Bank English Miscellaneous 24.10.2018




Q1. In each of the following questions few sentences are provided. Identify and mark the sentence which may fail to become the part of the paragraph coherently.
Symbolically speaking, it engraves itself in the pious spirit of endless masses of humanity as a purifier of sins, a cleanser of depravity and a means of salvation.
This river is no ordinary image in which the divine has come to dwell.
Toward the mouth of the river/stream, the water becomes murky from all the sediments that it has picked up upstream, decreasing the amount of light that can penetrate through the water.
Whatever is holy, whatever is merciful, whatever is utterly auspicious is already there.
She is celestial – unmediated and immediate.
Solution:
The sentence (c) is the odd one out here. All the sentences are describing a river as a pure and divine form of humanity and as an auspicious thing, whereas in sentence (c), the geographical description of a river is given which is incoherent here.

Q2. In each of the following questions few sentences are provided. Identify and mark the sentence which may fail to become the part of the paragraph coherently.
A large number of people in Madhya Pradesh, Chattishgarh, Jharkhand, Odisha, Maharashtra, Karnataka, Telangana and Tamil Nadu are facing an acute scarcity of water.
The recent NITI Aayog report states that around 60 crore Indians face very high water stress and every year 2 lakh people die due to scarcity of safe water.
It is a well known fact that India, with 4 per cent of the world’s freshwater resources, meets the needs of 18 per cent of the world’s population.
The demand, post the Revolution, is increasing in northern India as well.
Climate change and population growth are expected to intensify the problem.
Solution:
The statement in option (d) is incoherent here. All the statements other than (d) are discussing about the scarcity of water in various states and various factors responsible for it. Statement (d) whereas talks about the increase in demand, which is incoherent in context of the other sentences.

Q3. In each of the following questions few sentences are provided. Identify and mark the sentence which may fail to become the part of the paragraph coherently.
Promotion of wellness of any kind is at a discount in resource-starved India and mental health, in all its insidiousness, has just begun to come into reckoning for any strategic planning.
The tragedy is multiplied by the utter lack of awareness of the torturous dimensions of mental health, which is as integral to the realisation of the nation’s human potential as any physical ailment.
Even the sturdiest mind has to struggle at some point of time.
The mind being invisible merits little attention even though every aspect of the Indian environment impacts on the struggle to manage one’s thoughts, emotions and their reflection in one’s behaviour and interactions.
Happiness has for ever been the prime aim of every human being.
Solution:
ABDC form a meaningful paragraph but statement in option (e) is out of context as per the passage and hence is the odd one out.

Q4. In each of the following questions few sentences are provided. Identify and mark the sentence which may fail to become the part of the paragraph coherently.
In elections held in Jammu and Kashmir, the turnout itself is a kind of verdict.
The fact that just over a third of the electorate (35.1% provisionally) turned out to vote in the four-phase urban local body elections is a wake-up call to the Union government.
The extremely low turnout in the Kashmir region — only 6.7% of those eligible voted in the first three phases, and 4.2% in the fourth phase — reflects the level of disconnect in the Valley.
The turnout was not expected to be high, given the boycott by the two main regional parties, the National Conference and the Peoples Democratic Party.
None of the Above
Solution:
All ABCD form a meaningful paragraph and hence none of the statements is out of context. Hence, option (e) will be the answer.

Q5. In each of the following questions few sentences are provided. Identify and mark the sentence which may fail to become the part of the paragraph coherently.
In January 2017, three confirmed cases of Zika were reported from Ahmedabad, including a pregnant woman, and in July the same year a single case was reported from Tamil Nadu’s Krishnagiri district.
About 4.5 lakh people at the outbreak site in Rajasthan have been brought under surveillance.
With 80 laboratory-confirmed cases of the Zika virus already in Jaipur, including 22 pregnant women, the latest outbreak is India’s most severe so far.
In north-eastern Brazil, towards the end of 2015 and within months after the outbreak, the Zika virus was seen to have a possible link to birth defects in babies.
Unlike in the case of the Ahmedabad outbreak that was kept under wraps by the Health Ministry, there has been more transparency in the last two instances.
Solution:
CAEB, when arranged in this order form a meaningful paragraph and statement in (d) does not match the context of the paragraph so formed. Hence, option (d) is the odd one out.

Directions (6-10): In the Question given below six statements have been given. The statement D is fixed as the fourth statement. Rearrange the remaining sentences to form a meaningful paragraph and then answer the questions that follow. 
 (A) We are now seeing a form of illiteracy creeping on those who are literate and this has to do with the term “understanding” in the above definition. 
(B) Today, we are under the dangerous influence of a new form of illiteracy 
(C) This new form of illiteracy has to do with certain incapacities of reading and writing. 
(D) Today, under the influence of digital technologies and a dominant visual culture, are we reading (and seeing) with less understanding? 
(E) According to the Census, “a person aged seven and above, who can both read and write with understanding in any language, is treated as literate.” 
(F) Reading is matter of fact and habitual; yet it has many hidden dimensions to it. Reading is more than seeing words. 

Q6. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?
A
B
C
E
F
Solution:
The correct sequence is BEADCF; B Today, we are under the dangerous influence of a new form of illiteracy. According to the Census, “a person aged seven and above, who can both read and write with understanding in any language, is treated as literate.” We are now seeing a form of illiteracy creeping on those who are literate and this has to do with the term “understanding” in the above definition. Today, under the influence of digital technologies and a dominant visual culture, are we reading (and seeing) with less understanding? This new form of illiteracy has to do with certain incapacities of reading and writing. Reading is matter of fact and habitual; yet it has many hidden dimensions to it. Reading is more than seeing words.

