Banking Awareness Questions for IBPS PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-PO-Exam-2017
Banking Awareness for IBPS Exam 2017

Just a few days are left for IBPS PO Mains. It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS PO and Clerk Mains. These questions related to Banking Awareness will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. ___________ to provide guaranteed clearing and settlement functions for transactions in Money, G-Secs, Foreign Exchange and Derivative markets.
(a) NPCI
(b) SEBI
(c) GOI
(d) RBI
(e) CCIL

S1. Ans.(e)
Sol. The Clearing Corporation of India Ltd. (CCIL) was set up in April, 2001 to provide guaranteed clearing and settlement functions for transactions in Money, G-Secs, Foreign Exchange and Derivative markets. The introduction of guaranteed clearing and settlement led to significant improvement in the market efficiency, transparency, liquidity and risk management/measurement practices in these market along with added benefits like reduced settlement and operational risk, savings on settlement costs, etc. 

Q2. _________ will be authorised operational entities, adhering to the standards for facilitating bill payments online as well as through a network of agents, on the ground.
(a) BBPCU
(b) BBPOU
(c) Biller Payment
(d) Creditor
(e) Assets and Liabilities

S2. Ans.(b)
Sol. Bharat Bill Payment Operating Units (BBPOUs) will be authorised operational entities, adhering to the standards set by the BBPCU for facilitating bill payments online as well as through a network of agents, on the ground.

Q3. ___________ a/an electronic trading platform, operated by the Reserve Bank of India, used to facilitate the exchange of government securities and other money market instruments. 
(a) Delivery versus Payment (DvP)
(b) Negotiated Dealing System (NDS)
(c) Risk Mitigation
(d) Competition Commission of India (CCI)
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(b)
Sol. Till 2002, the Government securities market was mainly a telephone market. Buyers and sellers traded over telephone and submitted physical Subsidiary General Ledger (SGL) transfer forms for transfer of the Government securities and cheques for settlement of the funds to the Reserve Bank of India. These manual operations were inefficient and often resulted in delays. In order to improve efficiency in the market, the Reserve Bank of India took steps to automate the process of trading and settlement of Government securities transactions and the Negotiated Dealing System (NDS) was introduced in February 2002.

Q4. Infrastructure Finance Company (IFC) is a non-banking finance company has a minimum Net Owned Funds of-
(a) Rs.100 Crore
(b) Rs.200 Crore
(c) Rs.500 Crore
(d) Rs.300 Crore
(e) Rs.800 Crore

S4. Ans.(d)
Sol. Infrastructure Finance Company (IFC) is a non-banking finance company has a minimum Net Owned Funds of Rs.300 Crore.

Q5. Under which act NBFCs are incorporated?
(a) Banking Regulation Act, 1949
(b) Companies Act, 1956
(c) RBI Act 1934
(d) SBI Act 1955
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. NBFCs are incorporated under the Companies Act, 1956.

Q6. Which of the following public sector bank emblem figures a dog and the words ‘faithful, friendly’ in it?
(a) Punjab National Bank
(b) Oriental Bank of Commerce
(c) Syndicate Bank
(d) State Bank of India
(e) Indian Overseas Bank

S6. Ans.(c)
Sol. Syndicate Bank emblem figures a dog and the words ‘faithful, friendly’ in it.

Q7. If the shares or convertible debentures are not issued within __________ days from the date of receipt of the inward remittance or date of debit to NRE/FCNR(B)/Escrow account, the amount shall be refunded. 
(a) 210 days
(b) 150 days
(c) 180 days
(d) 120 days
(e) 90 days

S7. Ans.(c)
Sol. If the shares or convertible debentures are not issued within 180 days from the date of receipt of the inward remittance or date of debit to NRE/ FCNR (B)/ Escrow account, the amount shall be refunded. Further, Reserve Bank may on an application made to it and for sufficient reasons permit an Indian Company to refund/ allot shares for the amount of consideration received towards issue of security if such amount is outstanding beyond the period of 180 days from the date of receipt.

