12th October 2018 Banking Awareness




Q1. Bajaj Allianz General Insurance has entered into a bancassurance deal with ___________________, this corporate agency agreement will enable distribution of Bajaj Allianz General Insurance products through the bank’s network of 2,129 branches across the country.
Indian Overseas Bank
Vijaya Bank
Corporation Bank
State Bank of India
Punjab National Bank
Solution:
Bajaj Allianz General Insurance has entered into a bancassurance deal with Vijaya Bank. This corporate agency agreement will enable distribution of Bajaj Allianz General Insurance products through the bank’s network of 2,129 branches across the country.

Q2. Which Bank has become the first bank in the country to introduce Iris Scan Authentication feature for Aadhaar -based transactions through its micro ATM tablets?
HDFC Bank
Kotak Mahindra Bank
Yes Bank
ICICI Bank
Axis Bank
Solution:
Axis bank has become the first bank in the country to introduce Iris Scan Authentication feature for Aadhaar -based transactions through its micro ATM tablets. This is being run as a pilot project in 8 branches of rural Punjab, Haryana, Gujarat and Andhra Pradesh.

Q3. The Union Government has unlocked green funds worth over Rs ______________ crore to increase the country’s forest cover.
Rs 10,000 crores
Rs 54,000 crores
Rs 66,000 crores
Rs 30,000 crores
Rs 21,000 crores
Solution:
The Union Government has unlocked green funds worth over Rs 66,000 crore to increase the country’s forest cover. The fund is an accumulated amount of money, which user agencies have been depositing as compensation for diverting forest land for non-forest purposes, including industries and infrastructure, since the past 10 years.

Q4. Name the bank/organisation, which has signed a multilateral cooperation agreement with member development banks of BRICS to undertake “collaborative research” in distributed ledger/blockchain technology.
Exim Bank of India
Reserve Bank of India
State Bank of India
ICICI Bank
Small Industries Development Bank of India
Solution:
Exim Bank of India has signed a multilateral cooperation agreement with member development banks of BRICS to undertake “collaborative research” in distributed ledger/blockchain technology.

Q5. In which city India’s first, National Wildlife Genetic Resource Bank (NWGRB) was inaugurated at Centre for Cellular and Molecular Biology’s (CCMB) Laboratory of Conservation of Endangered Species (LaCONES) facility?
Nagpur
Kolkata
New Delhi
Hyderabad
Chennai
Solution:
National Wildlife Genetic Resource Bank (NWGRB) was inaugurated at Centre for Cellular and Molecular Biology’s (CCMB) Laboratory of Conservation of Endangered Species (LaCONES) facility in Hyderabad, Telangana. It is India’s first genetic resource bank where the genetic material will be stored for posterity which will further the cause of conservation of endangered and protected animals.

Q6. Name the company/bank, which is considered to be the most patriotic brand, according to a survey conducted by UK-based online market research and data analytics firm YouGov?
ICICI Bank
Reliance Jio
State Bank of India
Patanjali
Tata Motors
Solution:
Country’s largest lender State Bank of India (SBI) is considered to be the most patriotic brand, according to a survey conducted by UK-based online market research and data analytics firm YouGov, followed by Tata Motors, Patanjali, Reliance Jio and BSNL. Around 16% respondents ranked SBI to be the most patriotic brand overall, followed by Tata Motors and Patanjali with 8% each, and Reliance Jio and BSNL with 6% each.

Q7. The Government of India has released ___________________ million Nepali rupees grant for Terai roads project in Nepal.
470 million
230 million
100 million
820 million
1230 million
Solution:
The Government of India has released 470 million Nepali rupees grant for Terai roads project in Nepal. The amount has been released to maintain fund liquidity for the ongoing construction of 14 road packages under Postal Highway Project.