Q7. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?
A
B
C
E
F
Solution:
The correct sequence is BEADCF; E Today, we are under the dangerous influence of a new form of illiteracy. According to the Census, “a person aged seven and above, who can both read and write with understanding in any language, is treated as literate.” We are now seeing a form of illiteracy creeping on those who are literate and this has to do with the term “understanding” in the above definition. Today, under the influence of digital technologies and a dominant visual culture, are we reading (and seeing) with less understanding? This new form of illiteracy has to do with certain incapacities of reading and writing. Reading is matter of fact and habitual; yet it has many hidden dimensions to it. Reading is more than seeing words.

Q8. Which of the following will be the THIRD sentence after the rearrangement?
A
B
C
E
F
Solution:
The correct sequence is BEADCF; A Today, we are under the dangerous influence of a new form of illiteracy. According to the Census, “a person aged seven and above, who can both read and write with understanding in any language, is treated as literate.” We are now seeing a form of illiteracy creeping on those who are literate and this has to do with the term “understanding” in the above definition. Today, under the influence of digital technologies and a dominant visual culture, are we reading (and seeing) with less understanding? This new form of illiteracy has to do with certain incapacities of reading and writing. Reading is matter of fact and habitual; yet it has many hidden dimensions to it. Reading is more than seeing words.

Q9. Which of the following will be the SIXTH sentence after the rearrangement?
A
B
C
E
F
Solution:
The correct sequence is BEADCF; F Today, we are under the dangerous influence of a new form of illiteracy. According to the Census, “a person aged seven and above, who can both read and write with understanding in any language, is treated as literate.” We are now seeing a form of illiteracy creeping on those who are literate and this has to do with the term “understanding” in the above definition. Today, under the influence of digital technologies and a dominant visual culture, are we reading (and seeing) with less understanding? This new form of illiteracy has to do with certain incapacities of reading and writing. Reading is matter of fact and habitual; yet it has many hidden dimensions to it. Reading is more than seeing words.

Q10. Which of the following will be the FIFTH sentence after the rearrangement?
A
B
C
E
F
Solution:
The correct sequence is BEADCF; C Today, we are under the dangerous influence of a new form of illiteracy. According to the Census, “a person aged seven and above, who can both read and write with understanding in any language, is treated as literate.” We are now seeing a form of illiteracy creeping on those who are literate and this has to do with the term “understanding” in the above definition. Today, under the influence of digital technologies and a dominant visual culture, are we reading (and seeing) with less understanding? This new form of illiteracy has to do with certain incapacities of reading and writing. Reading is matter of fact and habitual; yet it has many hidden dimensions to it. Reading is more than seeing words.

Directions (11-15): In each of the following sentences, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options with a pair of words each. Fill up the sentences with the pair of words that make the sentence grammatically and contextually correct. 

Q11. The Reserve Bank of India (RBI) and the Union government are once again at ……………………. over the legitimate ……………………. of their powers.
feud, excess
loggerheads, extent
feud, distract
loggerheads, able
None of the Above
Solution:
"At loggerheads" means to strongly disagree (with someone) so loggerheads will be used for the first blank. For second blank, 'extent' will make the statement contextually meaningful.

Q12. The ………………….. conditions migrant workers face have been widely documented. They earn low wages, work very long hours without any overtime benefits, and are almost without any leave or …………… protection.
pathetic, social
piteous, severe
admirable, medical
pathetic, politics
Both (a) and (d)
Solution:
"Pathetic" means arousing pity, especially through vulnerability or sadness. So, 'pathetic' fits correctly to describe the conditions of workers. In second blank 'social' makes the sentence contextually correct and meaningful.

Q13. The Gujarat government wants normalcy to return so that migrant workers can ……………… for the prosperity of Gujarat, while the Bihar government, which is at its wit’s …………. trying to manage the sudden inflow of returning migrants, wants migration to Gujarat to continue as before.
drudge, off
struggle, in
pacify, and
toil, end
dodge, will
Solution:
'Toil' means work extremely hard or incessantly. Hence, 'toil' and 'end' make the sentence contextually correct and meaningful.

Q14. On September 24, the government launched the grand government-funded healthcare scheme, the Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY). While some see its ambitious goals as its main strength, others are ……………….. given the inadequate funding for the scheme, the weak infrastructure of primary health care centres, and the time required for the goals to be…………………….. .
dubious, complete
optimistic, accomplished
skeptical, accomplished
dubious, suggested
skeptical, deduced
Solution:
'Skeptical' means not easily convinced; having doubts or reservations. Also, 'accomplished' is relevant with respect to 'goals' here.

Q15. ……………………….. is a well-worn political technique to divert attention from governance failures. For instance, in 1905, the Tsarist government in Russia organised a pogrom of Jews to …………….. attention from its military failures.
Flipping, distracting
Deprecating, disjoin
Scapegoating, implement
Deprecating, gain
Scapegoating, divert
Solution:
'Scapegoat' means a person who is blamed for the wrongdoings, mistakes, or faults of others, especially for reasons of expediency and 'scapegoating' means to make a scapegoat of, hence it perfectly fits into the blank. 'Divert' fits into the second blank correctly.

               

No comments