13TH SEP IBPS PO PRE




Q1. Rohan can complete a race of 960 meters in 5 min and 20 sec while Krishna can complete the same race in 4 min. What is the ratio of speed of Rohan to that of Krishna?  
4 : 3
3 : 4
3 : 5
5 : 3
4 : 5
Solution: B

Q2. The present population of a colony is 10,800. There is a decrement in population in next year and increment in population in further next year with the same rate per year. If population of colony after two years is 9,828 then find the rate? 
30%
40%
15%
25%
3%
Solution: A

Q3. X and Y can complete a work in 12 days together. After working 4 days together, Y left the job and a third person Z, whose efficiency is 5/3 of efficiency of X, joins the work. The whole work is completed in 8 days. In how many days, Y can complete the whole work alone? 
16 days
48 days
18 days
42 days
36 days
Solution: B

Q4. A bag contains 4 green and 5 black balls. A person picks up two balls at random. What is the probability that there is at least one green ball in the drawn balls? 
13/18
7 /18
11/18
4/9
5/18
Solution: A

Q5. A mixture of 78 litres contains water and spirit in the ratio of 4 : 9. A certain quantity of water is mixed in the mixture to dilute the mixture up to 40%. Find the quantity of water mixed in it. 
54 ltr
75 ltr
57 ltr
47 ltr
52 ltr
Solution: C

Directions (6-10): In each of the following questions two equations are given. You have to solve the equations and Give answer –  
Q6. I. x² + 13x = – 42 
II. y² + 16y + 63 = 0
If x < y
if x≤ y
relationship between x and y cannot be determined
if x ≥ y
if x > y
Solution: D

Q7. I. 2x + 3y = 14 
II. 4x + 2y = 16
If x < y
if x≤ y
relationship between x and y cannot be determined
if x ≥ y
if x > y
Solution: A

Q8. I. x² – 1 = 0 
II. y² + 4y + 3 = 0
If x < y
if x≤ y
relationship between x and y cannot be determined
if x ≥ y
if x > y
Solution: D

Q9. I. x² – 7x + 12 = 0 
II. y² – 12y + 32 = 0
If x < y
if x≤ y
relationship between x and y cannot be determined
if x ≥ y
if x > y
Solution: B

Q10. I. x³ – 371 = 629 
 II. y³ – 543 = 788
If x < y
if x≤ y
relationship between x and y cannot be determined
if x ≥ y
if x > y
Solution: A

Directions (11-15): In the following bar diagram, the number of note books of classmate and Volga (in thousand) sold by 6 different companies in a certain month has been given. Study the bar diagram carefully to answer the questions. Number of note books of classmate and Volga (in thousand) sold by 6 different companies in a month. 
  
Q11. What is the average number of notebooks of classmate sold by all companies taken together in a month? 
18 thousand
20 thousand
17 thousand
19 thousand
None of these
Solution: B

Q12. By what percent the number of classmate notebooks sold by company F is more than that of company E? 
100/3%
22%
20%
71/3%
None of these
Solution: A

Q13. What is the average of the number of Volga notebooks sold by companies A, E and F?  
12 thousand
14 thousand
15 thousand
16 thousand
None of these
Solution: B

Q14. What is the respective ratio between the number of classmate notebooks sold by company E and that of Volga notebooks sold by company B? 
3 : 5
6 : 5
5 : 3
5 : 6
7: 8
Solution: D

Q15. What is the respective ratio of the numbers of Volga notebooks sold by company B and company C? 
2 : 5
4 : 3
3 : 4
3 : 2
2 : 3
Solution: E