17TH SEP IBPS PO PRE




Q1. An item is sold at a loss of 10%. Had it sold for Rs. 9 more, a profit of 25/2% would have gained. What is the cost price of the item? 
Rs. 40
Rs. 45
Rs. 50
Rs. 35
Rs. 30
Solution: A

Q2. What will be the compound interest on Rs. 43200 at the rate of 50/3% per annum in 2 years and 6 months, compounded annually? 
Rs. 20,050
Rs. 2,050
Rs. 25,000
Rs. 20,500
Rs. 22,500
Solution: D

Q3. Two trains, running at the rates of 75 km and 60 km per hour respectively on parallel rails in opposite direction are observed to pass each other in 8 sec and when they are running in the same direction at the same rates as before, a person sitting in the faster train observes that he passes the other in 63/2 secs. Find the length of the faster train. 
131.25 metres
94.44 metres
168.75 metres
250 metres
None of these
Solution: C

Q4. A man’s income from an investment of Rs. 2000 at a certain rate of simple interest together with the income from investing Rs. 1500 at 1% higher for 4 years equal to Rs. 620. The rate of interest at which investment is Rs. 2000, is 
4%
5%
7%
11/2%
8%
Solution: A

Q5. Two pipes can fill a cistern separately in 24 and 40 minutes respectively and waste pipe can drain off 30 gallons per minute. If all the three pipes are open, the cistern fills in one hour. What is capacity of the cistern? 
800 gallons
400 gallons
600 gallons
500 gallons
450 gallons
Solution: C

Directions (6-10): What should come in place of question mark (?) in the following questions? Q6. 748÷17=?%of 110 
25
40
50
75
80
Solution: B

Q7. 
2.25
3.0
3.25
3.50
3.75
Solution: E

Q8. 98643-21748=51212+? 
24383
24713
25683
25973
26243
Solution: C

Q9. 
36
39
42
45
48 
Solution: B

Q10. 40%of 60% of 3/5 of 2750 =? 
372
384
396
412
424
Solution: C

Directions (11-15): The following line graph shows the total number of seat cover of five different vehicles sold by two companies Stanley and Auto form in year 2010 respectively. The table shows per piece marked price of seat covers decided by two company Stanley and Auto form respectively. 
 
Q11. If company Stanley provides 10% discount on each type of seat cover and Auto form provides no discount on any type of seat cover then the total selling price of seat covers of Mercedes and Santro together by Stanley is approximately what percent of that by Auto form? 
84%
79%
72%
68%
65%
Solution: B

Q12. If company Auto form provides 20% discount on every seat cover to its customers, It may get a profit of 25% on every seat cover. Find the total cost price of seat covers of Skoda and Brazza (per piece) together sold by company Auto form? 
Rs. 370.4
Rs. 340.9
Rs. 390.4
Rs. 380.4
Rs. 380
Solution: C

Q13. Company Stanley gives some discount (in percentage) on each seat cover of Toyota and Brazza and sells these two products in Rs. 360 and Rs. 270 per piece respectively. Find the average of the percentage value of the two discounts offered by Stanley. 
10%
20%
7.5%
15%
12%
Solution: D

Q14. Due to mistake made by packing employees during packing, the number of seat covers of Skoda and Santro of company Auto form get interchanged. After this company Auto form gives 10% and 20% discount on the marked price of these two products respectively. Find the change in total selling price of these two products after interchange and before interchange of seat covers if same discounts i.e. 10% and 20% respectively on marked price of each seat cover of Skoda and Santro were given by company Auto form before interchange of quantity? 
475 thousand
470 thousand
457 thousand
575 thousand
465 thousand
Solution: A

Q15. Company Stanley gives two successive discounts of 10% and 20% on marked price of seat cover of both Skoda and Brazza. If it sells these two types of seat cover on the discounted price, gains a profit of 20% and 25% on each (per piece) respectively. Find the difference between cost price of these two types of seat cover. 
Rs. 58.2
Rs. 52.8
Rs. 82.5
Rs. 48.2
Rs. 54.2
Solution: