Banking Awareness Questions for IBPS PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-PO-Exam-2017
Banking Awareness for IBPS Exam 2017

Just a few days are left for IBPS PO Mains. It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS PO and Clerk Mains. These questions related to Banking Awareness will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Bank of China has formally launched its operations in Pakistan with its first branch inaugurated in-
(a) Lahore
(b) Islamabad
(c) Peshawar
(d) Karachi
(e) Multan

S1. Ans.(d)
Sol. Bank of China has formally launched its operations in Pakistan, with its first branch inaugurated in Karachi. The bank would strengthen the "brotherly relations" between the two countries in the financial sector.

Q2. Which Bank has announced the launch of its SmartUp Zone in Kochi, an exclusive area inside the branch dedicated for start-ups?
(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) Axis Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) State Bank of India

S2. Ans.(a)
Sol. HDFC Bank has announced the launch of its SmartUp Zone in Kochi, an exclusive area inside the branch dedicated for start-ups.

Q3. Bank of China is one of the 5 biggest state-owned commercial banks in China. Where is headquarters of Bank of China?
(a) Hangzhou
(b) Shenzhen
(c) Beijing
(d) Shanghai
(e) Tianjin

S3. Ans.(c)
Sol. The Headquarters of Bank of China is in Beijing, China.

Q4. Who is the present Chief Executive Officers (CEO) of HDFC Bank?
(a) Chanda Kochhar
(b) Uday Kotak
(c) Rana Kapoor
(d) Shikha Sharma
(e) Aditya Puri

S4. Ans.(e)
Sol. Aditya Puri is the present Chief Executive Officers (CEO) of HDFC Bank.

Q5. Name the Bank, which has entered into a “strategic alliance” with mobile wallet major MobiKwik to launch a co-branded virtual Visa prepaid card for customers of MobiKwik recently?
(a) South Indian Bank
(b) IDFC Bank 
(c) Federal Bank
(d) Bandhan Bank
(e) Nainital Bank

S5. Ans.(b)
Sol. IDFC Bank has entered into a “strategic alliance” with mobile wallet major MobiKwik to launch a co-branded virtual Visa prepaid card for customers of MobiKwik.

Q6. Which Babk has obtained RBI approval to open representative offices at Kuwait and Singapore recently?
(a) South Indian Bank
(b) IDFC Bank
(c) Federal Bank
(d) Bandhan Bank
(e) Nainital Bank

S6. Ans.(c)
Sol. Federal Bank has obtained RBI approval to open representative offices at Kuwait and Singapore. The bank has been the preferred banker for NRIs and the NRI friendly measures have resulted in increasing inflow of foreign remittances.

Q7. NBFCs cannot outsource core management functions like internal audit, strategic and compliance functions for know your customer (KYC) norms, sanction of loans and management of investment portfolio. What is the meaning of "F" in NBFCs?
(a) Financial
(b) Fundamental
(c) Fully
(d) Financial
(e) Funded

S7. Ans.(a)
Sol. Non-banking financial companies (NBFCs) cannot outsource core management functions like internal audit, strategic and compliance functions for know your customer (KYC) norms, sanction of loans and management of investment portfolio.

Q8. ______________ has signed a corporate agency agreement with Bank of Bahrain and Kuwait B.S.C (BBK)- to distribute its retail and group products to BBK’s customers in India.
(a) Kotak Life Insurance
(b) SBI Life Insurance 
(c) Reliance General Insurance
(d) ICICI Prudential 
(e) PNB MetLife

S8. Ans.(e)
Sol. Life insurer PNB MetLife has signed a corporate agency agreement with Bank of Bahrain and Kuwait B.S.C (BBK). This tie-up will help PNB MetLife distribute its retail and group products to BBK’s customers in India.

Q9. Who is the present Managing Director & CEO of IDFC Limited?
(a) Vinod Rai
(b) Sunil Kakar
(c) Chintamani Bhagat
(d) Manish Kumar
(e) Gautam Kaji

S9. Ans.(b)
Sol. Mr. Sunil Kakar is the Managing Director & CEO of IDFC Limited. He started his career at Bank of America where he worked for 18 years in various roles, covering Business Planning & Financial Control,Branch Administration and Operations, Market Risk Management, ProjectManagement and Internal Controls.

Q10. Federal Bank Limited is a major Indian commercial bank in the private sector headquartered at- 
(a) Bhopal, Madhya Pradesh
(b) Siliguri, West Bengal
(c) Chennai, Tamil Nadu
(d) Aluva, Kerala
(e) Jaipur, Rajasthan

S10. Ans.(d)
Sol. Federal Bank Limited is a major Indian commercial bank in the private sector headquartered at Aluva, Kerala having more than thousand branches and ATMs spread across different States in India.

Q11. Who is the present Chairman of Bank of Bahrain and Kuwait B.S.C (BBK)?
(a) Hassaan Mohammed Burshaid
(b) Abdulrahman Ali Saif
(c) Mohamed Ali Malik
(d) Reyadh Yousif Sater
(e) Murad Ali Murad

S11. Ans.(e)
Sol. Murad Ali Murad is the present Chairman of Bank of Bahrain and Kuwait B.S.C (BBK).

Q12. Private sector RBL Bank has set up an all women branch in-
(a) New Delhi
(b) Kolkata
(c) Bengaluru
(d) Chennai
(e) Mumbai

S12. Ans.(d)
Sol. Private sector RBL Bank has set up an all women branch in Chennai, Tamil Nadu. The branch would be managed by eight women and offer all products and services across liability and assets.

Q13. Debt-laden Air India has received a loan worth of Rs 1,500 crore from _____________ to meet urgent working capital needs less than a month after floating a tender in this regard.
(a) Indian Overseas Bank
(b) Punjab National Bank
(c) Bank of India
(d) Bank of Baroda
(e) State Bank of India

S13. Ans.(c)
Sol. Debt-laden Air India has received a loan worth of Rs 1,500 crore from Bank of India to meet urgent working capital needs less than a month after floating a tender in this regard. For the second time in recent months, the flagship carrier has received loans from a public sector lender. Prior to that, the airline had borrowed around Rs 3,250 crore as short tenure loans from two lenders IndusInd Bank and Punjab National Bank.

Q14. The Reserve Bank of India has reportedly rejected HDFC Bank's plea to declassify its parent Housing Development Finance Corporation Limited (HDFC) as a FII. FII stands for-?
(a) Foreign International Investor
(b) Foreign Institutional Investor
(c) Foreign Institutional Institution
(d) Foreign Initial Investor
(e) Foreign Institutional Instalment

S14. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India has reportedly rejected HDFC Bank's plea to declassify its parent Housing Development Finance Corporation Limited (HDFC) as a foreign institutional investor (FII).

Q15. RBL Bank is one of India’s fastest growing private sector banks with an expanding presence across the country. What is the tagline of RBL Bank?
(a) Apno ka Bank
(b) Khayal aapka
(c) Badhti ka naam zindagi
(d) Aapka Bhala, Sabki Bhalai
(e) Aao Sochein Bada

S15. Ans.(a)
Sol. The tagline of RBL Bank is "Apno ka Bank".


Print Friendly and PDF