Current Affairs for IBPS Clerk Exam 2016

Q1. The Ministry of Tourism, Government of India, in association with the North Eastern States and West Bengal has  organised the “International Tourism Mart” in ____________?
Answer: Manipur, Imphal

Q2. Who has appointed as the Chairman of National Highways Authority of India (NHAI)?
Answer: Yudhvir Singh Malik


Q3. State-run power equipment maker BHEL has commissioned a 93 MW steam turbine-based captive power plant (CPP) at Hazira in _________ for Reliance Industries Ltd (RIL).
Answer: Gujarat


Q4. Which Motor Company has launched an automobile post sales and service smartphone app called IRIDE?
Answer: TVS Motor


Q5. Name the Indian-origin prime minister of the Republic of Portugal, who will be the chief guest at the 14th Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention to be held in January, 2017?
Answer: Antonio Costa


Q6. Which country was the most searched country by Indian travellers in 2016, with travel searches increasing by 52% this year when compared to 2015, according to a new Skyscanner survey? 
Answer: New Zealand


Q7. Name the Cuba’s former president, Who has passed away recently?
Answer: Fidel Castro


Q8. The Government has constituted a new committee to form a strategy to expedite the process of transforming India into a cashless economy. The committee will be headed by ______________.
Answer: Amitabh Kant


Q9. Name the Bank, which has launched contactless debit card which is based on Near Field Communication (NFC) technology? 
Answer: South Indian Bank


Q10. Celebrated Indian boxer ____________  is all set to add another honour to her glittering career when she/he receives the ‘Legends Award’ from the International Boxing Association (AIBA) on its 70th anniversary on December 20, 2016?
Answer: M C Mary Kom


Q11. Prime Minister Narendra Modi has flagged off the _____________ train between Gorakhpur and Delhi’s Anand Vihar terminus from Kushinagar in Uttar Pradesh.
Answer: Humsafar


Q12. Name the Indian online transportation network company, which has tied up with lenders like State Bank of India (SBI) and Punjab National Bank (PNB) to set up mobile ATM in the cab to help people withdraw cash easily?
Answer: Ola cabs


Q13. Which Indian Film has been invited by the Assistant Secretary-General of the United Nations for a special screening at its headquarters in New York, USA?
Answer: Pink


Q14. Who has been appointed as the chief of Pakistan Army by the Prime Minister Nawaz Sharif?
Answer: Gen Qamar Bajwa


Q15. Banking major HSBC has rolled out UPI solution for corporates in India. UPI stands for……?
Answer: Unified Payments Interface