Banking Awareness Questions For IBPS Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-For-NICL-AO-Mains-Exam-2017

Just a few months are left for IBPS EXAMIt is time to pace up your preparation of Banking Awareness for Bank exams and IBPS Exams.These Banking questions will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Who has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of IDFC Bank with effect from July 16th 2017 for three years?
(a) Sunil Mehta
(b) Melwyn Rego
(c) Rajkiran Rai G
(d) Sunil Kakar
(e) Vikram Limaye

S1. Ans.(d)
Sol. IDFC Ltd announced the elevation of its CFO Sunil Kakar as the Managing Director and Chief Executive Officer of the company with effect from July 16th 2017 for three years. Mr. Kakar has also been appointed as additional director. Both the appointments are subject to shareholders' approval at the annual general meeting (AGM). Besides, the company announced that the Board has approved the resignation of veteran banker Vikram Limaye from the post of MD and CEO who is set to join leading stock exchange NSE as its new Managing Director and CEO.

Q2. As per the amendment, the pecuniary jurisdiction of the Banking Ombudsman to pass an award has been doubled to _____ rupees. 
(a) 20 lakh rupees
(b) 10 lakh rupees
(c) 25 lakh rupees
(d) 50 lakh rupees
(e) 5 lakh rupees

S2. Ans.(a)
Sol. The central bank has extended the scope of Banking Ombudsman Scheme. As per RBI, under the amended scheme, a customer would also be able to lodge a complaint against the bank for its non-adherence to RBI instructions with regard to mobile banking/ electronic banking services in India. As per the amendment, the pecuniary jurisdiction of the Banking Ombudsman to pass an award has been doubled to 20 lakh rupees. The Reserve Bank extended the scope of Banking Ombudsman Scheme under which banks could be penalized for mis-selling third-party products like insurance and mutual funds via mobile or electronic banking.

Q3. Capital markets regulator SEBI has relaxed takeover norms for the acquisition of stressed assets of listed companies to help the government and the RBI in their efforts to tackle bad loans. What is the meaning of "B" in SEBI?
(a) Base
(b) Business
(c) Broker
(d) Bank
(e) Board

S3. Ans.(e)

Sol. Capital markets regulator, SEBI (Securities Exchange Board of India) relaxed takeover norms for the acquisition of stressed assets of listed companies to help the government and the RBI in their efforts to tackle bad loans. SEBI Chairman Ajay Tyagi took the decision after a board meeting in Mumbai.

Q4. Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved USD 150 million equity investment loan to the India Infrastructure Fund. It is the bank's first such loan to fund private projects. AIIB based in-?
(a) France
(b) Australia
(c) China
(d) Germany
(e) USA

S4. Ans.(c)
Sol. China-led Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved USD 150 million equity investment loan to the India Infrastructure Fund. It is the bank's first such loan to fund private projects.

Q5. World Bank's Board of Executive Directors has approved a loan assistance of __________ million dollars for the Assam State Public Finance Institutional Reforms (ASPIRe) Project.
(a) 103 million dollars
(b) 44 million dollars
(c) 502 million dollars
(d) 328 million dollars
(e) 1005 million dollars

S5. Ans.(b)

Sol. World Bank's Board of Executive Directors has approved a loan assistance of 44 million dollars for the Assam State Public Finance Institutional Reforms (ASPIRe) Project. The loan was sanction by World Bank (International Bank for Reconstruction and Development) in its meeting held at Washington DC, USA.

Q6. Which among the following countries has contributed $100,000 to a UN fund to help developing countries actively participate in the discussion of tax issues, becoming the first country to make the contribution?
(a) India
(b) UK
(c) Austria
(d) Canada
(e) China

S6. Ans.(a)

Sol. India has contributed $100,000 to a UN fund to help developing countries actively participate in the discussion of tax issues, becoming the first country to make the contribution. The UN Tax Trust Fund aims to support the work of the Committee of Experts on International Cooperation in Tax Matters.


Q7. Which bank has started insolvency resolution process against Lanco Infratech Ltd. following a directive from the Reserve Bank of India (RBI), while this is the first resolution process initiated by the lenders against 12 large borrowers identified by the RBI recently?
(a) State Bank of India
(b) IDBI Bank
(c) Punjab National Bank
(d) Bank of India
(e) ICICI Bank

S7. Ans.(b)
Sol. IDBI Bank has started insolvency resolution process against Lanco Infratech Ltd. following a directive from the Reserve Bank of India (RBI), While this is the first resolution process initiated by the lenders against 12 large borrowers identified by the RBI recently.

Q8. Stepping up its fight against tax evasion, the Centre has made it mandatory to quote the Aadhaar number for opening bank accounts and for transactions exceeding-
(a) Rs.10,000
(b) Rs.80,000
(c) Rs.50,000
(d) Rs.1,00,000
(e) Rs.1,50,000

S8. Ans.(c)
Sol. Stepping up its fight against tax evasion, the Centre has made it mandatory to quote the Aadhaar number for opening bank accounts and for transactions exceeding Rs.50,000. With the amendments to the Prevention of Money Laundering (Maintenance of Records) Rules, 2005 notified earlier this month, banks will have to demand both Aadhaar and the Permanent Account Number (PAN) for verification of identity.

