English Quiz

Direction: Fill the most appropriate options in blanks provided to make the sentence meaningful. 

Q.01) We must prevent endangered wild species from becoming ________ in order that our future generation may ________ the great diversity of animal life. 
  A. rare, escape
  B. outdated, know
  C. volatile, notice
  D. powerful, protect
  E. extinct, enjoy

Q.02) India’s immense physical size, as also the fact of its ________ society ________ any attempt towards a neat capsuled presentation on any subject.
  A. cultured, demonstrates
  B. pluralistic, defies
  C. multi-religious, fails
  D. amorphous, challenges
  E. variegated, frustrates

Q.03) The man who is impatient to become rich can easily be ________ to the race track or the gaming table, where a lucky ________ might make him rich. 
  A. enticed, chance
  B. evoked, streak
  C. pushed, moment
  D. lured, break
  E. pursued, challenge

Q.04) The secretary ________ the society’s funds, ________ he was dismissed.
  A. misplaced, soon
  B. robbed, thus
  C. pirated, therefore
  D. misappropriated, so

Q.05) There are attempts being made to try to ________ languages through specific ________, but the result is that some tongues become conserved as if they were a museum piece. 
  A. save, ways
  B. conserve, factors
  C. preserve, measures
  D. protect, tricks

Q.06) They wanted to ________ all these books, but they could not find ________ time to do so. 
  A. cove, almost
  B. peruse, necessary
  C. dispose, some
  D. read, sufficient
  E. buy, some

Q.07) The boy felt ________ when he knew that he had been ________.
  A. joyful, lured
  B. horrified, forced
  C. disgraced, wronged
  D. humiliated, cheated
  E. worried, tempted

Q.08) It is ________ for every tax-payer to ________ the tax returns to the Income Tax Department. 
  A. necessary, lodge
  B. binding, pay
  C. obligatory, submit
  D. possible, remit
  E. worthwhile, evade

Q.09) It is useless to attempt to ________ from every danger, some ________ must be taken.
  A. escape, chances
  B. free, challenges
  C. protect, decisions
  D. flee, risks
  E. dissociate, opportunities

Q.10) Fiction approximates to science, first in accepting the obligation of being ________ to life as it is, and secondly, in asserting the right to ________.
  A. faithful, explain
  B. true, theorize
  C. close, describe
  D. realistic, portray
  E. committed, narrate

Q.11) The mill workers were not ________ with their low wages and non-payment of wages for last three months ________ fuel to the flames. 
  A. good, put
  B. satisfied, added
  C. joyful, poured
  D. pleased, directed
  E. unhappy, meant

Q.12) The educational ________ of our people is far below what is necessary for effective individual living or for the ________ of society. 
  A. procurement, upliftment
  B. advancement, upkeep
  C. attainment, maintenance
  D. achievement, advancement
  E. accomplishment, regeneration

Q.13) Santosh looked very happy and ________ when he heard that his proposed scheme was ________ by the committee. 
  A. energetic, rejected
  B. elated, accepted
  C. satisfied, stalled
  D. disconsolate, approved
  E. overwhelming, received

Q.14) The security forces fired at the ________ who was armed to the ________.
  A. criminal, toe
  B. thief, head
  C. culprit, nail
  D. dacoit, teeth

Q.15) ________ the broker had warned him that the stock was a ________ investment, he insisted on buying a thousand shares.
  A. because, prudent
  B. since, negligible
  C. because, speculative
  D. as, vulnerable
  E. although, precarious

Answers:
01. E
02. B
03. A
04. D
05. C
06. B
07. D
08. C
09. A
10. C
11. B
12. B
13. B
14. D
15. E