23 AUG IBPS PO QUIZ




Q1. The difference between upstream speed and downstream speed of a boat is 8 km/h and boat travels 48 km from A to B (upstream) in 12 hours. Find the speed of current. 
6 km/h
4 km/h
2 km/h
3 km/h
5 km/h
Solution: B

Q2. 35 kg rice of type-I having cost price Rs 16.5 per kg is mixed with a certain quantity of type-2 rice having cost price of Rs 12.5 per kg. The whole mixture is sold at the rate of Rs 16.2 per kg and a net profit of 20% is obtained. Find the quantity of type-2 rice. 
95 kg
90 kg
105 kg
110 kg
70 kg
Solution: C

Q3. A person has purchased two adjacent plots, one is in rectangular shape and other is in square shape and combined them to make a single new plot. The breadth of rectangular plot is equal to the side of the square plot and cost of fencing the new plot is Rs 390 (Rs 5/m). Find the side of square if the length of rectangular plot is 15 m. 
8 meter
10 meter
12 meter
6 meter
16 meter
Solution: C

Q4. A shopkeeper marked his goods 60% above of its cost price and gives a discount of 25% on it. If he had marked his goods 80% above the cost price and gives a discount of 20% on it then find the latter profit earned is what percent of the profit earned earlier? 
210%
240%
140%
220%
110%
Solution: D

Q5. Mr. Ghosh invested his total savings in two different schemes P and Q in the ratio of 2 : 3. In first scheme, amount is invested at 8% p.a. on SI for 5 years and in second scheme amount is invested at 20% p.a. on CI for two years. If Mr. Ghosh’s total savings was 100/3% of his total wealth and total wealth of Mr. Ghosh was Rs 7.2 lakh then find the difference of the interest earned from both the schemes. 
Rs 24,960
Rs 26,490
Rs 28,960
Rs 32,466
None of these
Solution: A

Directions (6-10): These questions based on the following graphs Classification of appeared candidates in a competitive test from different states and qualified candidates from those states. Appeared candidates = 45000. 
 
Qualified candidates = 9000 
 
Q6. What is the ratio of the number of appeared candidates from states C and E together to that of the appeared candidates from sates A and F together? 
17 : 33
11 : 13
13 : 27
17 : 27
13: 17
Solution: A

Q7. In which state, the percentage of qualified candidates with respect to that of appeared candidates is minimum? 
C
F
D
E
G
Solution: E

Q8. What is the difference between the number of qualified candidates of states D and those of G? 
690
670
780
720
640
Solution: D

Q9. What is the percentage of total qualified candidates with respect to total appeared candidates from states B and C taken together? (rounded to two decimal places) 
23.11
24.21
21.24
23
25.23
Solution: B

Q10. What is the ratio between the total number of candidates qualified from states B and D together to the number of candidates appeared from states ‘C’, respectively? 
8 : 37
11 : 12
37 : 40
7 : 37
11: 27
Solution: C

Directions (11-15): What will come in place of question mark (?) in the following number series? Q11. 21, 23, 37, 71, 133, ? 
321
231
319
237
235
Solution: B

Q12. 46, 267, 462, 631, 774, ? 
381
895
978
891
869
Solution: D

Q13. 16, 137, 866, 915, 1040, ? 
1049
1094
949
849
1069
Solution: A

Q14. 2890, ?, 1162, 874, 730, 658 
1684
1738
1784
1672
1584
Solution: B

Q15. 1548, 516, 129, 43, ? 
11
10.75
9.5
12
18
Solution: B