Current Affairs for IBPS Clerk Exam 2016



Q1. India and ___________ has signed a Joint Declaration in New Delhi for implementation of Automatic Exchange of Information between two countries in respect of accounts of Indians held abroad. 
Answer: Switzerland

Q2. Name the acclaimed physicist and ex-ISRO chief Professor, who had played a prominent role in the development of science and technology in the country over the last five decades has passed away recently?
Answer: MGK Menon


Q3. Who has been elected as the new President of the Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) for the year 2017?
Answer: Pankaj R Patel


Q4. Name the officials of the Securities and Exchange Board of India (SEBI), who have/has been elected as chairpersons of IOSCO panels?
Answer: Parmod Kumar Nagpal and Amarjeet Singh


Q5. Name the Veteran carnatic musician, who had passed away in Chennai recently?
Answer: M Balamuralikrishna


Q6. Who has been conferred with the International Press Freedom Award for reporting from Chhattisgarh’s Naxal-infested Bastar area?
Answer: Malini Subramaniam


Q7. The _________ World Robot Olympiad will be organised jointly by NCSM under the aegis of Ministry of Culture and India STEM Foundation (ISF) from 25 November to 27 November 2016 at the India Expo Mart, Greater Noida, India.
Answer: 13th


Q8. The Colombian Government signed a revised peace agreement with the country’s largest rebel movement, Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) making a second attempt within months to end a half century of hostilities. Who is the present President of Colombia?
Answer: Juan Manual Santos


Q9. Which bank has announced a partnership with Gujarat State Road Transport Corporation (GSRTC) to digitise payment of bus tickets for its customers?
Answer: YES Bank


Q10. Which country has launched the Tianlian I-04 satellite from the Xichang Satellite Launch Centre?
Answer: China


Q11. In the wake of demonetisation, bank deposits with the Reserve Bank of India (RBI) have reached a record high of ___________ beating the earlier record of Rs. 1.7 trillion in May 2009. 
Answer: Rs 4.3 trillion


Q12. In order to absorb the surge in liquidity in banking system following demonetisation of high value notes, the Reserve Bank introduced an incremental Cash Reserve Ratio (CRR) of 100 per cent for the fortnight which began from 26th November 2016. Currently it is at how much per cent?
Answer: 4.00 per cent


Q13. Which state has announced that the state government has allowed the use of old Rs500 currency notes for purchasing stamp papers until December 15, 2016?
Answer: Uttar Pradesh


Q14. Which state has introduced a strict law against placement agencies to rein in those involved in exploiting people on the pretext of giving employment outside the state? 
Answer: Jharkhand


Q15. Assam’s picturesque hill station Haflong will host the three-day _____________ next month when tourists can indulge in a number of adventure sports like trekking, hiking, angling and satiate their taste buds by gulping one of the best traditional brews of the region.
Answer: Judima Festival