Current affairs Quiz

1.What is the authorised capital of each Regional Rural Bank (RRB) as per the recent amendments in Regional Rural Bank (Amendment) Bill 2014?
[A]500
[B]1000
[C]1500
[D]2000
[E]none of these

2.Which of the following journalists has been conferred with the RedInk Award for lifetime achievement?
[A]Arnab Goswami
[B]Prannoy Roy
[C]Shekhar Gupta
[D]Krishna Prasad
[E]none of these
3.Who has been appointed as chairperson of the Children Film Society of India (CFSI)?
[A]Mukesh Khanna
[B]Jaya Bachchan
[C]Ram Gopal Verma
[D]Govindh
[E]none of these
4.Which district of West Bengal has been declared country’s first open defecation free district?
[A]Bankura
[B]Darjeeling
[C]Nadia
[D]Purulia
[E]none of these
5.Which of the following two Indians have recently won the Whitley award for their contribution to wildlife conservation?
[A]Ananda Kumar and Pramod Patil
[B]Ullas Karanth and Anil Kumar
[C]Pramod Patil and Ullas Karanth
[D]Krishna Singh and Navin Patil
[E]none of these
6.Which organization has been entrusted with the responsibility of issuing e-tickets for entry to Taj Mahal and the Humayun’s Tomb?
[A]SBI
[B]IRCTC
[C]NIC
[D]HDFC
[E]none of these
7.Which country has emerged as champions at President’s Cup Boxing Tournament?
[A]India
[B]Mongolia
[C]Indonesia
[D]Japan
[E]none of these
8.Which city is famous for the Chithirai festival, one of world’s longest festivals?
[A]Madurai
[B]Patna
[C]Ahmadabad
[D]Mysore
[E]none of these
9.Omar al-Bashir, has been re-elected as president of which country?
[A]Syria
[B]Sudan
[C]Iran
[D]Ukraine
[E]none of these
10.As per data, which are the two Indian cities at highest risk of being devastated by an earthquake?
[A]Guwahati and Nagpur
[B]Nagpur and Srinagar
[C]Guwahati and Srinagar
[D]Jamnagar and Guwahati
[E]none of these
11.Which of the following leaders has been recently (April 2015) honoured with Officer of the Legion of Honour, the highest French civilian distinction?
[A]V K Singh
[B]Yashwant Sinha
[C]Arvind Kejriwal
[D]Kapil Sibal
[E]none of these
12.The “Order of the Chrysanthemum” is the highest award in which country?
[A]China
[B]Singapore
[C]Japan
[D]Australia
[E]none of these
13.Which team has won the Men’s National Hockey Championship 2015?
[A]Karnataka
[B]Telangana
[C]Indian Railways
[D]Madhya Pradesh
[E]none of these
14.The Bipolar disorder is related to which among the following?
[A]Heart
[B]Lungs
[C]Brain
[D]Liver
[E]none of these
15.The Modified Special Incentive Package Scheme (M-SIPS) was launched to promote which sector?
[A]Automobiles
[B]Textile
[C]Electronics
[D]Ship Building
[E]none of these

Answer:
1.D
2.B
3.A
4.C
5.A
6.B
7.A
8.A
9.B
10.C
11.B
12.C
13.C
14.C
15.C

To view the above post in hindi Click here.