7TH SEP IBPS PO PRE




Direction (1-5): The following table shows the no. of cyberattack on various agencies in five different years. Study the table carefully and answers the question that follow: 

Q1. What is the average of no. of cyberattacks on CIA in all the five years? 
1960
1650
1860
1690
1560
Solution: A

Q2. Total no. of cyberattacks held on RAW agency in 2005 and 2008 together is what percent of total cyberattacks held on ISISI in 2006? 
125%
150%
175%
75%
275%
Solution: C

Q3. In 2010, RAW had reduced no. of cyberattacks on it by 25% than that in previous year by introducing new security system. What is the total no. of cyberattacks on RAW in the years 2008, 2009, and 2010 together? 
5,000
6,000
6,400
8,000
4,000
Solution: B

Q4. What is the difference between total number of cyberattacks on all agencies together in 2006 and that in 2008? 
3,000
3,500
2,800
2,500
2,000
Solution: D

Q5. Total no. of cyberattacks on CIA and ISISI together in 2007 is what percent more or less than that on RAW and NATO together in the same year? 
20% less
25% less
20% more
30% more
25% more
Solution: C

Directions (6-10): Find the wrong term in the following number series. 
Q6. 5, 15, 30, 135, 405, 1215, 3645 
5
30
405
3645
1215
Solution: B

Q7. 2, 9, 28, 65, 126, 216, 344 
9
28
216
65
344
Solution: C

Q8. 1, 2, 6, 21, 86, 445, 2676 
86
6
21
445
2676
Solution: A

Q9. 3, 5, 12, 38, 154, 914, 4634 
5
12
154
914
4634
Solution: D

Q10. 696, 340, 168, 80, 36, 14, 3 
14
168
340
80
Solution: C

Q11. In a 90 litres mixture of milk and water, percentage of water is only 30%. The milkman gave 18 litres of this mixture to a customer and then added 18 litres of water to the remaining mixture. What is the percentage of milk in the final mixture? 
64 %
48 %
52 %
68 %
56 %
Solution: E

Q12. The cost price of article A is Rs. 100 more than the cost price of article B. Article A was sold at 40% profit and article B was sold at 40% loss. If the overall profit earned after selling both the articles is 5%, what is the cost price of article B ? 
Rs. 300
Rs. 400
Rs. 250
Rs. 350
Rs. 450
Solution: D

Q13. At present, the respective ratio between the ages of A and B is 3 : 4 and that between A and C is 1 : 2. Six years hence, the sum of ages of A, B and C will be 96 years. What is the present age of A ? 
12 years
21 years
18 years
15 years
9 years
Solution: C

Q14. When one litre of water is added to a mixture of acid and water, the new mixture contains 20% acid. When one litre of acid is added to the new mixture, then the resulting mixture contains 100/3% acid. The percentage of acid in the original mixture was 
20%
22%
24%
25%
None of these
Solution: D

Q15. 2 men can complete a piece of work in 6 days. 2 women can complete the same piece of work in 9 days, whereas 3 children can complete the same piece of work in 8 days. 3 women and 4 children worked together for 1 day. If only men were to finish the remaining work in a day, how many total men would be required? 
4
8
6
can’t be determined
None of these
Solution: B