. If the length and the breadth of the rectangle are in the ratio of 14:11 respectively, what is its perimeter? 
A) 142cm 
B) 140cm 
C) 132cm 
D) 150 cm 
E) None of these

10. Prashant purchased a TV set for Rs. 12,500 and spent Rs. 300 on transportation and Rs. 800 on installation. At what price should he sell it so as to earn an overall profit of 15%?
A) Rs. 14,560 
B) Rs. 14,375 
C) Rs. 15,640
D) Rs. 15,375 
E) None of these.

11. Three girls start jogging from the same point around a circular track and each one completes one round in 24 seconds, 36 seconds and 48 seconds respectively. After how much time will they meet at one point?   
A) 2 minutes, 20 seconds  
B) 2 minutes, 24 seconds
C) 4 minutes, 12 seconds 
D) 3 minutes, 36 seconds 
E) None of these

12. A 240-metre long train running at the speed of 60 km/hour will take how much time to cross another 270 metre long train running in opposite directions at the speed of 48 km/hour?
A) 17 seconds  
B) 3 seconds 
C) 12 seconds
D) 8 seconds 
E) None of these

13. Sarita started a boutique investing an amount of Rs. 50,000. Six months later Meeta joined her with an amount of Rs. 80,000. At the end of one year they earned a profit of Rs. 18,000. What is Sarita’s   share in the profit? 
A) Rs. 9,000  
B) Rs. 8,000 
C) Rs. 12,000
D) Rs 10,000 
E) None of these

14. A alone can make 100 baskets in 6 days and B alone can make 100 baskets in 12 days. In how many days can A and B together make 100 baskets? 
A) 3 days 
B) 5 days 
C) 2 (1/2 ) days
D) 3(1/2) days 
E) None of these 

15. Samir’s age is one-fourth of his father’s age and two third of his sister Reema’s age. What is the ratio of the ages of Samir, Reema and their father respectively? 
A) 3:2:8 
B) 3:4:8 
C) 2:3:8 
D) 4:3:8 
E) None of these


Answers & Explanation:



1.(C) The ratio of the no. of boys to the no. of girls = 3 : 5
Sum of the ratios = 3 + 5 = 8
So, the no. of boys in the school = (3 × 720)/8 = 270
And the no. of girls in the school = (5 × 720)/8 = 450
Let the no. of new boys admitted be x, then the no. of boys become (270 + x).
After admitting 18 new girls, the no. of girls become 450 + 18 = 468
According to given description of the problem, (270 + x)/468 = 2/3
or, 3 (270 + x) = 2 x 468
or, 810 + 3x = 936 or, 3x = 126 or, x = 42.
Hence the no. of new boys admitted = 42.


2.(A) 7(x+2p)^2+5p^2= 35px+117 p^2
7x^2+33p^2+28px = 35px+ 117 p^2
x^2-px+12p^2 = 0 
on solving x= 4p,-3p


3.(A) Interest = 20000[(1+4/100)^2-1]= 1632
Efeective rate of interst = 1632/20000*100=  8.16%




4.(B) Work done by 3 men in 2 days = (1/6x 2 )=1/3.
 Remaining work = (1 – 1/3)= 2/3
 Now 3 men’s 1 day’s work =1/6
 1 man’s 1 day’s work = 1/18
 6 men’s 1 day’s work = (6 x 1/18=1/3
 Now, 1/3 work is done by them in 1 day.
 2/3 work is done by them in (3 x2/3)= 2 days.


5.(B) Part filled in 7 min = 7[ 1/36 + 1/45] = 7/20
Remaining part = [ 1- 7/20] = 13/20
Net part filled in 1 min. When A,B and C are opened
= [ 1/36 + 1/45 + 1/30 ] = 1/60
Now, 1/60 part is filled in 1 min.
13/20 part is filled in [60×13/20] = 39 min
Total time taken to fill the tank = (39 + 7) min. = 46 min. 


6. (C); CP of 140 shirts and 250 trousers 
= Rs (140 * 450 + 250 * 550) 
= Rs. (63000 + 137500) = Rs 200500 
SP for 40% profit = Rs (140/100  ×200500)=280700 
Average selling price = Rs (280700/(140+250)  )=Rs.720  


7. (A): Let the initial number of students in Arts and Commerce faculties be 4x and 5x respectively. 
According to the question, 
 4x/(5x+65)=8/11 
44x = 40x + 520 
= x = 520/4 = 130 
Number of students in Arts faculty = 4 * 130 = 520 


8. (B) Time = 4  half years 
Rate = R% per half year 
A = P (1+R/100)^T 
14641 = 10000 (1+R/100)^4 
(1+R/100)^4 = 14641/10000= (11/10)^4  
1+R/100=11/10  ? R/100=1/10 
 R =10%  
 Rate % per annum  = 20% 


9. (D); Area of rectangle = Area of circle 
= 22/7 * 21 * 21 = 1386 sq.cm 
Let  the length and breadth of rectangle be 14x and 11x cm respectively. Then, 
14x * 11x = 1386 
  x^2=1386/(14 ×11)=9 
  x = v9=3 
  Perimeter of rectangle = 2(14x + 11x) 
= 50x = 50 * 3 = 150cm. 


10.(C); Total cost of TV = Rs (12500 = 300 + 800) = Rs 13600 
  For a profit of 15% 
Selling price = Rs. (115/100  ×13600)=Rs.15640 


11. (B); required time = LCM of 24, 36 and 48 second = 144 sec. = 2 min 24 sec. 


12. (A); Relative speed = (60 + 48) kmph = 108 kmph 
= (108 ×5/18) m/sec = 30m/sec 
Total distance = (240 + 270) metre = 510 metre 
Time taken in crossing = (510/30) = 17 seconds 


13. (D); Ratio of equivalent capitals of Sarita and Neeta for 1 month = 50000 * 12 : 80000 * 6 
Sarita’s share = Rs (5/9  ×18000) = Rs. 10000 


14. (E) A’s 1 day’s work = 1/6 
B’s 1 day’s work = 1/12 
(A +B)’s 1 day’s work = 1/6 + 1/12 = 2 + 1/12  = 1/4 
A and B together will make 100 baskets in 4 days. 


15. (C); Samir’s age = x years 
His father’s age = 4x years 
Reema’s age = 3/2x years 

Required ratio = x : 3x/2 : 4x = 2: 3 : 8 

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 3 Months
  3. 9 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

To view above question in hindi click here