Q9. The Reserve Bank of India has initiated PCA on Bank of Maharashtra placing a restriction on the banking activities. What is the meaning of "A" in PCA?
(a) Against
(b) Assets
(c) Association
(d) Action
(e) Agency

S9. Ans.(d)

Sol. The Reserve Bank of India has initiated prompt corrective action (PCA) on Bank of Maharashtra placing a restriction on the banking activities. This RBI has said that the action is taken on the bank in view of the high level of bad loans. This is the sixth bank to be placed under PCA by the RBI and of this five banks were placed under PCA in the last three months. RBI has initiated PCA on Central Bank of India, IDBI Bank, UCO Bank, Dena Bank and Indian Overseas Bank.

Q10. Which among the following international organisation has cleared a USD 250-million loan for making Indian youth more employable through reskilling, in a move that is seen to aid the Skill India Mission?
(a) Asian Development Bank (ADB)
(b) World Trade Organization (WTO)
(c) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
(d) International Monetary Fund (IMF)
(e) World Bank (WB)

S10. Ans.(e)
Sol. The World Bank has cleared a USD 250-million loan for making Indian youth more employable through reskilling, in a move that is seen to aid the Skill India Mission. The multi-lateral lender is keen to support the Indian government in its efforts to better equip the young workforce with employable skills. Under the program, adults in 15-59 years of age, underemployed or unemployed, will get the skill training.

Q11. Which among the following bank has partnered with mobile payments switch TerraPay to enable real-time money transfer to bank accounts in India?
(a) Kotak Mahindra Bank
(b) Axis Bank
(c) Yes Bank
(d) ICICI Bank
(e) HDFC Bank

S11. Ans.(c)
Sol. Private sector lender Yes Bank has partnered with mobile payments switch TerraPay to enable real-time money transfer to bank accounts in India. Powered by TerraPay’s global clearing and settlement service, the partnership will make it faster and convenient for consumers to send money to any bank account.

Q12. Meghalaya government has signed two MoUs with the __________ as a part of an initiative towards migrating government transactions to digital mode. 
(a) Bank of Maharashtra
(b) Indian Bank
(c) Bank of Baroda
(d) Punjab National Bank
(e) State Bank of India

S12. Ans.(e)
Sol. Meghalaya government has signed two MoUs with the State Bank of India as a part of an initiative towards migrating government transactions to digital mode. With the implementation of the Goods and Services Tax(GST), these MoUs are expected to give dealers and other citizens the desired platform for conducting financial transactions with the state government on a digital platform.

Q13. An agreement for _________ Credit of USD 35 Million from World Bank for “Assam State Public Financial Institutional Reforms Project” was signed in New Delhi.
(a) International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)
(b) International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID)
(c) International Finance Corporation (IFC)
(d) Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA)
(e) International Development Association (IDA)

S13. Ans.(a)
Sol. An agreement for IBRD Credit of USD 35 Million from World Bank for “Assam State Public Financial Institutional Reforms Project” was signed in New Delhi. The agreement was signed by Shri Raj Kumar, Joint Secretary (MI), Department of Economic Affairs on behalf of the Government of India and Mr. John Blomquist, Acting Country Director, World Bank (India) on behalf of the World Bank.

Q14. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has taken over the administration of Sahara India Life Insurance, a first of its kind move in the insurance sector. Sahara India Life Insurance based in-
(a) Jaipur
(b) Lucknow
(c) Patna
(d) Shimla
(e) New Delhi

S14. Ans.(b)
Sol. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has taken over the administration of Sahara India Life Insurance, a first of its kind move in the insurance sector. The administrator will act as per the powers and duties and applicable provisions. R.K. Sharma, general manager, IRDA has been appointed as the administrator with “immediate effect” to manage Sahara India Life Insurance Company. Lucknow-based Sahara India Life Insurance was the first wholly Indian owned life insurance company in the private sector.

Q15. The proposed merger between Aadhar Housing Finance and DHFL Vysya Housing Finance has hit the final lap with it got the nod from housing finance regulator National Housing Bank (NHB). NHB was set up on-
(a) 09th July 1982
(b) 09th July 1992
(c) 09th July 1999
(d) 09th July 1988
(e) 09th July 1956

S15. Ans.(d)
Sol. The proposed merger between Aadhar Housing Finance and DHFL Vysya Housing Finance has hit the final lap with it got the nod from housing finance regulator National Housing Bank (NHB). Aadhar Housing Finance Chief Executive Officer Deo Shankar Tripathi stated that it had applied to National Company Law Tribunal (NCLT) for the next stage approval. NHB was set up on July 9, 1988 under the National Housing Bank Act, 1987.

You may also like to read:






No comments