Banking Awareness Questions for IBPS PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-PO-Exam-2017
Banking Awareness for IBPS Exam 2017

Just a few days are left for IBPS PO Mains. It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS PO and Clerk Mains. These questions related to Banking Awareness will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Which committee has recommended the setting up of Special Tribunals to reduce the time required for settling cases and accepting the recommendations, DRTs were established?
(a) Kelkar committee
(b) Justice Reddy committee 
(c) Rangarajan Committee
(d) Sivaraman Committee
(e) Narasimham Committee

S1. Ans.(e)
Sol. Narasimham Committee Report I (1991) recommended the setting up of Special Tribunals to reduce the time required for settling cases. Accepting the recommendations, Debt Recovery Tribunals (DRTs) were established. 

Q2. DRT has been constituted under Section 3 of the Recovery of Debts Due to Banks and Financial Institutions Act, 1993. DRT stands for-
(a) Debt Recovery Tribunals
(b) Demand Recovery Tribunals
(c) Deposit Recovery Tribunals
(d) Debt Refinance Tribunals
(e) Debt Recovery Treaty

S2. Ans.(a)
Sol. DRTs stands for Debt Recovery Tribunals.

Q3. What is the financial limit Under MUDRA's Tarun scheme?
(a) Rs. 40 lakh to Rs. 50 lakh 
(b) Rs. 30 lakh to Rs. 40 lakh 
(c) Rs. 20 lakh to Rs. 30 lakh 
(d) Rs. 10 lakh to Rs. 20 lakh 
(e) Rs. 5 lakh to Rs. 10 lakh

S3. Ans.(e)
Sol. Under the aegis of Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY), MUDRA has already created its initial products/schemes. The interventions have been named ‘Shishu’, ‘Kishor’ and ‘Tarun’ to signify the stage of growth/development and funding needs of the beneficiary micro unit / entrepreneur and also to provide a reference point for the next phase of graduation / growth to look forward to. The financial limit for these schemes is:-
(a) Shishu:- covering loans up to  50,000/-
(b) Kishor:- covering loans above  50,000/- and up to  5 lakh
(c) Tarun:- covering loans above  5 lakh to  10 lakh

Q4. Who can set up an SEZ? 
(a) Private sector 
(b) Public sector
(c) State government
(d) All of the above
(e) Only (a) and (b)

S4. Ans.(d)
Sol. Private sector, Public sector and State government can set up Special Economic Zones (SEZs).

Q5. Securitisation act 2002 is enables the banks to issue notices to defaulters who have to pay the debts within __________ days.
(a) 90 days
(b) 60 days
(c) 30 days
(d) 120 days
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. Securitisation and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act 2002 is popularly known as Securitisation Act. This act enables the banks to issue notices to defaulters who have to pay the debts within 60 days. Once the notice is issued the borrower cannot sell or dispose the assets without the consent of the lender. The Securitisation Act further empowers the banks to take over the possession of the assets and management of the company. The lenders can recover the dues by selling the assets or changing the management of the firm. The Act also enables the establishment of Asset Reconstruction Companies for acquiring NPA.

Q6. BCSBI was set up to ensure that the common person as a consumer of financial services from the banking Industry is in no way at a disadvantageous position and really gets what he/she has been promised. BCSBI stands for-?
(a) Branch Codes and Standards Board of India
(b) Banking Codes and Stability Board of India
(c) Banking Codes and Standards Bank of Industry
(d) Banking Codes and Society Board of Investment
(e) Banking Codes and Standards Board of India

S6. Ans.(e)
Sol. In November 2003, Reserve Bank of India (RBI) constituted the Committee on Procedures and Performance Audit of Public Services under the Chairmanship of Shri S.S.Tarapore (former Deputy Governor) to address the issues relating to availability of adequate banking services to the common person. Therefore, the Committee recommended setting up of the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI). BCSBI was set up to ensure that the common person as a consumer of financial services from the banking Industry is in no way at a disadvantageous position and really gets what he/she has been promised.

Q7. When was the currency system in India converted into decimal system?
(a) April 01st 1959
(b) April 01st 1957
(c) April 01st 1955
(d) April 01st 1953
(e) April 01st 1951

S7. Ans.(b)
Sol. The Indian currency system was converted into decimal system by Indian Coinage (Amendment) Act 1955 which brought into force from April 01st 1957.