Q8. ECB can be raised under Track-II for the general corporate purpose (including working capital). The minimum average maturity period will be-
(a) 05 years
(b) 10 years
(c) 15 years
(d) 20 years
(e) 25 years

S8. Ans.(b)
Sol. ECB can be raised under Track II for general corporate purpose (including working capital). The minimum average maturity period will be 10 years.

Q9. Which of the following is the parent organisation of UPI?
(a) RBI
(b) GOI
(c) NPCI
(d) PMMY
(e) SEBI

S9. Ans.(c)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI) is the parent organisation of UPI (Unified Payment Interface).

Q10. As per the amendment, the pecuniary jurisdiction of the Banking Ombudsman to pass an award has been doubled to _____ rupees. 
(a) 20 lakh rupees
(b) 10 lakh rupees
(c) 25 lakh rupees
(d) 50 lakh rupees
(e) 5 lakh rupees

S10. Ans.(a)
Sol. The central bank has extended the scope of Banking Ombudsman Scheme. As per RBI, under the amended scheme, a customer would also be able to lodge a complaint against the bank for its non-adherence to RBI instructions with regard to mobile banking/ electronic banking services in India. As per the amendment, the pecuniary jurisdiction of the Banking Ombudsman to pass an award has been doubled to 20 lakh rupees. The Reserve Bank extended the scope of Banking Ombudsman Scheme under which banks could be penalized for mis-selling third-party products like insurance and mutual funds via mobile or electronic banking.

Q11. The promoters of Small Finance Banks should have _______ experience in banking and finance?
(a) 08 years
(b) 11 years
(c) 07 years
(d) 10 years
(e) 15 years

S11. Ans.(d)
Sol. The promoters of Small Finance Banks should have 10 years experience in banking and finance.

Q12. India Post Payments Bank (IPPB) has been recently incorporated as a Public Limited Company under the Department of Posts with _______ equity.
(a) 100% GOI equity
(b) 50% GOI and 50% RBI
(c) 50% GOI, 25% RBI, 25% Sponsor Bank
(d) 50% Sponsor Bank and 50% RBI
(e) 50% GOI, 35% RBI, 15% Sponsor Bank

S12. Ans.(a)
Sol. India Post Payments Bank(IPPB) has been recently incorporated as a Public Limited Company under the Department of Posts with 100% GOI equity.

Q13. Which bank has started insolvency resolution process against Lanco Infratech Ltd. following a directive from the Reserve Bank of India (RBI), While this is the first resolution process initiated by the lenders against 12 large borrowers identified by the RBI recently?
(a) State Bank of India
(b) IDBI Bank
(c) Punjab National Bank
(d) Bank of India
(e) ICICI Bank

S13. Ans.(b)
Sol. IDBI Bank has started insolvency resolution process against Lanco Infratech Ltd. following a directive from the Reserve Bank of India (RBI), While this is the first resolution process initiated by the lenders against 12 large borrowers identified by the RBI recently.

Q14. Stepping up its fight against tax evasion, the Centre has made it mandatory to quote the Aadhaar number for opening bank accounts and for transactions exceeding-
(a) Rs.10,000
(b) Rs.80,000
(c) Rs.50,000
(d) Rs.1,00,000
(e) Rs.1,50,000

S14. Ans.(c)
Sol. Stepping up its fight against tax evasion, the Centre has made it mandatory to quote the Aadhaar number for opening bank accounts and for transactions exceeding Rs.50,000. With the amendments to the Prevention of Money Laundering (Maintenance of Records) Rules, 2005 notified earlier this month, banks will have to demand both Aadhaar and the Permanent Account Number (PAN) for verification of identity.

Q15. The Reserve Bank of India has initiated PCA on Bank of Maharashtra placing a restriction on the banking activities. What is the meaning of "A" in PCA?
(a) Against
(b) Assets
(c) Association
(d) Action
(e) Agency

S15. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has initiated prompt corrective action (PCA) on Bank of Maharashtra placing a restriction on the banking activities. This RBI has said that the action is taken on the bank in view of the high level of bad loans. This is the sixth bank to be placed under PCA by the RBI and of this five banks were placed under PCA in the last three months. RBI has initiated PCA on Central Bank of India, IDBI Bank, UCO Bank, Dena Bank and Indian Overseas Bank.


Print Friendly and PDF