Current Affairs : Quiz

1. Name the eminent Marathi writer who has been selected for the prestigious Jnanpith award for the year 2014?
A. Vishnu Sakharam Khandekar
B. Khuswant Singh
C. Bhalachandra Nemade
D. Sabaanis Mahadev
E. None of these



2. Who will inaugurate the Head of the Missions Conference scheduled to be held in New Delhi on 7th Feb’15?
A. Smriti Irani
B. Narendra Modi
C. Prakash Javdekar
D. Suresh Prabhu
E. None of these

3. In which region, has Gujarat government decided to set up ‘Plast India International University’ in partnership with University of Massachusetts Lowell?
A. Vapi 
B. Surat
C. Valsad
D. Sabarmati
E. None of these

4. In which city, AYUSH Ministry inaugurated ‘AROGYA health fair’ on 6th Feb’15?
A. Raipur
B. Ranchi
C. Bhopal
D. Bhubaneshwar
E. Chennai

5. Which country’s Entrepreneurs has India invited to invest in Mega Food Parks and Cold Chain?
A. Liberia
B. Lebanon
C. China
D. Japan
E. Austria

6. Name the Web portal which will be launched by the Union Ministry of Home Affairs providing the general people an access to a large number of security related applications in India?
A. GovtSecurity.gov.in
B. MySecurity.nic.in
C. MySecurity.org
D. MySecurity.gov.in
E. None of these

7. How many SAARC countries met on 2-3rd Feb’15 to finalize Motor Vehicles Agreement this year?
A. 5
B. 4
C. 3
D. 6
E. 7

8. The tenth India Mongolia Joint Training Exercise culminated on 6th February 2015 with a grand closing ceremony held at ___.
A. Pune Military Cantonment
B. Dehradun Military Cantonment
C. Hyderabad Military Cantonment
D. Gwalior Military Cantonment
E. None of these

9. The first Meeting of NITI Aayog was held on ______.
A. 4th Feb’15
B. 5th Feb’15
C. 6th Feb’15
D. 7th Feb’15
E. 9th Feb’15

10. How many Companies stocks are shifted to ‘T’- Trade for Trade Group by Bombay Stock Exchange on 6th Feb’15?
A. 53
B. 13
C. 91
D. 60
E. 79

11. Which country’s Shia Houthi rebel movement on 6th Feb’15 announced that it is taking over the government and dissolving parliament?
A. Ukraine
B. Yemen
C. Syria
D. Nigeria
E. Sudan

12. Who has been appointed as the Member of the Advisory Committee for Trade Policy and Negotiations (ACTPN), a key administration position in the United States?
A. Ajaypal Singh Banga
B. Richard Rahul 
C. Bobby Jindal
D. None of these
E. All of above

13. Which pharmaceutical company is going to acquire Hospira Inc- a leading provider of Injectable drugs, infusion technologies?
A. Cipla
B. Abbott
C. Pfizer
D. Sun Pharma
E. Ranbaxy

14. In which body, under the budget of 2014-15, a special fund of Rs. 2,000 crore has been created in for providing affordable credit to entrepreneurs for setting up of food processing units in designated Food Parks?
A. NABARD
B. IRDA
C. EPFO
D. FIU-IND
E. None of these

15. In which north-east state, Minister of State for Textiles has inaugurated a Weavers’ Service Centre on 24th Feb’15?
A. Mizoram
B. Assam
C. Arunachal Pradesh
D. Nagaland
E. West Bangal

Answers 
1. C
2. B
3. A
4.A
5. B
6. D
7. B
8. D
9. C
10. A
11. B
12. A
13. C
14. A
15. D

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD