Banking Awareness Questions for IBPS PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-PO-Exam-2017
Banking Awareness for IBPS Exam 2017

Just a few days are left for IBPS PO Mains. It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS PO and Clerk Mains. These questions related to Banking Awareness will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. NSDP links are intended to provide quick access to a single comprehensive source of economic and financial data consistent with the data categories and components described in the subscriber's metadata. NSDP stands for-
(a) National Summary District Page
(b) National Summary Development Page
(c) National Summary Department Page
(d) National Summary Division Page
(e) National Summary Data Page

S1. Ans.(e)
Sol. The National Summary Data Page (NSDP) links are intended to provide quick access to a single comprehensive source of economic and financial data consistent with the data categories and components described in the subscriber's metadata. Additionally, many of the NSDPs include further links to additional data or information on other national Internet data sites.

Q2. An Asset Reconstruction Company (ARC) in India is associated with-
(a) UCPDC
(b) DICGC
(c) NPA
(d) Home Loan
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(c)
Sol. Asset Reconstruction Company (ARC) also known as Securitization company in India helps to unlock the value of non-performing assets (NPA) in banks through Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest (SARFAESI) Act 2002.ARC is regulated by RBI as a Non-Banking Financial Company (NBFC).

Q3. Which of the following is mainly used by the banks in order to meet their temporary requirement of Cash on a daily basis?
(a) Commercial Paper
(b) Certificate of Deposit
(c) Collateralized Borrowing and Lending Obligations (CBLO)
(d) Call Money
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(d)
Sol. Call money market is a market for uncollateralized lending and borrowing of funds. This market is predominantly overnight and is open for participation only to scheduled commercial banks and the primary dealers.

Q4. Which of the following is not available to depositors of NBFCs?
(a) Deposit Insurance facility
(b) Acquisition of shares
(c) Loans and Advances
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. Deposit insurance facility of Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation is not available to depositors of NBFCs, unlike in case of banks.

Q5. India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL) is a wholly-owned ____________ company set up in 2006.
(a) NABARD
(b) SEBI
(c) RBI
(d) Finance Ministry
(e) Government of India

S5. Ans.(e)
Sol. IIFCL is a wholly-owned Government of India company set up in 2006 to provide long-term finance to viable infrastructure projects through the Scheme for Financing Viable Infrastructure Projects through a Special Purpose Vehicle called India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL), broadly referred to as SIFTI.

Q6. NSDL is the first and largest depository in India, established in-
(a) August 2003
(b) August 1991
(c) August 1989
(d) August 1999
(e) August 1996

S6. Ans.(e)
Sol. NSDL, the first and largest depository in India, established in August 1996 and promoted by institutions of national stature responsible for economic development of the country has since established a national infrastructure of international standards that handles most of the securities held and settled in dematerialised form in the Indian capital market.

Q7. A Public Provident Fund (PPF) account holder can deposit a maximum of-
(a) 1.5 Lakhs
(b) 2.5 Lakhs
(c) 1.0 Lakh
(d) 3.5 Lakhs
(e) 5.0 Lakhs

S7. Ans.(a)
Sol. A Public Provident Fund (PPF) account holder can deposit a maximum of Rs 1.5 lakhs in his/her PPF account.

Q8. National Securities Depository Limited is an Indian central securities depository based in _______
(a) New Delhi
(b) Chennai
(c) Hyderabad
(d) Mumbai
(e) Bengaluru

S8. Ans.(d)
Sol. National Securities Depository Limited is an Indian central securities depository based in Mumbai.

Q9. The Board of Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) came into existence in-
(a) 1999
(b) 1995
(c) 1991
(d) 1987
(e) 1982

S9. Ans.(d)
Sol. The Board of experts named the Board for Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) was set up in January 1987 and functional with effect from 15th May 1987. The Appellate Authority for Industrial and Financial Reconstruction (AAIRFR) was constituted in April 1987. Government companies were brought under the purview of SICA in 1991 when extensive changes were made in the Act including, inter-alia, changes in the criteria for determining industrial sickness.

Q10. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of the central bank (RBI) was established in 1988 under the-
(a) National Housing Bank Act, 1987
(b) National Housing Bank Act, 1988
(c) National Housing Bank Act, 1986
(d) National Housing Bank Act, 1985
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(a)
Sol. The Hon’ble Prime Minister of India, while presenting the Union Budget for 1987-88 on February 28, 1987, announced the decision to establish the National Housing Bank (NHB) as an apex level institution for housing finance. Following that, the National Housing Bank Bill (91 of 1987) providing the legislative framework for the establishment of NHB was passed by Parliament in the winter session of 1987 and with the assent of the Hon’ble President of India on December 23, 1987, became an Act of Parliament. The National Housing Policy, 1988 envisaged the setting up of NHB as the Apex level institution for housing. In pursuance of the above, NHB was set up on July 9, 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is wholly owned by Reserve Bank of India, which contributed the entire paid-up capital.

Q11. The Banking Ombudsman Scheme was introduced under __________ of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.
(a) Section 25A
(b) Section 35A
(c) Section 45A
(d) Section 15A
(e) Section 55A

S11. Ans.(b)
Sol. The Banking Ombudsman Scheme enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks. The Banking Ombudsman Scheme is introduced under Section 35 A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.

Q12. SIDBI has started full-fledged merchant banking operations to benefit the expanding number of growth-oriented MSMEs, especially those with a strong technology and innovation quotient. What is the meaning of "D" in SIDBI?
(a) Development
(b) Department
(c) District
(d) Doing
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(a)
Sol. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has started full-fledged merchant banking operations to benefit the expanding number of growth-oriented micro, small and medium enterprises (MSMEs), especially those with a strong technology and innovation quotient.

Q13. Aurionpro Solutions a global leader in digital innovation, enterprise security and banking solutions, announced its Branch-in-a-Box product, the VTM a fully integrated self-service kiosk for automating 90% of banking transactions at the branch level. VTM stands for-
(a) Virtual Truncated Machine 
(b) Vehicle Teller Machine 
(c) Virtual Timer Machine 
(d) Virtual Teller Management 
(e) Virtual Teller Machine

S13. Ans.(e)
Sol. Aurionpro Solutions a global leader in digital innovation, enterprise security and banking solutions, announced its Branch-in-a-Box product, the Virtual Teller Machine (VTM) a fully integrated self-service kiosk for automating 90% of banking transactions at the branch level.

Q14. Reserve Bank of India (RBI) has set up Supervisory Colleges for six Scheduled Commercial Banks which have sizeable international presence recently. Which among the following Banks is not them?
(a) State Bank of India
(b) ICICI Bank Limited
(c) Indian Overseas Bank
(d) Bank of Baroda
(e) Axis Bank Limited

S14. Ans.(c)
Sol. Reserve Bank of India (RBI) has set up Supervisory Colleges for six Scheduled Commercial Banks which have the sizeable international presence: - State Bank of India, ICICI Bank Ltd., Bank of India, Bank of Baroda, Axis Bank Ltd. and Punjab National Bank.

Q15. Which Bank and Bajaj Allianz General Insurance have signed an agreement for the distribution of insurance products through the branches?
(a) Axis Bank
(b) Punjab National Bank
(c) Indian Bank
(d) Bank of Baroda
(e) ICICI Bank

S15. Ans.(b)
Sol. Punjab National Bank (PNB) and Bajaj Allianz General Insurance have signed an agreement for the distribution of insurance products through the branches.


Print Friendly and PDF