Current Affairs for IBPS Clerk Exam 2016


Q1. Maha Chakri Sirindhorn has conferred with the first World Sanskrit Award for her exemplary contribution for the promotion of Sanskrit language for the year 2015. Maha Chakri Sirindhorn is the present princess of which country?
Answer: Thailand

Q2. Airtel Payments Bank Ltd (Airtel Bank), a subsidiary of the country’s largest telecom operator Bharti Airtel, has rolled out a pilot of its banking services in ____________?
Answer: Rajasthan


Q3. Which bank have entered into a corporate social responsibility (CSR) commitment with the National Highways Authority of India (NHAI) under its ‘Adopt a Green Highway’ programme?
Answer: Yes Bank


Q4. Andhra Pradesh Chief Minister has formally launched the ‘Smart Water Distribution Monitoring’ web interface through which people can check the status of drinking water in the water tanks nearby Andhra Pradesh. Who is the present Chief Minister of Andhra Pradesh?
Answer: N Chandrababu Naidu


Q5. President-elect Donald Trump has picked South Carolina Governor _______  to be the US ambassador to the United Nations.
Answer: Nikki Haley


Q6. In the wake of demonetisation, bank deposits with the Reserve Bank of India (RBI) have reached a record high of ___________ beating the earlier record of Rs. 1.7 trillion in May 2009. 
Answer: Rs 4.3 trillion


Q7. In order to absorb the surge in liquidity in banking system following demonetisation of high value notes, the Reserve Bank introduced an incremental Cash Reserve Ratio (CRR) of 100 per cent for the fortnight which began from 26th November 2016. Currently it is at how much per cent?
Answer: 4.00 per cent


Q8. Which state has announced that the state government has allowed the use of old Rs500 currency notes for purchasing stamp papers until December 15, 2016?
Answer: Uttar Pradesh


Q9. Which state has introduced a strict law against placement agencies to rein in those involved in exploiting people on the pretext of giving employment outside the state? 
Answer: Jharkhand


Q10. Assam’s picturesque hill station Haflong will host the three-day _____________ next month when tourists can indulge in a number of adventure sports like trekking, hiking, angling and satiate their taste buds by gulping one of the best traditional brews of the region.
Answer: Judima Festival


Q11. Indian Navy’s seventh landing craft utility (LCU) L-57 was launched by Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd (GRSE) recently in-
Answer: Kolkata


Q12. Name the noted Marathi author and Sahitya Akademi awardee, who passed away recently in Pune?
Answer: Anand Yadav


Q13. Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has set up 2 advisory panels. Advisory committee on service providers consists of 9 members, the panel is lead by educationist _________ Corporate insolvency and liquidation panel is chaired by noted banker ___________.
Answer: Mohandas Pai, Uday Kotak


Q14. Who has won the inaugural Qatar Ladies Open in Doha?
Answer: Aditi Ashok


Q15. Which city has overtaken Mumbai to become India’s economic capital according to the economic entities globally in 2015?
Answer: New Delhi