Q8. Which of the following field Dalal Street in Mumbai is famous?
(a) NABARD
(b) Stock Exchange
(c) RBI
(d) SEBI
(e) Commerce and industry ministry

S8. Ans.(b)
Sol. The Bombay Stock Exchange (BSE) is located at Dalal Street.

Q9. Deposits which can be withdrawn by a customer without notice is called?
(a) Time Deposits
(b) Demand Deposits
(c) Variable Deposits
(d) Low cost Deposits
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(b)
Sol. A deposit of money that can be withdrawn without prior notice is known as Demand Deposits, Ex:- in a current account.

Q10. Which of the following is not e-banking software?
(a) ECS
(b) RTGS
(c) PIPS
(d) NEFT
(e) M-Banking

S10. Ans.(c)
Sol. ECS – Electronic Clearing Service.
RTGS – Real Time Gross Settlement.
NEFT- National Electronics Funds Transfer System.
Mobile banking is a service provided by a bank or other financial institution that allows its customers to conduct financial transactions remotely using a mobile.
PIPS is not an e-banking software.

Q11. NPA is a loan or an advance where interest and/or installment of principal remain overdue for a period of more than ______ days in respect of a term loan.
(a) 100 days
(b) 30 days
(c) 90 days
(d) 60 days
(e) 120 days

S11. Ans.(c)
Sol. A non ­performing asset (NPA) is a loan or an advance where interest and/or installment of principal remain overdue for a period of more than 90 days in respect of a term loan.

Q12. NPA is a loan or an advance where?
(a) the instalment of principal or interest there on remains overdue for one crop season for long duration crops.
(b) the account remains ‘out of order’ in respect of an Overdraft/Cash Credit (OD/CC).
(c) the instalment of principal or interest there on remains overdue for two crop seasons for short duration crops.
(d) All of the above
(e) None of the above

S12. Ans.(d)
Sol. A non ­performing asset (NPA) is a loan or an advance where;
1. interest and/or installment of principal remain overdue for a period of more than 90 days in respect of a term loan.
2. the account remains ‘out of order’ in respect of an Overdraft/Cash Credit (OD/CC).
3. the bill remains overdue for a period of more than 90 days in the case of bills purchased and discounted.
4. the instalment of principal or interest there on remains overdue for two crop seasons for short duration crops.
5. the instalment of principal or interest there on remains overdue for one crop season for long duration crops.
6. the amount of liquidity facility remains outstanding for more than 90 days, in respect of a securitisation transaction undertaken in terms of guidelines on securitisation dated February 1, 2006.
7. in respect of derivative transactions, the overdue receivables representing positive mark-to-market value of a derivative contract, if these remain unpaid for a period of 90 days from the specified due date for payment.

Q13. The purpose of MUDRA is to provide funding to the non-corporate small business sector through various Last Mile Financial Institutions like-
(a) Banks
(b) NBFCs
(c) MFIs 
(d) All of the above
(e) None of the above

S13. Ans.(d)
Sol. MUDRA, which stands for Micro Units Development & Refinance Agency Ltd, is a financial institution being set up by Government of India for development and refinancing micro units’ enterprises. It was announced by the Hon’ble Finance Minister while presenting the Union Budget for FY 2016. The purpose of MUDRA is to provide funding to the non-corporate small business sector through various Last Mile Financial Institutions like Banks, NBFCs and MFIs.

Q14. MUDRA Bank, a Non Banking Finance Company as MUDRA Ltd has been set up as a subsidiary of............?
(a) SIDBI
(b) IDBI
(c) RBI
(d) NABARD
(e) SBI

S14. Ans.(a)
Sol. MUDRA Bank, a Non Banking Finance Company as MUDRA Ltd has been set up as a subsidiary of SIDBI.

Q15. In which among the following year Asia's first Export Processing Zone (EPZ) was set up?
(a) 1959
(b) 1971
(c) 1965
(d) 1956
(e) 1975

S15. Ans.(c)
Sol. India was one of the first in Asia to recognize the effectiveness of the Export Processing Zone (EPZ) model in promoting exports, with Asia's first EPZ set up in Kandla, Gujarat in 1965. With a view to overcome the shortcomings experienced on account of the multiplicity of controls and clearances; absence of world-class infrastructure, and an unstable fiscal regime and with a view to attract larger foreign investments in India, the Special Economic Zones (SEZs) Policy was announced in April 2000.


Print Friendly and PDF