26TH SEP IBPS PO PRE




Directions (1-5): Each of the questions given below consists of a statement and/or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is/are sufficient to answer the given question. Read both the statements and 
Q1. Sachin’s monthly salary is Rs. 4,000. What is Rajan’s monthly salary? 
I. Rajan gets Rs. 500 more than the average salary of his and Sachin’s. 
II. Average of Sachin’s and Rajan’s salary is Rs. 4500.
Give answer (a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question;
Give answer (b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question;
Give answer (c) if the data either in statement I or in Statement II alone are sufficient to answer the question;
Give answer (d) if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question;
Given answer (e) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution: C

Q2. Is r equal to the average of x, y and z ? 
I. x + y + z = 3r 
II. (x + y + z)/6 = r/2
Give answer (a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question;
Give answer (b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question;
Give answer (c) if the data either in statement I or in Statement II alone are sufficient to answer the question;
Give answer (d) if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question;
Given answer (e) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution: C

Q3. What marks have been obtained by Arun? 
I. Arun’s marks are the average of marks of Nitin and Manick. 
II. Nitin obtained 80 marks and this is 25% more than the marks obtained by Manick.
Give answer (a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question;
Give answer (b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question;
Give answer (c) if the data either in statement I or in Statement II alone are sufficient to answer the question;
Give answer (d) if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question;
Given answer (e) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution: E

Q4. Which of the four numbers w, x, y and z is the largest ?
I. The average of w, x, y and z is 25. 
II. The numbers w, x and y are each less than 24.
Give answer (a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question;
Give answer (b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question;
Give answer (c) if the data either in statement I or in Statement II alone are sufficient to answer the question;
Give answer (d) if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question;
Given answer (e) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution: E

Q5. What is the average weight of the three new members who are recently included into the team ? 
I. The average weight of the team increases by 20 kg. 
II. The three new men substitute earlier members whose weights are 64 kg, 75 kg and 66 kg.
Give answer (a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question;
Give answer (b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question;
Give answer (c) if the data either in statement I or in Statement II alone are sufficient to answer the question;
Give answer (d) if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question;
Given answer (e) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution: D

Directions (6-10): Study the following bar graph and answer the questions given below: 
Q6. In how many of the given years was production of fertilizers more than the average production of the given years ? 
1
2
3
4
5
Solution: D

Q7. The average production of 2006 and 2007 was exactly equal to the average production of which of the following pairs of years ? 
2010 and 2011
2009 and 2010
2008 and 2010
2005 and 2009
2005 and 2011
Solution: E

Q8. What was the percentage decline in the production of fertilizers from 2007 to 2008 ? 
33 ⅓%
30%
25%
21%
20%
Solution: C

Q9. In which year was the percentage increase in production as compared to the previous year, the maximum? 
2012
2011
2009
2007
2006
Solution: E

Q10. What was the percentage increase in production of fertilizers in 2012 compared to that in 2005 ? 
320%
300%
220%
200%
150%
Solution: C

Directions (11-15): What will come in place of question mark (?) in the following simplification problems? 
Q11. 8899 – 6644 – 3322 = ? – 1122 
55
65
75
85
45
Solution: A

Q12. (46)² – (?)² = 4398 – 3066 
16
28
36
42
32
Solution: B

Q13. (800 ÷ 64) × (1296 ÷ 36) = ? 
420
460
500
540
450
Solution: E

Q14. (24 + 25 + 26)² – (10 + 20 + 25)² = ? 
352
400
752
2600
2400
Solution: D

Q15. 397 × 397 + 104 × 104 + 2 × 397 × 104 = ? 
250001
251001
260101
261001
241001
Solution: B

               

No comments