Banking Awareness Questions for IBPS PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-PO-Exam-2017
Banking Awareness for IBPS Exam 2017

Just a few days are left for IBPS PO Mains. It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS PO and Clerk Mains. These questions related to Banking Awareness will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. In the field of banking, what does ADF stand for?
(a) Additional Dearness Allowance
(b) Automated Data Flow
(c) Additional Deposit Allowance
(d) Automated Deposit Allowance
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(b)
Sol. The Automated Data Flow (ADF) is a unique initiation by RBI aimed at the purpose of meeting the needs for accurate and consistent flow of data. Automated Data Flow ensures that the data submitted from the banks to Reserve Bank of India is correct and consistent without any kind of manual intervention.

Q2. Which of the following is governed by the provisions of Section 42 (1) of the Reserve Bank of India Act, 1934?
(a) Bank rate
(b) Reverse Repo Rate
(c) SLR
(d) CRR
(e) MSF

S2. Ans.(d)
Sol. CRR is governed by the provisions of Section 42 (1) of the Reserve Bank of India Act, 1934.

Q3. National Sample Survey Organisation (NSSO) is an organization under the-
(a) Ministry of Finance
(b) Ministry of Rural Development
(c) Ministry of Commerce and Industry
(d) Ministry of Electronics and Information Technology
(e) Ministry of Statistics and Programme Implementation

S3. Ans.(e)
Sol. The National Sample Survey Organisation (NSSO), now known as National Sample Survey Office, is an organization under the Ministry of Statistics and Programme Implementation of the Government of India. It is the largest organisation in India conducting regular socio-economic surveys.

Q4. BCSBI was registered as a society under the _____________ in February 2006.
(a) Companies Act, 1956
(b) Societies Registration Act, 1860
(c) Banking Regulation Act, 1949
(d) Reserve Bank of India Act, 1934
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(b)
Sol. The Banking Codes and Standards Board of India was registered as a society under the Societies Registration Act, 1860 in February 2006. It functions as an independent and autonomous body. Membership of BCSBI is voluntary and open to scheduled banks.

Q5. The Financial Stability Board (FSB) is an international body for the global financial system, has placed India in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms. In which among the following year FSB was established?
(a) 2001
(b) 2009
(c) 2003
(d) 2015
(e) 1997

S5. Ans.(b)
Sol. The Financial Stability Board (FSB), an international body for the global financial system, has placed India in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms. Ahead of the G20 Summit in Germany to be attended by Prime Minister Narendra Modi, among other world leaders, the FSB has submitted its status report on progress in financial regulatory reforms in various jurisdictions, including India. The FSB was established in April 2009 as the successor to the Financial Stability Forum (FSF).

Q6. In which among the following year Asia's first Export Processing Zone (EPZ) was set up?
(a) 1959
(b) 1971
(c) 1965
(d) 1956
(e) 1975

S6. Ans.(c)
Sol. India was one of the first in Asia to recognize the effectiveness of the Export Processing Zone (EPZ) model in promoting exports, with Asia's first EPZ set up in Kandla, Gujarat in 1965. With a view to overcome the shortcomings experienced on account of the multiplicity of controls and clearances; absence of world-class infrastructure, and an unstable fiscal regime and with a view to attract larger foreign investments in India, the Special Economic Zones (SEZs) Policy was announced in April 2000.

Q7. The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) is an international financial institution that offers loans to-
(a) Multinational Banks
(b) Multinational Financial Institutions
(c) Middle-Income Developing Countries
(d) Non-Government Organizations
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(c)
Sol. The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) is an international financial institution that offers loans to middle-income developing countries.

Q8. ___________ is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches.
(a) NEFT
(b) RTGS
(c) NPCI
(d) BBPS
(e) IMPS

S8. Ans.(a)
Sol. National Electronics Funds Transfer (NEFT) is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches.

Q9. BCSBI was set up to ensure that the common person as a consumer of financial services from the banking Industry is in no way at a disadvantageous position and really gets what he/she has been promised. BCSBI stands for-?
(a) Branch Codes and Standards Board of India
(b) Banking Codes and Stability Board of India
(c) Banking Codes and Standards Bank of Industry
(d) Banking Codes and Society Board of Investment
(e) Banking Codes and Standards Board of India

S9. Ans.(e)
Sol. In November 2003, Reserve Bank of India (RBI) constituted the Committee on Procedures and Performance Audit of Public Services under the Chairmanship of Shri S.S.Tarapore (former Deputy Governor) to address the issues relating to availability of adequate banking services to the common person. Therefore, the Committee recommended setting up of the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI). BCSBI was set up to ensure that the common person as a consumer of financial services from the banking Industry is in no way at a disadvantageous position and really gets what he/she has been promised.

Q10. Which of the following is an independent commodity exchange based in Mumbai?
(a) MGEX
(b) MCE
(c) MDEX
(d) MCX
(e) MEX

S10. Ans.(d)
Sol. Multi Commodity Exchange of India Ltd (MCX) is an independent commodity exchange based in India. It was established in 2003 and is based in Mumbai.

Q11. Which of the following is a pension scheme focused on the workers in the unorganised sector?
(a) SSY
(b) AMRUT
(c) APY
(d) PMAY
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(c)
Sol. Atal Pension Yojna (APY) a guaranteed pension scheme administered by PFRDA and established by Government of India. This scheme mainly for workers in unorganised sector.

Q12. An Indian rupee denominated bond issued outside India is called-?
(a) Yankee bond
(b) Bulldog bond
(c) Uridashi bond
(d) Samurai bond
(e) Masala bond

S12. Ans.(e)
Sol. Masala bonds an Indian rupee denominated bond issued outside India.

Q13. According to Fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18, the decision of the MPC is consistent with a neutral stance of monetary policy in consonance with the objective of achieving the medium-term target for consumer price index (CPI) inflation of ________ within a band of +/- 2 percent, while supporting growth. 
(a) 3 percent
(b) 4 percent
(c) 5 percent
(d) 6 percent
(e) 7 percent

S13. Ans.(b)
Sol. According to Fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18, the decision of the MPC is consistent with a neutral stance of monetary policy in consonance with the objective of achieving the medium-term target for consumer price index (CPI) inflation of 4 per cent within a band of +/- 2 per cent, while supporting growth.

Q14. The projection of real GVA growth for 2017-18 has been revised down to _________ from the August 2017 projection of 7.3 percent by RBI in fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18.
(a) 6.7 percent
(b) 6.8 percent
(c) 6.9 percent
(d) 6.5 percent
(e) 6.6 percent

S14. Ans.(a)
Sol. The projection of real GVA growth for 2017-18 has been revised down to 6.7 percent from the August 2017 projection of 7.3 per cent by RBI in fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18.

Q15. Who is head of MPC related to Banking of Financial term?
(a) Governor of RBI
(b) Deputy- Governor of RBI
(c) Union Finance Minister
(d) Chairman, NITI Aayog
(e) Revenue Secretary of GST 

S15. Ans.(a)
Sol. Governor of Reserve Bank of India is head of Monetary Policy Committee (MPC).


Print Friendly and PDF