Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 12th February

Dear Aspirants,
current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. The 13th International Oil and Gas Conference – PETROTECH – 2019 got underway at India Expo Mart, ___________.
Chennai
Bangalore
Gurugram
New Delhi
Greater Noida
Solution:
The 13th International Oil and Gas Conference – PETROTECH – 2019 got underway at India Expo Mart, Greater Noida. The theme of the conference is ‘Collaborating For Sustainable and Secure Energy Access for all’.
Q2. Who among the following has been appointed as the assistant coach for Australia’s cricket team for 2019 World Cup?
Ricky Ponting
Justin Langer
Graeme Hicks
David Saker
Matthew Hayden
Solution:
Cricket Australia appointed Ricky Ponting as the assistant coach for Australia’s cricket team for 2019 World Cup. Ponting was appointed after David Saker’s resignation from the post. Ricky Ponting worked as the assistant for Australia’s T20 in 2017 and 2018.
Q3. Egypt’s President Abdel-Fattah el-Sissi has been elected as the chairman of the African Union at the continental body’s summit. It was held in __________.
South Africa
Egypt
Rwanda
Ethiopia
Sudan
Solution:
Egypt’s President Abdel-Fattah el-Sissi has been elected as the chairman of the African Union at the continental body’s summit in Ethiopia. El-Sisi’s election brings an end the one-year chairmanship of Rwanda’s President Paul Kagame.
Q4. Which of the following frontline warship of the Indian Navy, participated in a multi-national training exercise ‘CUTCLASS EXPRESS 2019’?
INS Khukri
INS Gangotri
INS Vikrant
INS Tej
INS Trikand
Solution:
INS Trikand, the frontline warship of the Indian Navy, participated in a multi-national training exercise ‘CUTCLASS EXPRESS 2019’. The annual Exercise Cutlass Express is sponsored by U.S. Africa Command (USAFRICOM) and conducted by Naval Forces Africa (NAVAF).
Q5. PM Narendra Modi dedicated Visakhapatnam Strategic Petroleum Reserve facility to the nation at Guntur in Andhra Pradesh. Its capacity is ______.
1.90 million metric ton
1.66 million metric ton
1.33 million metric ton
2.25 million metric ton
3.11 million metric ton
Solution:
Prime Minister Narendra Modi dedicated to the nation the 1.33 million metric ton capacity Visakhapatnam Strategic Petroleum Reserve facility at Guntur in Andhra Pradesh.
Q6. Which of the following city's Judicial Department has decided to include Hindi as the third official language used in its courts, alongside Arabic and English?
Khasab
Kuwait City
Doha
Abu Dhabi
Dubai
Solution:
The Abu Dhabi Judicial Department (ADJD) has decided to include Hindi as the third official language used in its courts, alongside Arabic and English, as part of a move designed to improve access to justice.
Q7. Aegis Graham Bell Award 2018 announced ______ as the winner in ‘Innovation in Data Science’ category?
Yes bank
Dena bank
UCO bank
BoI
OBC
Solution:
Aegis Graham Bell Award 2018 announced Yes Bank as the winner in ‘Innovation in Data Science’ category for their industry-first project ‘Yes EEE (Engage Enrich Excel)’ at Panaji, Goa.
Q8. Reserve Bank of India decided to treat deposits to over ______ as ‘bulk’ as they increased the limit for the same from the earlier _______.
Rs.1 crore, Rs.50 lakhs
Rs.2 crore, Rs.1.5 crore
Rs.2 crore, Rs.1 crore
Rs.1.5 crore, Rs.75 lakhs
Rs.5 crore, Rs.2.5 crore
Solution:
Reserve Bank of India decided to treat deposits to over Rs.2 crore as ‘bulk’ as they doubled the limit for the same from the earlier Rs.1crore.
Q9. The 5-day multinational maritime exercise ‘AMAN-19’ in which 46 nations participated from all over the world was held at _______.
Karachi
Kolkata
Kyoto
Tehran
Riyadh
Solution:
The 5-day multinational maritime exercise ‘AMAN-19’ in which 46 nations participated from all over the world was formally commenced at Pakistan Navy Dockyard, Karachi, with a colorful flag hoisting ceremony.
Q10. In which of the following district of Uttarakhand, a Himalayan Cloud Observatory is set up with a motive to forecast and monitor cloudburst incidents in the Himalayan region and help to minimize the damage?
