Banking Awareness Questions for IBPS RRBs Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-RRBs-Exam-2017

Just a few months are left for IBPS RRBs Mains It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS RRBs PO and Clerk Mains. These Banking questions will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Standard & Poor's (S&P) Global Ratings and its predecessor organisations have been in business for more than 150 years. (S&P) based in-
(a) New York, USA
(b) London, UK
(c) Paris, France
(d) Vienna, Austria
(e) Geneva, Switzerland

S1. Ans.(a)
Sol. Standard & Poor’s Financial Services is an American (New York, USA) financial services company. It is a division of S&P Global that publishes financial research and analysis on stocks, bonds and commodities.

Q2. Which is a full-service credit rating agency exclusively set up for micro, small and medium enterprises?
(a) CRISIL
(b) ICRA
(c) CARE
(d) ONICRA
(e) SMERA

S2. Ans.(e)
Sol. SMERA Ratings Limited (formerly SME Rating Agency of India Ltd.) is a full-service credit rating agency exclusively set up for micro, small and medium enterprises.

Q3. Which of the following is an independent banking industry watchdog that protects consumers of banking services in the country?
(a) BBB
(b) IBA
(c) BCSBI
(d) IBRD
(e) RBI

S3. Ans.(c)
Sol. The Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) is an independent banking industry watchdog that protects consumers of banking services in India.

Q4. The Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI) was registered as a society under the _____________ in February 2006.
(a) Companies Act, 1956
(b) Societies Registration Act, 1860
(c) Banking Regulation Act, 1949
(d) Reserve Bank of India Act, 1934
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(b)
Sol. The Banking Codes and Standards Board of India was registered as a society under the Societies Registration Act, 1860 in February 2006. It functions as an independent and autonomous body. Membership of BCSBI is voluntary and open to scheduled banks.

Q5. Where is the head office of SMERA?
(a) Chennai
(b) Gurugram
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Bengaluru

S5. Ans.(d)
Sol. SMERA has its Registered and Head Office in Mumbai, branches at 9 cities and representatives in more than 50 clusters across India.

Q6. SMERA Ratings Limited is registered with-
(a) ECAI
(b) RBI
(c) SEBI
(d) NSIC
(e) NABARD

S6. Ans.(c)
Sol. SMERA Ratings Limited is a full-service Credit Rating Agency, registered with the Securities and Exchange Board of India (SEBI), and accredited by Reserve Bank of India (RBI) as an External Credit Assessment Institution (ECAI), for Bank Loan Ratings under BASEL-II norms. SMERA is empanelled with National Small Industries Corporation (NSIC), the nodal agency of the Ministry of MSME, Government of India to provide SMERA-D&B-NSIC Micro & Small Enterprises Rating for MSEs in India. SMERA has assigned more than 44,000 ratings since inception.

Q7. Which of the following is India’s first Credit Information Company?
(a) CRISIL
(b) CIBIL
(c) SMERA
(d) CERSAI
(e) CARE

S7. Ans.(b)
Sol. TransUnion CIBIL Limited is India’s first Credit Information Company, also commonly referred to a Credit Bureau. It collects and maintains records of individuals’ and non-individuals’ (commercial entities) payments pertaining to loans and credit cards.

Q8. Which of the following is an apex financial institution for housing?
(a) AIFI
(b) NHB
(c) DFI
(d) SIDBI
(e) NABARD

S8. Ans.(b)
Sol. NHB is an apex financial institution for housing. NHB has been established with an objective to operate as a principal agency to promote housing finance institutions both at local and regional levels.

Q9. NHB is wholly owned by ______
(a) GOI
(b) RBI
(c) SEBI
(d) NABARD
(e) Finance Ministry

S9. Ans.(b)
Sol. NHB is wholly owned by Reserve Bank of India.

Q10. The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) is an international financial institution that offers loans to-
(a) Multinational Banks
(b) Multinational Financial Institutions
(c) Middle-Income Developing Countries
(d) Non-Government Organizations
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(c)
Sol. The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) is an international financial institution that offers loans to middle-income developing countries.

Q11. The “in-principle” approval for setting up ‘small finance banks’ granted by RBI will be valid for-
(a) 12 Months
(b) 24 Months
(c) 10 Months
(d) 18 Months
(e) 30 Months

S11. Ans.(d)
Sol. The “in-principle” approval granted will be valid for 18 months to enable the applicants to comply with the requirements under the Guidelines and fulfil other conditions as may be stipulated by the RBI.

Q12. Which of the following is an independent commodity exchange based in Mumbai?
(a) MGEX
(b) MCE
(c) MDEX
(d) MCX
(e) MEX

S12. Ans.(d)
Sol. Multi Commodity Exchange of India Ltd (MCX) is an independent commodity exchange based in India. It was established in 2003 and is based in Mumbai.

Q13. Which of the following is a pension scheme focused on the workers in the unorganised sector?
(a) SSY
(b) AMRUT
(c) APY
(d) PMAY
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(c)
Sol. Atal Pension Yojna (APY) a guaranteed pension scheme administered by PFRDA and established by Government of India. This scheme mainly for workers in the unorganised sector.

Q14. An Indian rupee denominated bond issued outside India is called-?
(a) Yankee bond
(b) Bulldog bond
(c) Uridashi bond
(d) Samurai bond
(e) Masala bond

S14. Ans.(e)
Sol. Masala bonds an Indian rupee denominated bond issued outside India.

Q15. Who among the following appoints the “authorised Dealers” for foreign exchange transactions?
(a) GOI
(b) RBI
(c) PSBs
(d) FEDAI
(e) FIMMDA

S15. Ans.(d)
Sol. Foreign Exchange Dealer's Association of India (FEDAI) was set up in 1958 as an Association of banks dealing in foreign exchange in India (typically called Authorised Dealers - ADs) as a self-regulatory body and is incorporated under Section 25 of The Companies Act, 1956. Its major activities include framing of rules governing the conduct of interbank foreign exchange business among banks vis-à-vis public and liaison with RBI for reforms and development of forex market.

You may also like to Read: