Banking Awareness (Monetary Policy) Questions for IBPS RRBs PO and Clerk Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-RRBs-Exam-2017

Banking Awareness for IBPS Exam 2017

Just a month is left for IBPS RRB Mains It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk Mains. These questions related to Banking Awareness will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation, MPC has decided to keep the policy repo rate unchanged. MPC stands for-
(a) Money Policy Committee 
(b) Management Policy Committee 
(c) Monetary Product Committee 
(d) Monetary Policy Corporation
(e) Monetary Policy Committee

S1. Ans.(e)
Sol. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation at its meeting on 04th October 2017, the Monetary Policy Committee (MPC) decided to: keep the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) unchanged at 6.0 percent. 

Q2. According to Fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18, MPC keep the policy repo rate under the LAF unchanged at-?
(a) 6.25 percent
(b) 6.50 percent
(c) 5.75 percent
(d) 6.00 percent
(e) 7.25 percent

S2. Ans.(d)
Sol. According to Fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18, MPC keeps the policy repo rate under the LAF unchanged at 6 percent.

Q3. LAF is a monetary policy tool which allows banks to borrow money through repurchase agreements. What is the meaning "F" in LAF?
(a) Fundamental
(b) Fund
(c) Facility
(d) Following
(e) Financial

S3. Ans.(c)
Sol. Liquidity Adjustment Facility (LAF) is a monetary policy tool which allows banks to borrow money through repurchase agreements.

Q4. According to Fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18, the decision of the MPC is consistent with a neutral stance of monetary policy in consonance with the objective of achieving the medium-term target for consumer price index (CPI) inflation of ________ within a band of +/- 2 percent, while supporting growth. 
(a) 3 percent
(b) 4 percent
(c) 5 percent
(d) 6 percent
(e) 7 percent

S4. Ans.(b)
Sol. According to Fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18, the decision of the MPC is consistent with a neutral stance of monetary policy in consonance with the objective of achieving the medium-term target for consumer price index (CPI) inflation of 4 percent within a band of +/- 2 percent, while supporting growth.

Q5. The projection of real GVA growth for 2017-18 has been revised down to _________ from the August 2017 projection of 7.3 percent by RBI in fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18.
(a) 6.7 percent
(b) 6.8 percent
(c) 6.9 percent
(d) 6.5 percent
(e) 6.6 percent

S5. Ans.(a)
Sol. The projection of real GVA growth for 2017-18 has been revised down to 6.7 percent from the August 2017 projection of 7.3 percent by RBI in fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18.

Q6. Who is head of MPC related to Banking of Financial term?
(a) Governor of RBI
(b) Deputy- Governor of RBI
(c) Union Finance Minister
(d) Chairman, NITI Aayog
(e) Revenue Secretary of GST

S6. Ans.(a)
Sol. Governor of Reserve Bank of India is head of Monetary Policy Committee (MPC).

Q7. There are several direct and indirect instruments that are used for implementing monetary policy. Which among the following is not them?
(a) Market Stabilisation Scheme 
(b) Tax Deducted at Source
(c) Cash Reserve Ratio 
(d) Marginal Standing Facility
(e) Reverse Repo Rate

S7. Ans.(b)
Sol. There are several direct and indirect instruments that are used for implementing monetary policy.
1. Repo Rate
2. Reverse Repo Rate
3. Liquidity Adjustment Facility (LAF)
4. Marginal Standing Facility (MSF)
5. Corridor
6. Bank Rate
7. Cash Reserve Ratio (CRR)
8. Statutory Liquidity Ratio (SLR)
9. Open Market Operations (OMOs)
10. Market Stabilisation Scheme (MSS)

Q8. As on 04th October 2017, How many Deputy Governor/ Deputy Governors in RBI are serving?
(a) Five
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) One

S8. Ans.(c)
Sol. There are 3 deputy governors is serving in RBI as on 04th October 2017. They are BP Kanungo, N S Vishwanathan and Viral Acharya.

Q9.  _________ includes both, outright purchase and sale of government securities, for injection and absorption of durable liquidity, respectively.
(a) Cash Reserve Ratio
(b) Statutory Liquidity Ratio 
(c) Open Market Operations
(d) Market Stabilisation Scheme
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(c)
Sol. Open Market Operations (OMOs): These include both, outright purchase and sale of government securities, for injection and absorption of durable liquidity, respectively.

Q10. What is the present MSF rate?
(a) 5.50 percent
(b) 5.75 percent
(c) 6.75 percent
(d) 6.50 percent
(e) 6.25 percent

S10. Ans.(e)
Sol. Present Marginal Standing Facility (MSF) rate is 6.25 percent.


Print Friendly and PDF