Banking Pathway 2015: Reasoning Mix Quiz

Direction for Ques.(1-2): In each of the questions below are given three statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
1. Statements:
1. All players are spectators.
2. Some spectators are theatres.
3. Some theatres are dramas.


Conclusions:
I. Some dramas are spectators.
II. Some players are dramas.
III. Some theatres are players.
IV. All spectators are players.
Select the correct one:
(a) Only II follows.
(b) None follows.
(c) Only II and IV follow.
(d) Only I and III follow.
2. Statements:
1. Some buckets are waters.
2. All waters are papers.
3. Some papers are woods.
Conclusions:
I. Some woods are waters.
II. Some buckets are woods.
III. Some papers are buckets.
IV. Some woods are buckets.
Select the correct one:
(a) None follows.
(b) Only I & II follows.
(c) Only III follows.
(d) Only IV follows.
Directions for questions (3-5): Answer the questions on the basis of the information given below:
Six friends Arun, Brian, Cory, Dorthy, Eela and Faruq decided to go on a road trip on three bikes each having a rider and a passenger. If Arun is riding then neither Brian nor Eela will sit with him. If Eela is riding then Cory will sit with him. Faruq sits with Brian and Dorthy is a rider.
3. If Arun is riding, then who is his passenger?
(a) Faruq
(b) Dorthy
(c) Cory
(d) Eela
(e) None of these.
4. Who among the following can be the three Riders?
(a) Arun, Dorthy, Eela
(b) Brian, Eela, Dorthy
(c) Cory, Faruq, Arun
(d) Dorthy, Cory, Arun
5. Who among the following sits behind Dorthy if Arun is riding?
(a) Eela
(b) Cory
(c) Faruq
(d) Either Eela or Cory
Directions (Q.6-12): Study the following information carefully and answer the given questions.
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table, facing the centre. Each of them has a different profession, viz doctor, engineer, architect, pilot, banker, teacher, businessman and politician.
The politician sits third to the right of G. C is an immediate neighbour of G. The architect sits second to the right of C. B sits third to the right of H. H is neither a politician nor an architect.Only one person sits between C and the teacher. A and F are immediate neighbours of each other. Neither A nor F is a politician. The doctor sits second to the right of A. Two people sit between D and the engineer. D is not a politician. The pilot is not an immediate neighbour of the politician. The banker sits second to the left of A.
6. Who amongst the following is a businessman?
a)
b) H
c)
d) F
e) D
7. What is the position of F with respect to the politician?
a) Immediate right 
b) Third to the left
c) Second to the right 
d) Fourth to the left
e) Second to the left.
8.Who sit (s) exactly between the teacher and the engineer?
a) C and H 
b) Only the politician
c) Only the doctor 
d) C and B
e) The architect and the banker
9. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
a) D is an immediate neighbour of G.
b) G is a banker
c) The banker and the teacher are immediate neighbours of each other.
d) The pilot sits exactly between the architect and the businessman.
e) The doctor sits second to the right of the businessman.
10. What is the profession of G?
a) Businessman 
b) Pilot
c) Banker 
d) Teacher
e) Architect.
11. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) G-Doctor 
b) E-Architect
c) H-Businessman 
d) E- Politician
e) D-Pilot.
12. What is the profession of E ?
a) Businessman 
b) Architect
c) Banker 
d) Politician
e) Engineer
Directions (Q 13-15): In the questions given below, certain symbols are used with the following meanings:
P $ Q means P is neither equal to nor smaller than Q.
P © Q means P is not smaller than Q.
P * Q means P is neither greater nor smaller than Q.
P # Q means P is neither greater than nor equal to Q.
P @ Q means P is not greater than Q.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true. Give answer
a) if only conclusion I is true.
b) if only conclusion II is true.
c) If either conclusion I or II is true.
d) if neither conclusion I nor II is true.
e) if both conclusions I and II are true.
13. Statements: E$J, J#H, H©M
Conclusions: I. E $ M
 II. J $ M
14. Statements: R©P, P$M, M@D
Conclusions: I. D $ R 
II. M # R
15. Statements: F#K, K©D, N@D
Conclusions: I. N * K 
II. N # K

Answers& Explanation
1. b

 2. c
3.c
4. b
5. a
For (6-12)

6. a
7. c
8. c
9. e
10. b
11. d
12. d
13. d
14. b
15. c



To view the above post in Hindi Click Here