Banking Pathway 2015: Reasoning Quiz

Directions for Questions (1 to 5): Read the following information carefully and answer the questions based on the given information.

Six lectures A, B, C, D, E and F are to be organized in a span of seven days from Sunday to Saturday, only one lecture on each day according to the following schedule:
i) A should not be organized on Thursday.
ii) C should be organized immediately after F, 
iii) There should be a gap of two days between D and E, 
iv) One day there will be no lecture and Friday is not that day and just before that day D will be organized, 
v) B should be organized on Tuesday and should not be followed by D.

1. On which day there is no lecture?

A) Tuesday
B) Saturday
C) Wednesday
D) Monday
E) Friday

2. How many lectures are organized between C and D?
A) None
B) Three
C) Five
D) Four
E) Two

3. Which day will the lecture F be organized?
A) Thursday
B) Friday
C) Saturday
D) Sunday
E) Monday

4. Which of the following is the last lecture in the series?
A) D 
B) A
C) E 
D) B
E) C

5. Which of the following information is not required in finding the complete sequence of organization of lectures?
A) Only (i)
B) Only (ii)
C) All are required
D) Only (iii)
E) Only (i) and (iv)

DIRECTIONS for Questions (6 -8): Seven cricket players A, B, C, D, E, F, and G are to be honoured at a special luncheon. The players will be seated on the dais in a row. 
A and G have to leave the luncheon on early and so must be seated at the extreme right. B will receive the most valuable player’s trophy and so must be in the centre to facilitate presentation. C and D are bitter rivals and therefore must be seated as far apart as possible.

6. Which of the following cannot be seated at either end?
A) C 
B) D
C) F 
D) G
E) None of these. 

7.  Which of the following pairs cannot be seated together?
A) B & D 
B) C & F
C) D & G 
D) E & A
E) None of these.

8.  Which of the following pairs cannot occupy the seats on either side of B?
A) F & D 
B) D & E
C) E & G 
D) C & F
E) None of these. 

9. Akshay is 16th from the left end in the row of boys and Vijay is 18th from the right end. Avinash is 11th from Akshay towards the right end and 3rd from Vijay towards the right end. How many boys are there in the row?
A) Data inadequate 
B) 42
C) 40
D) 41
E) none of these.

10. Among P, Q, R, S, T and U, P is taller than R and S, but not shorter than T and U; and Q is taller than R, S, T and U but not as tall as P. Who amongst them is the tallest?
A) Data inadequate
B) T
C) U
D) P
E) R

 For Ques (11-15 )Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight people S, R, N, L, M, T, O and P are sitting in a circle facing the centre. All eight belong to different professions – reporter, doctor, cricketer, teacher, accountant, shopkeeper, painter and supervisor. They are not necessarily seated in the mentioned order.
M is sitting third to the left of O. The doctor is to the immediate right of M and M is not a reporter. R is sitting fourth to the right of P. Neither R nor P is an immediate neighbour of M. T is a teacher and is sitting third to the right of the doctor. The shopkeeper is sitting second to the left of the teacher. The painter is sitting second to the left of M. S is the cricketer is sitting exactly between T and P. The accountant is sitting second to the right of the cricketer. N is sitting third to the left of T.

11. Who amongst the following is a reporter?
A) O 
B) L
C) N 
D) R
E) None of these.

12. What is S’s position with respect to R?
A) Third to the right 
B) Second to the right
C) Third to the left 
D) Second to the left
E) Fourth to the right.

13. How many people are sitting between P and N when counted in an anti-clockwise direction from N?
A) One 
B) Two
C) Three 
D) Four
E) None

14. Four of the following five pairs are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group ?
A) Teacher – Painter
B) Supervisor – Shopkeeper
C) Cricketer – Reporter
D) Doctor – Accountant
E) Shopkeeper – Doctor

15) Which one of the following statements is false according to the above mentioned arrangement?
A) N is to the immediate right of supervisor
B) The cricketer is third to the right of the shopkeeper
C) The doctor is sitting exactly between the supervisor and the accountant
D) L is neither a teacher nor a supervisor
E) There are only three people between S and N
Answers:
1. D
2. B
3. A
4. B
5. A
6. C
7. D
8. C
9. D
10. D
11. A
12. A
13. D
14. E

15. C


Hints:

For
(1-5)
Sunday——D
Monday
—× No lecture
Tuesday——-B
Wednesday–E
Thursday—–F
Friday———C
Saturday——A

For  (6-8):- 
From the given conditions the only
arrangements that are possible is:
1
2
3
4
5
6
7
C
B
D
A
G
D
B
C
A
G
C
B
D
G
A
D
B
C
G
A
6. C
EXPLANATION:
From given options F is the only possibility.
7. D
Explanation: 
If we look at the options, D & G can sit together, C & F can sit
together, B & D can sit together and E & A is the only option which is
not possible.
8.  C
Exp: E & G is the only possibility.
9. D
Exp.:
Left 15
+ 1 (Akshay) + 7 + 1 (Vijay) + 2 + 1
Right- (Avinash) + 14
So total = 41
For
(11- 15)

To view the above post in hindi Click here



Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?