Q8. ______________________ has launched “Pitch to MOVE” - a mobility pitch competition that aims to provide budding entrepreneurs of India a unique opportunity to pitch their business ideas to a distinguished jury.
United Nations
Reserve Bank of India
NABARD
Finance Ministry
NITI Aayog
Solution:
NITI Aayog has launched “Pitch to MOVE” - a mobility pitch competition that aims to provide budding entrepreneurs of India a unique opportunity to pitch their business ideas to a distinguished jury. Startups working in the various fields of mobility can pitch their ideas to industry leaders and Venture Capitalists for raising investments.

Q9. Bharti Axa Life Insurance and _________________________ entered into an alliance to offer the ‘Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana’ (PMJJBY), a government-backed life insurance scheme.
ICICI Bank
Airtel Payments Bank
State Bank of India
HDFC Bank
Standard Chartered
Solution:
Bharti Axa Life Insurance and Airtel Payments Bank entered into an alliance to offer the ‘Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana’ (PMJJBY), a government-backed life insurance scheme. The alliance will leverage Airtel Payments Bank’s vast network to reach deep rural pockets and serve the under-insured. With this, Airtel Payments Bank also becomes the first payments bank in India to offer the Government of India-backed life insurance scheme.

Q10. Qatar King Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani has pledged to make direct investment in Turkey and announced a _________________ US dollar investment into the country’s financial markets and banks.
10-billion US dollar
05-billion US dollar
20-billion US dollar
15-billion US dollar
50-billion US dollar
Solution:
Qatar King Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani has pledged to make direct investment in Turkey and announced a 15-billion US dollar investment into the country’s financial markets and banks. The announcement came after holding talks with Turkish President Recep Tayyip Erdogan in Ankara.

Q11. The Economist Intelligence Unit (EIU) released the Global Liveability Index 2018, the ranking of 140 global cities based on their living conditions recently. Which of the following city is tops in this Index?
New York
Osaka
Melbourne
Vienna
New Delhi
Solution:
Pushing Melbourne to the second spot, Austria's capital Vienna topped Economist Intelligence Unit's Global Liveability Index, 2018. India's New Delhi and Mumbai are on 112 and 117 numbers respectively.

Q12. Who has been appointed as Independent Director on the Board of Indiabulls Housing Finance Ltd (IBHFL) for a period of three years?
SS Mundra
Tushar Mehta
Pravin Srivastava
Mahesh Y Reddy
Rakesh Sharma
Solution:
Subhash Sheoratan Mundra has been appointed as Independent Director on the Board of Indiabulls Housing Finance Ltd (IBHFL) for a period of three years. The former Deputy Governor of the Reserve Bank of India (RBI) and senior banker is not replacing an existing member on the Board.

Q13. Digital payments firm Paytm has partnered with Alibaba to launch AI-based cloud computing platform 'Paytm AI Cloud'. Alibaba is a multinational conglomerate specializing in e-commerce, retail, Internet, AI and technology based in-
Thailand
Japan
China
Singapore
Malaysia
Solution:
Digital payments firm Paytm has partnered with China's Alibaba to launch AI-based cloud computing platform 'Paytm AI Cloud'. The platform will offer business-centric apps to developers, startups and enterprises that need cloud-computing solutions including customer engagement and easy-to-integrate payments.

Q14. Which company became the first Indian company to cross Rs.8 trillion market capitalization after its shares surged nearly 37% in 2018?
Oil and Natural Gas Corporation
Wipro Limited
State Bank of India
Tata Consultancy Services
Reliance Industries Limited
Solution:
The Mukesh Ambani-led Reliance Industries Ltd (RIL) became the first Indian company to cross Rs 8 trillion market capitalization after its shares surged nearly 37% in 2018.

Q15. NITI Aayog released five thematic reports on Sustainable Development in Indian Himalayan Region. Who is the present CEO of NITI Aayog?
Dr V K Saraswat
Amitabh Kant
Rajiv Kumar
Narendra Modi
Arvind Mayaram
Solution:
NITI Aayog released five thematic reports on Sustainable Development in Indian Himalayan Region. It was released by NITI Aayog Vice Chairman Dr Rajiv Kumar, CEO Amitabh Kant and member Dr V K Saraswat in New Delhi.

               

No comments