Current Affairs for IBPS RRB Exam 2016



Q1. The Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Forum’s Week started at Lima in which countries?
Answer: Peru

Q2. Name the Indian golfer, who became the first Indian woman to win a Ladies European Tour title by clinching the Hero Women’s Indian Open at Gurugram?
Answer: Aditi Ashok


Q3. The World Diabetes Day is observed across the world on 14th November. The theme for this year (2016) is………? 
Answer: Eyes on Diabetes


Q4. The International Monetary Fund (IMF) has approved how much amount under loan program for Egypt to restore investor confidence and help revive an economy battered by years of political turmoil? 
Answer: $12 billion


Q5. Which country will host the 2018 Invictus Games for wounded military personnel?
Answer: Australia


Q6. India and Israel has inked two agreements in the field of water resources management and agriculture the agreements were signed following delegation level talks between Prime Minister Narendra Modi and visiting Israeli President _______ in New Delhi. 
Answer: Reuven Rivlin


Q7. Name the player, who has won National Women Premier Chess Championship in New Delhi recently?
Answer: Padmini Rout


Q8. Which state has became the first state to start India’s first Cherry Blossom Festival, which is widely celebrated in Japan?
Answer: Meghalaya


Q9. Which country has announced two financial projects worth 95 million US dollars for India, as part of its efforts to continue the global transition to zero-and-low carbon energy sources? 
Answer: USA


Q10. Name the Indian-origin man from South Africa who was recently awarded the Global Citizen Award for his “innovative and visionary” contribution to the global community. He is the founder of the ‘Gift of the Givers Foundation.’
Answer: Imtiaz Sooliman


Q11. Government has launched revamped Aadhaar toll-free helpline number _________ to help citizens to get quick access to information about Aadhaar.
Answer: 1947


Q12. Name the country, which has inked 2 agreements with India in the field of water resources management and agriculture recently?
Answer: Israel


Q13. The government has announced that it will present the Union Budget for 2017-18 on __________ and the budget session may begin in January. 
Answer: February 01, 2016


Q14. Utkarsh Micro Finance has received the final license from the Reserve Bank of India (RBI) to start operations as Small Finance Bank (SFB). Utkarsh Micro Finance based in-
Answer: Varanasi, Uttar Pradesh


Q15. According to the World Meteorological Organization (WMO), which year was the warmest year on record globally?
Answer: 2016