Answers of General Awareness Questions for SBI Clerk 2018: 11th March 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018
Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Who among the following was awarded the 'Times Power Women of the Year 2017'- Pune for Global PR?
(a) Shabnam Asthana
(b) Chanda Kochhar
(c) Roshni Nadar Malhotra
(d) Kiran Mazumdar
(e) Shobhana Bhartia

S1. Ans.(a)
Sol. Shabnam Asthana was awarded the 'Times Power Women of the Year 2017'- Pune for Global PR. The Times Group celebrated the invaluable contribution of women by introducing The Times Power Woman 2017 (Pune) awards.

Q2. American multinational conglomerate, Alphabet Inc. has appointed ___________ as the new board chairman of the company.
(a) Sergey Brin
(b) Eric Schmidt
(c) Larry Page
(d) Lewis McCardy
(e) John L. Hennessy

S2. Ans.(e)
Sol. Alphabet has appointed John L. Hennessy as the new board chairman of the company. Hennessy has been on the board since 2004 and Lead Independent Director since 2007. He has replaced Eric Schmidt.

Q3. Name the India’s leading squash player who had recently jumped five places to No. 14 to become the highest ranked Indian in the latest Professional Squash Association (PSA) rankings.
(a) Joshna Chinappa
(b) Dipika Pallikal Karthik
(c) Saurav Ghosal
(d) Harinder Pal Sandhu
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. India’s leading squash player, Saurav Ghosal jumped five places to No. 14 to become the highest ranked Indian in the latest Professional Squash Association (PSA) rankings.

Q4. India has defeated ____________ to lift the Under 19 World cup 2018.
(a) West Indies
(b) Pakistan
(c) New Zealand
(d) Australia
(e) England

S4. Ans.(d)
Sol. India has defeated Australia to lift the Under 19 World cup for the fourth time. The Men in Blue defeated the three-time champions Australia at Bay Oval, New Zealand.

Q5. The World Bank has committed ____________ loan to India for the STRIVE project for skill development.
(a) Rs 800 crore
(b) Rs 1300 crore
(c) Rs 2300 crore
(d) Rs 3800 crore
(e) Rs 1700 crore

S5. Ans.(a)
Sol. The World Bank has committed $125 million (around Rs800 crore) loan to India for the STRIVE project for skill development. The objective of the operation (Skills Strengthening for Industrial Value Enhancement) is to improve access to quality and market-driven vocational training as well as apprenticeships. The financing agreement was signed between the World Bank and the Finance Ministry.

Q6. External Affairs Minister (EAM) Sushma Swaraj has returned home after successful completion of the goodwill visit to ___________.
(a) Bhutan
(b) Nepal
(c) Sri Lanka
(d) Bangladesh
(e) Myanmar

S6. Ans.(b)
Sol. External Affairs Minister (EAM) Sushma Swaraj has returned home after successful completion of the goodwill visit to Nepal. This was the first high-level visit from India after completion of historic three-tier elections in Nepal.

Q7. Kenya is a country in East Africa with the coastline on the Indian Ocean. The currency of Kenya is?
(a) Rund
(b) Taka
(c) Ruble
(d) Yen
(e) shilling

S7. Ans. (e)
Sol. Kenya is a country in East Africa with the coastline on the Indian Ocean. It encompasses savannah, Lakelands, the dramatic Great Rift Valley and mountain highlands. The shilling is the currency of Kenya.

Q8. Lok Sabha is composed of representatives of the people chosen by direct election on the basis of the adult suffrage. The maximum strength of the House envisaged by the Constitution is?
(a) 543
(b) 552
(c) 540
(d) 402
(e) 452

S8. Ans. (b)
Sol. Lok Sabha is composed of representatives of the people chosen by direct election on the basis of the adult suffrage. The maximum strength of the House envisaged by the Constitution is 552, which is made up by election of upto 530 members to represent the States, upto 20 members to represent the Union Territories and not more than two members of the Anglo-Indian Community to be nominated by the Hon'ble President, if,  in his/her opinion, that community is not adequately represented in the House.

Q9. Kathak is one of the eight forms of Indian classical dance. This dance form traces its origins to the nomadic bards of ancient northern India in which of the following state/UTs?
(a) Uttar Pradesh
(b) New Delhi
(c) Haryana
(d) Rajasthan
(e) Chandigarh

S9. Ans. (a)
Sol. Kathak is originated from Uttar Pradesh and one of the eight forms of ancient classical dances of India. Famous Kathak dance is derived from Katha or story-tellers,people who narrate stories during the whole art of Kathak dance.

Q10. Mumbai International Film Festival (MIFF) committee has decided to bestow V. Shantaram lifetime achievement Award to veteran film producer and director _____________.
(a) Aditya Chopra
(b) Subhash Ghai
(c) Maneesh Sharma
(d) Shyam Benegal
(e) S.S. Rajamouli

S10. Ans.(d)
Sol. Mumbai International Film Festival (MIFF) committee has decided to bestow V. Shantaram lifetime achievement Award to veteran film producer and director Shyam Benegal. The award will be presented at concluding ceremony of MIFF in Mumbai.

Q11. What is the interest rate of Sukanya Samriddhi Accounts as on 01st January 2018?  
(a) 8.5% Per Annum
(b) 8.3% Per Annum
(c) 8.1% Per Annum
(d) 8.7% Per Annum
(e) 8.9% Per Annum

S11. Ans.(c)
Sol. 8.1% Per Annum is the interest rate of Sukanya Samriddhi Accounts as on 01st January 2018.

Q12. The objectives of setting up of payments banks will be to further financial inclusion by providing-
(a) Small savings accounts
(b) Payments/remittance services to migrant labour workforce, 
(c) Low income households
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(d)

Sol. The objectives of setting up of payments banks will be to further financial inclusion by providing (i) small savings accounts and (ii) payments/remittance services to migrant labour workforce, low income households, small businesses, other unorganised sector entities and other users.

Q13. Name the Cyprus President who has won re-election for a second term.
(a) Demetris Christofias
(b) Tassos Papadopoulos
(c) Glafcos Clerides
(d) Nicos Anastasiades
(e) Spyros Kyprianou

S13. Ans.(d)
Sol. Cyprus President Nicos Anastasiades has won re-election for a second term. The official final result after a second-round run-off put the conservative incumbent on 55.99% of the vote, ahead of Communist-backed Stavros Malas on 44%.

Q14. Which of the following state government has approved Ghodazari in Chandrapur district as a new wildlife sanctuary in the state?
(a) Madhya Pradesh
(b) Assam
(c) Maharashtra
(d) Gujarat
(e) Karnataka

S14. Ans.(c)
Sol. The Maharashtra government has approved Ghodazari in Chandrapur district as a new wildlife sanctuary in the state. The decision was taken at the 13th meeting of the Maharashtra State Board for Wildlife, chaired by Chief Minister Devendra Fadnavis.

Q15. Which among the following Asian country has recently (4 February) celebrated its 70th Independence Day?
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) Bhutan
(d) Nepal
(e) Pakistan

S15. Ans.(b)
Sol. Sri Lanka celebrated the 70th Independence Day in a grand ceremony at the Galle Face Green in Colombo. The theme of the ceremony was "One Nation".





Print Friendly and PDF