19TH SEP IBPS PO PRE




Q1. Raghav has certain number of oranges, out of which 33 ⅓% oranges are rotten. He gave 40% oranges to Ravi. The ratio of good and rotten oranges obtained by Ravi is 3 : 1 and good oranges obtained by Ravi is 18. Find number of good oranges that Raghav has. 
50
40
60
20
30
Solution: B

Q2. In a class, there are 60% girls and 40% boys. 80% boys are studying Math and some girls are also studying Math. If total math students and total students in the class are 140 and 250 respectively. Find what percent of girls out of total girls studying math. 
40%
50%
60%
70%
80%
Solution: A

Q3. 33% of 16% of a number is equal to 66. Find that number. 
1050
1150
1250
850
1650
Solution: C

Q4. In an exam, the minimum percentage mark is 40%. A student gets 36% marks and failed by 24 marks. Find the maximum marks in the exam. 
540
650
500
600
800
Solution: D

Q5. In a garden, there are 40% trees of Lilli, 16 ⅔% are rose and rest are lemon tree. If total number of rose tree is 40 then what is the total number of lemon tree. (In garden, there are only three types of tree as given in question) 
104
102
108
94
110
Solution: A

Directions (6-10): In these questions, two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and give answer  
Q6. I. 6x² + 5x + 1 = 0 
      II. 15y² + 8y + 1 = 0
x ≥ y
x ≤ y
x < y
x > y
Relationship between x and y cannot be established
Solution: B

Q7. I. x² + 5x+ 6 = 0 
      II. 4y² + 24y + 35 = 0
x ≥ y
x ≤ y
x < y
x > y
Relationship between x and y cannot be established
Solution: E

Q8. I. 2x² + 5x+ 3 = 0 
      II. y² + 9y+ 14 = 0
x ≥ y
x ≤ y
x < y
x > y
Relationship between x and y cannot be established
Solution: D

Q9. I. 88x² – 19x + 1 = 0 
      II. 132y² - 23y + 1 = 0
x ≥ y
x ≤ y
x < y
x > y
Relationship between x and y cannot be established
Solution: A

Q10. I. 6x² - 7x + 2 = 0 
        II. 20y² - 31y + 12 = 0
x ≥ y
x ≤ y
x < y
x > y
Relationship between x and y cannot be established
Solution: C

Directions (11-15): The circle-graph given here shows the spending of a state on various sports during a particular year. Study the graph carefully and answer the questions given below it. 
Q11. What percent of the total spending is spent on Badminton? 
12.5%
22.5%
25%
45%
50%
Solution: A

Q12. How much percent more is spent on Athletics than that on Rugby? 
27%
35%
37.5%
75%
80%
Solution: D

Q13. How much percent less is spent on Football than that on Hockey? 
200/9%
27%
100/3%
75/2%
25%
Solution: C

Q14. If the total amount spent on sports during the year was Rs. 2 crores, the amount spent on Hockey and Athletics together was: 
Rs. 8,00,000
Rs. 80,00,000
Rs. 1,20,00,000
Rs. 1,60,00,000
None of these
Solution: B

Q15. If the total amount spent on sports during the year be Rs. 1,80,00,000, the amount spent on Handball exceeds that on Badminton by: 
Rs. 2,50,000
Rs. 3,60,000
Rs. 3,75,000
Rs. 4,10,000
Rs. 2,60,000
Solution: A