Banking Awareness Questions for IBPS RRBs Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-RRBs-Exam-2017

Just a few months are left for IBPS RRBs Mains It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk Mains. These Banking questions will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. A centralised database with online connectivity to branches and the Internet as well as ATM Network which has been adopted by almost all major banks of our country is known as_________
(a) Investment Banking
(b) Mobile Banking
(c) Specialised Banking
(d) Core Banking Solution
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. Core Banking Solution (CBS) is networking of branches, which enables Customers to operate their accounts, and avail banking services from any branch of the Bank on CBS network.

Q2. Which of the following is the purpose of introducing “Know Your Customer” norms by the banks?
(a) Identifying people who do not pay Income Tax
(b) To bring more and more people under the banking net
(c) To ensure that the money deposited in banks has come from genuine sources
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(c)
Sol. Know your customer(KYC) is an important step developed globally to prevent identity theft, financial fraud, money laundering and terrorist financing.

Q3. Security Printing and Minting Corporation of India (SPMCIL) Limited was incorporated under the Companies Act, 1956 with its corporate office at-
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Bangalore
(d) New Delhi
(e) Nasik

S3. Ans.(d)
Sol. Security Printing and Minting Corporation of India (SPMCIL) Limitedis an Indian government-owned corporation that engages in the production of bank notes, coins, non–judicial stamps, postage stamps, and other government related documents for India. It was formed in 2006 as the result of corporatisation of security presses and mints functioning under the India Ministry of Finance. It contains nine units, which include four presses, four mints, and a paper mill. Corporate office of SPMCIL is at Janpath in New Delhi.

Q4. Security Paper Mill (SPM) was formally inaugurated and dedicated to the nation on the 9th March, __________ by the then Deputy Prime Minister, Shri Morarji Desai.
(a) 1956
(b) 1968
(c) 1949
(d) 1962
(e) 1971

S4. Ans.(b)
Sol. Security Paper Mill was established in 1968 at Hoshangabad, Madhya Pradesh. It produces papers for banknotes and non–judicial stamps.

Q5. What is Gross Domestic Product (GDP)?
(a) It is the market value of all final goods and services made in the country.
(b) It is the Cost production of all final goods and services made in the country.
(c) It is the Cost services of all final goods and services made in the country.
(d) It is the market value of all final goods and services made within the borders of a country in a year.
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. Gross domestic product (GDP) is the monetary value of all the finished goods and services produced within a country's borders in a specific time period.

Q6. _________ account is opened by the investor while registering with an investment broker.
(a) Fixed Deposit Account
(b) Savings Bank Account
(c) Recurring Account
(d) Demat Account
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. DEMAT or De-materialized Account refers to a deposit made at an Indian financial institution that can be used for investing in shares of stocks and other financial assets.Securities are held electronically in a DEMAT Account, thereby eliminating the need for physical paper certificates.

Q7. Which of the following bank launches India’s first Mobile ATM?
(a) HDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) SBI
(e) Bank of Baroda

S7. Ans.(c)
Sol. India’s largest private sector bank, ICICI launched the “ATM on Wheels” country first Mobile ATM, in Mumbai. It was connected to the bank through the GPRS technology.

Q8. World’s first Bitcoin ATM located in-
(a) US
(b) Brazil
(c) Canada
(d) UK
(e) Japan

S8. Ans.(c)
Sol. The world’s first-ever Bitcoin ATM opened in Vancouver, Canada. It enables Bitcoin owners to exchange the digital currency for cash, and vice versa. Bitcoin is a digital currency also called crypto-currency that is not backed by any country’s central bank or government. Bitcoins can be traded for goods or services with vendors who accept Bitcoins as payment.

Q9. _______ is a financial market in which share prices are rising or expected to rise.
(a) Bear Market
(b) Bull Market
(c) Pig Market
(d) High Market
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(b)
Sol. A bull market is a financial market of a group of securities in which prices are rising or are expected to rise. It means the economy is growing. The term “bull market” is most often used to refer to the stock market, but can be applied to anything that is traded, such as bonds, currencies and commodities.

Q10. Who was known as the “Father of Modern Economics”?
(a) Amartya Sen
(b) Karl Marx
(c) Adam Smith
(d) George Loewenstein
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(c)
Sol. Adam Smith was an 18th-century philosopher renowned as the father of modern economics, and a major proponent of laissez-faire economic policies.

Q11. The cheque which is truncated during the course of clearing cycle is called __________
(a) Stale Cheque
(b) Mutilated Cheque
(c) Self Cheque
(d) Truncated Cheque
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(d)
Sol. A truncated cheque means a cheque which is truncated during the course of clearing cycle either by the clearing house or by the bank.

Q12. Person named in the instrument to whom or to whose order the money is to be paid is known as-?
(a) Drawer
(b) Drawee
(c) Payer
(d) Payee
(e) Receivable

S12 Ans.(d)
Sol. A person to whom money is paid or is to be paid is called payee, especially the person to whom a cheque is made payable.

Q13. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of the central bank (RBI) was established in 1988 under the-
(a) National Housing Bank Act, 1987
(b) National Housing Bank Act, 1988
(c) National Housing Bank Act, 1986
(d) National Housing Bank Act, 1985
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(a)
Sol. The Hon’ble Prime Minister of India, while presenting the Union Budget for 1987-88 on February 28, 1987 announced the decision to establish the National Housing Bank (NHB) as an apex level institution for housing finance. Following that, the National Housing Bank Bill (91 of 1987) providing the legislative framework for the establishment of NHB was passed by Parliament in the winter session of 1987 and with the assent of the Hon’ble President of India on December 23, 1987, became an Act of Parliament. The National Housing Policy, 1988 envisaged the setting up of NHB as the Apex level institution for housing. In pursuance of the above, NHB was set up on July 9, 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is wholly owned by Reserve Bank of India, which contributed the entire paid-up capital.

Q14. The Banking Ombudsman Scheme was introduced under __________ of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.
(a) Section 25A
(b) Section 35A
(c) Section 45A
(d) Section 15A
(e) Section 55A

S14. Ans.(b)
Sol. The Banking Ombudsman Scheme enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks. The Banking Ombudsman Scheme is introduced under Section 35 A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.

Q15. National Housing Bank (NHB), is an apex financial institution for housing, having headquarters in-?
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Bengaluru
(d) Hyderabad
(e) Kolkata

S15. Ans.(b)
Sol. National Housing Bank (NHB), a wholly owned subsidiary of RBI, was set up by an Act of Parliament in 1987 having headquarters in New Delhi.

You may also like to Read: