Banking Awareness Questions for IBPS RRBs Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-RRBs-Exam-2017

Just a few months are left for IBPS RRBs Mains It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS RRBs PO and Clerk Mains. These Banking questions will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.



Q1. A worldwide financial messaging network which exchanges messages between banks and financial institutions is known as _________
(a) SWIFT
(b) Basel
(c) RTGS
(d) NEFT
(e) AIIB

S1. Ans.(a)
Sol. Society for Worldwide Inter bank Financial Telecommunication (SWIFT) code . An internationally-recognized identification code for banks around the world. SWIFT codes are most commonly used for international wire transfers and are comprised of 8 or 11 alphanumeric characters.

Q2. Which of the following is not a ‘Money Market Instrument’?
(a) Treasury Bills
(b) Commercial Paper
(c) Certificate of Deposit
(d) Equity Shares
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. There are several money market instruments, including treasury bills, commercial paper, bankers’ acceptances, deposits, certificates of deposit, bills of exchange, repurchase agreements.

Q3. When there is a difference between all receipts and expenditure of the Govt. of India, both capital and revenue it is called _______
(a) Income Deficit
(b) Fiscal Deficit
(c) Budgetary Deficit
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. A budget deficit occurs whenever a government spends more than it makes, which is nearly every year. Budgetary deficit is the difference between all receipts and expenses in both revenue and capital account of the government.

Q4. With reference to a cheque which of the following is the ‘drawee bank’ ?
(a) The bank that collects the cheque
(b) The payee’s bank
(c) The endorser’s bank
(d) The bank upon which the cheque is drawn
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(d)
Sol. Drawee is a legal and banking term used to describe the party that has been directed by the depositor to pay a certain sum of money to the person presenting the check or draft. A typical example is if you are cashing a paycheck.

Q5. Banks issue a letter to beneficiary on behalf of its constituents like guarantee for making payment on their behalf on fulfilment of its terms and conditions. What is this arrangement known in banking context?
(a) Line of Credit
(b) Loan to Client
(c) Loan on Credit
(d) Letter of Credit
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. A letter of credit is a letter from a bank guaranteeing that a buyer's payment to a seller will be received on time and for the correct amount. In the event that the buyer is unable to make payment on the purchase, the bank will be required to cover the full or remaining amount of the purchase.

Q6. ___________ is vested with the responsibility of conducting monetary policy. 
(a) RBI
(b) SBI
(c) NABARD
(d) SIDBI
(e) Finance Ministry

S6. Ans.(a)
Sol. Monetary policy refers to the policy of the central bank with regard to the use of monetary instruments under its control to achieve the goals specified in the Act. The Reserve Bank of India (RBI) is vested with the responsibility of conducting monetary policy. This responsibility is explicitly mandated under the Reserve Bank of India Act, 1934.

Q7. In which year the Reserve Bank of India (RBI) Act, 1934 was amended to provide a statutory basis for the implementation of the flexible inflation targeting framework?
(a) May 2013
(b) May 2014
(c) May 2015
(d) May 2016
(e) May 2012

S7. Ans.(d)
Sol. The primary objective of monetary policy is to maintain price stability while keeping in mind the objective of growth. Price stability is a necessary precondition to sustainable growth. In May 2016, the Reserve Bank of India (RBI) Act, 1934 was amended to provide a statutory basis for the implementation of the flexible inflation targeting framework.

Q8. Which scheme/act has enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks?
(a) Reserve Bank of India Act, 1934
(b) Banking Regulation Act, 1949
(c) Securitization Act 2002
(d) FEMA
(e) Banking Ombudsman Scheme

S8. Ans.(e)
Sol. The Banking Ombudsman Scheme enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks. The Banking Ombudsman Scheme is introduced under Section 35 A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995. 

Q9. The Banking Ombudsman Scheme is introduced by RBI with effect from- 
(a) 1991
(b) 1995
(c) 1990
(d) 2002
(e) 2006

S9. Ans.(b)
Sol. The Banking Ombudsman Scheme enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks. The Banking Ombudsman Scheme is introduced under Section 35 A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995. 

Q10. IBA adopts a consultative approach to give its views on any issue pertaining to banking sector. What is the meaning of "I" in IBA?
(a) International
(b) Institute
(c) Investment
(d) Indian
(e) Increase

S10. Ans.(d)
Sol. Indian Banks' Association (IBA) set up in 1946 with 22 members to discuss issues of common interests. Over the years, IBA emerged as the Voice of Indian Banking Industry.

Q11. BCSBI was set up to ensure that the common person as a consumer of financial services from the banking Industry is in no way at a disadvantageous position and really gets what he/she has been promised. BCSBI stands for-?
(a) Branch Codes and Standards Board of India
(b) Banking Codes and Stability Board of India
(c) Banking Codes and Standards Bank of Industry
(d) Banking Codes and Society Board of Investment
(e) Banking Codes and Standards Board of India

S11. Ans.(e)
Sol. In November 2003, Reserve Bank of India (RBI) constituted the Committee on Procedures and Performance Audit of Public Services under the Chairmanship of Shri S.S.Tarapore (former Deputy Governor) to address the issues relating to availability of adequate banking services to the common person. Therefore, the Committee recommended setting up of the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI). BCSBI was set up to ensure that the common person as a consumer of financial services from the banking Industry is in no way at a disadvantageous position and really gets what he/she has been promised.

Q12. When was the currency system in India converted into decimal system?
(a) April 01st 1959
(b) April 01st 1957
(c) April 01st 1955
(d) April 01st 1953
(e) April 01st 1951

S12. Ans.(b)
Sol. The Indian currency system was converted into decimal system by Indian Coinage (Amendment) Act 1955 which brought into force from April 01st 1957.

Q13. Which of the following field Dalal Street in Mumbai is famous?
(a) NABARD
(b) Stock Exchange
(c) RBI
(d) SEBI
(e) Commerce and industry ministry

S13. Ans.(b)
Sol. The Bombay Stock Exchange (BSE) is located at Dalal Street.

Q14. Deposits which can be withdrawn by a customer without notice is called?
(a) Time Deposits
(b) Demand Deposits
(c) Variable Deposits
(d) Low cost Deposits
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(b)
Sol. A deposit of money that can be withdrawn without prior notice is known as Demand Deposits, Ex:- in a current account.

Q15. Which of the following is not e-banking software?
(a) ECS
(b) RTGS
(c) PIPS
(d) NEFT
(e) M-Banking

S15. Ans.(c)
Sol. ECS – Electronic Clearing Service.
RTGS – Real Time Gross Settlement.
NEFT- National Electronics Funds Transfer System. 
Mobile banking is a service provided by a bank or other financial institution that allows its customers to conduct financial transactions remotely using a mobile.
PIPS is not an e-banking software.