14TH SEP IBPS PO PRE




Q1. There is a certain no. of students in a school. 33 ⅓% of total students study in class X. 40% of the remaining students, study in class IX and rest student study in class VIII. If total number of students in class VIII are 120 then total students in class X are: 
120
100
80
105
140
Solution: B

Q2. The age of Sarita is 12 years more than the age of Neelam. After two years Sarita got married. During marriage she was 4 years younger than her husband. 4 years hence, the ratio of ages of Neelam and Sarita will be 2 : 3. Find the age of Sarita’s husband during his marriage.   
30 yrs.
34 yrs.
38 yrs.
28 yrs.
48 yrs.
Solution: C

Q3. A, B and C entered into a business by investing their initial sum Rs. 12,600, Rs. 14,400 and Rs. 13,200 respectively. After 6 months C left the partnership. B also left the partnership after 8 months. If after a year total profit was Rs. 69,600 then find profit Share of C. 
Rs. 15,950
Rs. 16,450
Rs. 14,600
Rs. 12,450
Rs. 17,950
Solution: A

Q4. The ratio of rate of filling tap P and Q is 3 : 4 and ratio of rate of filling tap Q and R is 3 : 2. All the three filling taps start filling an empty tank whose capacity is 116 litres. In how much time tap Q alone can fill the tank if P fills 2ltr/min more than R? (rate is in ltr/min.) 
4 min
4 min. 40 sec
4 min. 50 sec
can’t be determined
4 min 20 sec
Solution: C

Q5. How many numbers of 5 digits can be made using the digits 0, 2, 3, 4, 5, 7 such that each number is divisible by either 2 or 5 if digits are not repeated? 
528
328
428
408
456
Solution: D

Directions (6-10): What should come in place of question mark (?) in the following number series? 
Q6. 10, 14, 25, 55, 140, ? 
386
398
388
396
346
Solution: C

Q7. 16, 37, 62, 96, 146, ? 
229
217
221
213
211
Solution: C

Q8. 28, 16, 28, 76, ? 
269
274
351
243
279
Solution: B

Q9. 7, 9, 19, 18, 31, 27, ? 
59
56
43
71
61
Solution: C

Q10. 522, 353, 226, 135, 74, ?, 18 
47
37
42
36
24
Solution: B

Directions (11-15): Study the following graph carefully and answer the questions that follow: The pie-chart shows the percentage of persons living in four sectors of Noida and the bar-graph shows the percentage of woman in these sectors. 

Q11. What is the total number of females living in sector 64 and sector 63 together? 
25,000
22,400
23,500
22,800
32,000
Solution: B

Q12. What is the difference between the number of females living in sector 62 and sector 63 together to the number of males living in sector 64 and sector 60 together? 
21,500
22,000
20,400
20,200
21,000
Solution: C

Q13. What is the ratio of the number of females living in sector 63 & sector 62 together to the total number of persons living in sector 64? 
297/140
285/141
305/243
281/111
None of these
Solution: A

Q14. What is the average number of males from all the four sectors together?
25,500
30,500
28,500
27,900
24,500
Solution: D

Q15. The number of females living in sector 60 and sector 64 together is approximately what percent of the total number of persons living in sector 63 and sector 62 together? 
33%
35%
31%
25%
22%
Solution: E