Current Affairs for IBPS Clerk Exam 2016



Q1. The week in which 31st October 2016, the birthday of late Sardar Vallabhbhai Patel falls is observed as Vigilance Awareness Week. What is the theme for Vigilance Awareness Week this year by the Commission?
Answer:  Public participation in promoting integrity and eradicating Corruption

Q2. Which states has been topped the all-India ranking in State-wise Ease of Doing Business rankings released by Commerce and Industry Minister Nirmala Sitharaman?
Answer: Andhra Pradesh and Telangana


Q3. Name the  person, who has been becomes world number 1 bowler in ICC women,s rankings?
Answer: Jhulan Goswami


Q4. The new law to prohibit benami transactions will come into effect from ____________ Parliament had passed the Benami Transactions (Prohibition) Amendment Act, 2016 to curb black money. 
Answer: 01st November, 2016


Q5. Which state has launched paddy cultivation in Aranmula Puncha near Cochin?
Answer: Kerala


Q6. Which state has become the third Open Defecation Free (ODF) state in the country?
Answer: Kerala


Q7. State-run NHPC has announced commission of a 50 MW wind power project in which state?
Answer: Rajasthan


Q8.  Team India’s limited-overs cricket skipper ___________ remains the most valued Indian athlete in 2016. 
Answer: Mahendra Singh Dhoni


Q9. Prime Minister Narendra Modi has launched the ________________ in Chhattisgarh that would provide solar powered irrigation pumps to farmers at a subsidized price.
Answer: Saur Sujala Yojana


Q10.Name the person, who took over as Chairman of the Central Board of Direct Taxes (CBDT) recently?
Answer: Sushil Chandra


Q11. The joint military training exercise _____________ will be conducted between India and Bangladesh at Tangail, Dhaka, Bangladesh from 05 to 18 November 2016.
Answer: Sampriti-2016


Q12. Who has won the men’s singles title of 2016 Bahrain International Challenge badminton tournament?
Answer: Pratul Joshi


Q13. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Lebanon by Ministry of External Affairs (MEA)?
Answer: Sanjiv Arora


Q14. Which company has signed an agreement with the human resource development ministry to create more job opportunities for Indian students?
Answer: LinkedIn


Q15. Who will be honored with the Lifetime Achievement Award at the upcoming 47th International Film Festival of India in Goa?
Answer: Kwon Taek