NIACL AO Mains Banking Questions | 15th February

Dear Aspirants,

banking-questions-for-niacl-ao-mains-2018-19

Banking Quiz for NIACL AO Main:

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Who is the present MD and CEO of Syndicate Bank?
Ajay Vipin Nanavati
Sandeep Bakshi
Mrutyunjay Mahapatra
Sanjeev Nautiyal
Milind Barve
Solution:
Mrutyunjay Mahapatra joined Syndicate Bank as MD & CEO on 21.9.2018. Mr. Mrutyunjay Mahapatra is a Post Graduate in Physics and Business Management. He had varied stints in State Bank of India, in the country and abroad for over 35 years.
Q2. HDFC Mutual Fund is one of the leading mutual fund investment companies in India. It is based in-
Mumbai
New Delhi
Ahmedabad
Chennai
Bengaluru
Solution:
HDFC Mutual Fund is one of the leading mutual fund investment companies in India. It is based in Mumbai.
Q3. Small Business FinCredit India Pvt. Ltd. (SBFC) is a systemically important Non-Banking Finance Company for entrepreneurs. Where is the headquarters of SBFC?
Hyderabad
Ahmedabad
Kochin
Mumbai
Jaipur
Solution:
Small Business FinCredit India Pvt. Ltd. (SBFC) is a systemically important Non-Banking Finance Company for entrepreneurs. The headquarters of SBFC is in Mumbai.
Q4. The government has amalgamated three Regional Rural Banks – Punjab Gramin Bank, Malwa Gramin Bank and Sutlej Gramin Bank into a single RRB with effect on and from-
01st February 2019
01st January 2019
01st April 2019
01st March 2019
01st June 2019
Solution:
The government has amalgamated three regional rural banks-Punjab Gramin Bank, Malwa Gramin Bank and Sutlej Gramin Bank into a single RRB with effect from 01st January 2019. The central government has amalgamated the stated regional rural banks in to a single regional rural bank with effect on and from January 1, 2019. The sponsor banks of the RRBs are National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), the government of Punjab and Punjab National Bank, State Bank of India and Punjab and Sind Bank.
Q5. Bank Pasargad, also known as BPI, is a major _______________ private bank offering retail, commercial and investment banking services.
Chinese
Australian
Spainish
American
Iranian
Solution:
Bank Pasargad, also known as BPI, is a major Iranian private bank offering retail, commercial and investment banking services. The company was established in 2005 as a part of the government's privatization of the banking system.
Q6. Private sector ___________________ inducted former SBI Managing Director B Sriram and management consultant Rama Bijapurkar on its board as independent director recently.
South Indian Bank
Yes Bank
HDFC Bank
Axis Bank
ICICI Bank
Solution:
Private sector ICICI Bank inducted former SBI Managing Director B Sriram and management consultant Rama Bijapurkar on its board as independent director. Both are appointed for 5 years, subject to the approval of shareholders, ICICI Bank stated in a regulatory filing on stock exchanges. Sriram retired as the managing director of IDBI Bank in September 2018. Prior to IDBI Bank, he was the managing director of SBI.
Q7. National Bank for Agriculture and Rural Development is an apex development financial institution in India, headquartered at Mumbai with regional offices all over India. NABARD came into existence in-
2000
1992
1990
1982
1935
Solution:
National Bank for Agriculture and Rural Development is an apex development financial institution in India, headquartered at Mumbai with regional offices all over India. NABARD came into existence on 12 July 1982 by transferring the agricultural credit functions of RBI and refinance functions of the then Agricultural Refinance and Development Corporation (ARDC). It was dedicated to the service of the nation by the late Prime Minister Smt. Indira Gandhi on 05 November 1982.
Q8. Union Minister Nitin Gadkari has announced that India has allowed an Iranian bank, Pasargad Bank, to open a branch in-
Hyderabad
New Delhi
Mumbai
Chennai
Kolkata
Solution:
Union Minister Nitin Gadkari has announced that India has allowed an Iranian bank, Pasargad Bank, to open a branch in Mumbai. The move is aimed at circumventing US trade and investment sanctions as India builds a strategic port in the West Asian country.
Q9. Who is the present MD and CEO of ICICI Bank?
Vishakha Mulye
Sandeep Bakhshi
Girish Chandra Chaturvedi
Neelam Dhawan
Chanda Kochhar
Solution:
Sandeep Bakhshi is the present Managing Director & CEO of ICICI Bank.
Q10. The Union Cabinet has approved the recapitalisation of EXIM Bank. Issuance of Recapitalization Bonds by the Government of India to the tune of ________________ for capital infusion in Export-Import Bank of India (Exim Bank).
Rs.6,000 crore
Rs.10,000 crore
Rs.1,000 crore
Rs.50,000 crore
Rs.15,000 crore
Solution:
The Union Cabinet has approved the recapitalization of EXIM Bank. Issuance of Recapitalization Bonds by the Government of India to the tune of Rs.6,000 crore for capital infusion in Export-Import Bank of India (Exim Bank).
Q11. HDFC Standard Life Insurance has changed its name to _________________ following the receipt of relevant approvals from regulatory authorities.
HDFC Life Financial Ltd
HDFC Mutual Insurance
HDFC Life Cover Limited
HDFC Life Insurance
HDFC Finance Insurance
Solution:
HDFC Standard Life Insurance has changed its name to HDFC Life Insurance following the receipt of relevant approvals from regulatory authorities. The change in name is effective right off the bat and the company will henceforth operate under the name HDFC Life Insurance Company Ltd. it stated.
Q12. Name the bank/banks, which has/have been allowed to exit the PCA framework fully recently?
Bank of India
Bank of Maharashtra
Oriental Bank of Commerce
All of the above
Bank of India, Bank of Baroda and Vijaya Bank
Solution:
Bank of India, Bank of Maharashtra and Oriental Bank of Commerce have been allowed to exit the PCA framework fully. The three lenders were part of 11 government-owned banks put under the framework in 2017 and 2018.
Q13. Exim Bank of India (Exim Bank) was established in-
2000
1982
1990
1992
1935
Solution:
Exim Bank of India (Exim Bank) was established in 1982.
Q14. Who is the present MD of HDFC Bank?
Sandeep Bakshi
Rajnish Kumar
Shikha Sharma
Chanda Kochhar
Aditya Puri
Solution:
Aditya Puri is the Managing Director of HDFC Bank.
Q15. What is the full form of PCA?
Prompt Council Action
Prompt Corrective Agenda
Prompt Corrective Action
Private Corrective Action
Prompt Corrective Agency
Solution:
PCA stands for Prompt Corrective Action.
               


हिंदी में पढ़े 

You may also like to read:
                 

      

         


Print Friendly and PDF