NIACL AO Mains General Awareness | 12th February 2019

Dear Aspirants, 
ga-quiz-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

GA for NIACL AO Main 2018-19:

Preparing for NIACL AO Main Examination!! Don’t miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in NIACL AO Exam 2018-19.

Q1. Which of the following state has launched the ‘Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee International Schools’ for students in rural areas?
Uttar Pradesh
Maharashtra
Odisha
Uttarakhand
Madhya Pradesh
Solution:
Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis has launched the ‘Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee International Schools’ for students in rural areas. Initially, 13 Zilla Parishad (ZP) schools would be part of the international board and it would be expanded in the coming years.
Q2. 26th edition of National Children’s Science Congress recently begins in which of the following city?
Bhubaneswar
Visakhapatnam
New Delhi
Bangalore
Chennai
Solution:
Odisha Chief Minister Naveen Patnaik inaugurated 26th edition of National Children’s Science Congress in Bhubaneswar in which as many as 800 students from ten Asian and seven Gulf countries are participating.
Q3. Prime Minister Narendra Modi has announced _______ financial assistance to Bhutan for its 12th five-year plan.
Rs. 3,500 crore
Rs. 5,500 crore
Rs. 9,500 crore
Rs. 7,500 crore
Rs. 4,500 crore
Solution:
Prime Minister Narendra Modi announced Rs. 4,500 crore financial assistance to Bhutan for its 12th five-year plan after holding wide-ranging talks with his Bhutanese counterpart Lotay Tshering.
Q4. Prime Minister of Bhutan Dr. Lotay Tshering is on a three-day official visit to India. What is the currency of Bhutan?
Taka
Ngultrum
Rupee
Pesa
Manat
Solution:
Ngultrum is the currency of Bhutan.
Q5. Which organisation has launched ‘bond-i', the world’s first bond to be created, allocated, transferred and managed by using distributed ledger technology?
Asian Development Bank
Reserve Bank of India
United Nations Organisation
International Monetary Fund
World Bank
Solution:
The World Bank launched ‘bond-i', the world’s first bond to be created, allocated, transferred and managed by using distributed ledger technology. This two-year bond successfully raised 110 million Australian dollars (USD 80.48 million).
Q6. India and Singapore have signed the Second Protocol amending the CECA in New Delhi which will boost bilateral trade between the two countries. What is the full form of CECA?
Comprehensive Economic Cooperation Agreement
Comprehensive Economic Cooperation Agency
Comprehensive Economic Company Agreement
Comprehensive Energy Cooperation Agreement
Common Economic Cooperation Agreement
Solution:
India and Singapore have signed the Second Protocol amending the Comprehensive Economic Cooperation Agreement in New Delhi which will boost bilateral trade between the two countries. The Protocol was signed in New Delhi by Rajneesh, Joint Secretary, Ministry of Commerce and Industry and Francis Chong, Senior Director, Ministry of Trade and Industry, Government of Singapore.
Q7. The Defence Acquisition Council (DAC), chaired by Defence Minister Smt Nirmala Sitharaman accorded approval for procurement for the Services amounting to approximately ___________________ crores.
Rs. 52,000 crores
Rs. 87,000 crores
Rs. 50,000 crores
Rs. 46,000 crores
Rs. 10,000 crores
Solution:
The Defence Acquisition Council (DAC), chaired by Defence Minister Smt Nirmala Sitharaman accorded approval for procurement for the Services amounting to approximately Rs. 46,000 crores. The DAC in a landmark decision approved procurement of 111 Utility Helicopters for the Indian Navy at a cost of over Rs. 21,000 crores. This is the first project under the MoD’s prestigious Strategic Partnership (SP) Model that aims at providing the significant fillip to the Government’s ‘Make in India’ programme.
Q8. The Union Cabinet has approved the Gaganyaan project under which a three-member crew will be sent to space for at least seven days. The project will cost ________________.
INR 20,000 crore
INR 15,000 crore
INR 10,000 crore
INR 25,000 crore
INR 30,000 crore
Solution:
The Union Cabinet has approved the Gaganyaan project under which a three-member crew will be sent to space for at least seven days, Union Minister Ravi Shankar Prasad stated. The project will cost INR 10,000 crore.
Q9. The Union government of India has recently banned which of the following Force/Organization?
Nagaland Liberation Forces
Khalistan Liberation Force
Kashmir Liberation Forces
Anti-Khal Organization
None of the given options is true
Solution:
The Union government declared the Khalistan Liberation Force (KLF) a banned organization. A Home Ministry order stated the decision was taken under the Unlawful Activities (Prevention) Act 1967 for the outfit’s alleged involvement in the killing of innocent people and police officers and several bombings on civilian targets in India.
Q10. The Reserve Bank of India (RBI) will capture the payment habits of individuals in six cities Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Bengaluru and Guwahati. For the purpose, the central bank has launched a survey. Name this survey.
Survey on Retail Permitted Habitat of Individuals
Survey on Retail Protective Habitat of Individuals
Survey on Retail Perplexity Habits of Individuals
Survey on Retail Payment Habits of Individuals
None of the given options is true
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) will capture the payment habits of individuals in six cities Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Bengaluru and Guwahati. For the purpose, the central bank has launched a ‘Survey on Retail Payment Habits of Individuals (SRPHi)’.
Q11. The 42nd Indian Social Science Congress was inaugurated by Manipur governor Dr Najma Heptulla in ____________.
Imphal
Guwahati
Bhubaneswar
Bhopal
Lucknow
Solution:
The 42nd Indian Social Science Congress was inaugurated by Manipur governor Dr Najma Heptulla at KIIT University campus in Bhubaneswar, Odisha. The theme of the Congress was ‘Human Future in Digital Era.’
Q12. Sakshi Malik is an Indian-?
wrestler
footballer
shooter
archer
cricketer
Solution:
Sakshi Malik is an Indian freestyle wrestler.
Q13. NULM was launched by the Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation (MHUPA), Government of India in 24th September 2013 by replacing the existing Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana (SJSRY). NULM stands for-
National Urban Livelihoods Management
National Urban Lease Mission
Nominal Urban Livelihoods Mission
National Urgent Livelihoods Mission
National Urban Livelihoods Mission
Solution:
National Urban Livelihoods Mission (NULM) was launched by the Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation (MHUPA), Government of India in 24th September 2013 by replacing the existing Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana (SJSRY).
Q14. Who is the present Union Home Minister of India?
Sushma Swaraj
Arun Jaitley
Rajnath Singh
Santosh Gangwar
Rao Inderjeet Singh
Solution:
Rajnath Singh is the present Union Home Minister of India.
Q15. State-owned United Bank of India announced that the government has decided to infuse ___________ in the bank as part of Rs 28,615 crore capital infusion to be done in about half a dozen banks.
Rs 3,454 crore
Rs 4,555 crore
Rs 2,159 crore
Rs 5,654 crore
Rs 2,353 crore
Solution:
State-owned United Bank of India announced that the government has decided to infuse Rs 2,159 crore in the bank as part of Rs 28,615 crore capital infusion to be done in about half a dozen banks.

               


हिंदी में पढ़े 



You may also like to Read:
             
         

Check the Video Course for General Awareness



Print Friendly and PDF