Rudraprayag
Uttarkashi
Almora
Tehri
Pithoragarh
Solution:
A Himalayan Cloud Observatory is set up in Tehri district of Uttarakhand with a motive to forecast and monitor cloudburst incidents in the Himalayan region and help to minimize the damage.
Q11. Union Environment Minister, Dr. Harsh Vardhan, announced the ________ as the mascot for the 13th Conference of Parties (COP) of the UN Convention on the Conservation of Migratory Species (CMS) to be held in 2020.
Sarus Crane
Parrot
Hornbill
Great Indian Bustard
Greater Flamingo
Solution:
Union Environment Minister, Dr. Harsh Vardhan, announced the Great Indian Bustard (GIB) as the mascot for the 13th Conference of Parties (COP) of the UN Convention on the Conservation of Migratory Species (CMS) to be held in Gujarat in 2020. He also revealed that the bird has been fondly named by the ministry as ‘Gibi‘.
Q12. The Ministry of Environment launched a three-year Asiatic Lion Conservation Project in collaboration with the state of Gujarat. What amount the ministry has allocated for the project?
Rs 79 crores
Rs 59 crores
Rs 90 crores
Rs 110 crores
Rs 45 crores
Solution:
The Ministry of Environment launched a three-year Asiatic Lion Conservation Project in collaboration with the state of Gujarat. The Ministry of Environment, Forests and Climate Change (MoEFCC) allocated Rs 59 crores, Gujarat government also implemented Rs 80 crore for the project.
Q13. Who among the following has clinched the Chennai Open ATP Challenger tournament title after beating Andrew Harris of Australia in the singles final in Tennis?
Corentin Moutet
Richard Gasquet
Dusan Lajovic
Alexander Zverev
Marin Cilic
Solution:
In Tennis, France’s Corentin Moutet has clinched the Chennai Open ATP Challenger tournament title after beating Andrew Harris of Australia in the singles final. It was the second Challenger title for Moutet.
Q14. Who among the following will be awarded with the Lifetime Achievement Award by the Academy of Canadian Cinema and Television?
Vinod Khosla
Pan Nalin
S. Chandrasekhar
Amartya Sen
Deepa Mehta
Solution:
Acclaimed Indo-Canadian filmmaker Deepa Mehta will be given the Lifetime Achievement Award by the Academy of Canadian Cinema and Television. Mehta is best known for her Elements Trilogy – ‘Fire’, ‘Earth’ and ‘Water’.
Q15. Which of the following country signed an MoU with Engineers India Limited (EIL) for Project Management Consultancy for oil refinery?
Nepal
China
Mongolia
Iran
Qatar
Solution:
An MoU was signed between Engineers India Limited (EIL) and Mongolia for Project Management Consultancy for oil refinery. EIL is a PSU under the Ministry of Petroleum and Natural Gas.
Q16. Who among the following won BAFTA awards 2019 under Best Actor category?
Rami Malek
Alfonso Cuaron
Mahershala Ali
Michael Pearce
Charlie Wachtel
Solution:
Rami Malek (Bohemian Rhapsody) won BAFTA awards under Best Actor category.
Q17. Which among the following film won BAFTA awards 2019 under Best Film category?
Roughhouse
Bohemian Rhapsody
The Favourite
Black Panther
Roma
Solution:
Roma won BAFTA awards 2019 under Best Film category.
Q18. Which among the following album won Grammy Awards 2019 under Album Of The Year category?
Golden Hour
This is America
Invasion Of Privacy
From The Fires
God’s Plan
Solution:
Golden Hour album won Grammy Awards 2019 under Album Of The Year category.
Q19. Which among the following music video won Grammy Awards 2019 under Best Music Video category?
Space Cowboy
This is America
Woman Worldwide
All Ashore
God’s Plan
Solution:
'This is America' music video won Grammy Awards 2019 under Best Music Video category.
Q20. Which among the following film won BAFTA awards 2019 under Outstanding British Film category?
The Favourite
Golden Hour
Bohemian Rhapsody
Roughhouse
Roma
Solution:
The Favourite film won BAFTA awards 2019 under Outstanding British Film category.

               


हिंदी में पढ़े


You may also like to Read:
             
         

Check the Video Course for General Awareness



Print Friendly and PDF