Banking Awareness Questions for IBPS RRBs Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-RRBs-Exam-2017

Just a few months are left for IBPS RRBs Mains It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk Mains. These Banking questions will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Which among the following banks has launched a Multi-currency Forex Card for overseas travellers recently?
(a) South Indian Bank
(b) ICICI Bank
(c) Kotak Mahindra Bank
(d) Standard Chartered Bank
(e) Yes Bank

S1. Ans.(d)
Sol. Standard Chartered Bank has launched a Multi-currency Forex Card for overseas travelers. The card will allow customers the convenience of loading up to 20 widely used currencies on one card with an online reload facility during overseas travel.

Q2. SIDBI has started full-fledged merchant banking operations to benefit the expanding number of growth-oriented MSMEs, especially those with a strong technology and innovation quotient. What is the meaning of "D" in SIDBI?
(a) Development
(b) Department
(c) District
(d) Doing
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(a)
Sol. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has started full-fledged merchant banking operations to benefit the expanding number of growth-oriented micro, small and medium enterprises (MSMEs), especially those with a strong technology and innovation quotient.

Q3. Aurionpro Solutions a global leader in digital innovation, enterprise security and banking solutions, announced its Branch-in-a-Box product, the VTM a fully integrated self-service kiosk for automating 90% of banking transactions at the branch level. VTM stands for-
(a) Virtual Truncated Machine 
(b) Vehicle Teller Machine 
(c) Virtual Timer Machine 
(d) Virtual Teller Management 
(e) Virtual Teller Machine

S3. Ans.(e)
Sol. Aurionpro Solutions a global leader in digital innovation, enterprise security and banking solutions, announced its Branch-in-a-Box product, the Virtual Teller Machine (VTM) a fully integrated self-service kiosk for automating 90% of banking transactions at the branch level.

Q4. Reserve Bank of India (RBI) has set up Supervisory Colleges for six Scheduled Commercial Banks which have sizeable international presence recently. Which among the following Banks is not them?
(a) State Bank of India
(b) ICICI Bank Limited
(c) Indian Overseas Bank
(d) Bank of Baroda
(e) Axis Bank Limited

S4. Ans.(c)
Sol. Reserve Bank of India (RBI) has set up Supervisory Colleges for six Scheduled Commercial Banks which have sizeable international presence: - State Bank of India, ICICI Bank Ltd., Bank of India, Bank of Baroda, Axis Bank Ltd. and Punjab National Bank.

Q5. Which Bank and Bajaj Allianz General Insurance have signed an agreement for the distribution of insurance products through the branches?
(a) Axis Bank
(b) Punjab National Bank
(c) Indian Bank
(d) Bank of Baroda
(e) ICICI Bank

S5. Ans.(b)
Sol. Punjab National Bank (PNB) and Bajaj Allianz General Insurance have signed an agreement for the distribution of insurance products through the branches.

Q6. Standard Chartered Bank based in-
(a) London
(b) Paris
(c) New York
(d) Tokyo
(e) Sydney

S6. Ans.(a)
Sol. Standard Chartered Bank based in London, UK.

Q7. Who is the present Chief Executive Officer and Managing Director of Punjab National Bank?
(a) Usha Ananthasubramanian
(b) Sunil Mehta
(c) Rakesh Sethi
(d) Melwyn O Rego
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. Sunil Mehta is present Chief Executive Officer and Managing Director of Punjab National Bank.

Q8. Where is the Head Office of SIDBI?
(a) Chennai
(b) New Delhi
(c) Lucknow
(d) Mumbai
(e) Kolkata

S8. Ans.(c)
Sol. The Head Office of SIDBI is in Lucknow.

Q9. Which among the following Banks has announced the acquisition of Snapdeal-owned mobile payments provider Freecharge in an all-cash deal worth Rs385 crore?
(a) Bandhan Bank
(b) Kotak Mahindra Bank
(c) HDFC Bank
(d) Axis Bank
(e) ICICI Bank

S9. Ans.(d)
Sol. Axis Bank announced the acquisition of Snapdeal-owned mobile payments provider Freecharge in an all-cash deal worth Rs385 crore. The deal is subject to regulatory approval from the Reserve Bank of India (RBI) and the indicative time-frame to complete the acquisition is two months, the private sector lender said in an exchange filing.

Q10. ____________ refer to both scheduled and non-scheduled commercial banks which are regulated under Banking Regulation Act, 1949.
(a) State Bank of India and its Associates
(b) Foreign Banks
(c) Regional Rural Banks
(d) Nationalised Banks
(e) Commercial Banks

S10. Ans.(e)
Sol. Commercial Banks refer to both scheduled and non-scheduled commercial banks which are regulated under Banking Regulation Act, 1949.

Q11. Who is the present MD and CEO of Axis Bank?
(a) Naina Lal Kidwai
(b) Chanda Kochhar
(c) Aditya Kapur
(d) Shikha Sharma
(e) Usha Ananthasubramanian

S11. Ans.(d)
Sol. Shikha Sharma is the MD and CEO of Axis Bank.

Q12. Economic Affairs Secretary Subhash Chandra Garg has been appointed as India’s Alternate Governor to the Board of Governors of-
(a) Asian Development Bank
(b) International Monetary Fund
(c) World Bank
(d) New Development Bank
(e) Asian Infrastructure Investment Bank

S12. Ans.(a)
Sol. Economic Affairs Secretary Subhash Chandra Garg has been appointed as Indias Alternate Governor on the Board of Governors of the Asian Development Bank (ADB), the Finance Ministry announced recently. Garg has been appointed in place of former DEA Secretary Shaktikanta Das. The appointment came into effect from July 12th 2017.

Q13. Who is present Managing Director and Chief Executive Officer of Oriental Bank of Commerce?
(a) Gopal Baglay
(b) Raveesh Kumar
(c) Ajay Kanwal
(d) Animesh Chauhan
(e) Mukesh Kumar Jain

S13. Ans.(e)
Sol. Mukesh Kumar Jain is present Managing Director and Chief Executive Officer of Oriental Bank of Commerce.

Q14. According, to Asian Development Bank supplement report India is expected to achieve the projected growth rate of_____ per cent in 2017.
(a) 7.6 per cent
(b) 7.4 per cent
(c) 7.2 per cent
(d) 7.8 per cent
(e) 7.0 per cent

S14. Ans.(b)
Sol. According, to Asian Development Bank supplement report India is expected to achieve the projected growth rate of 7.4 per cent in 2017 and further up to 7.6 per cent next year on strong consumption demand, with South Asia leading the growth chart in Asia and the Pacific.

Q15. Where is the Head Office of Asian Development Bank (ADB)?
(a) Moscow, Russia
(b) Manila, Philippines
(c) Beijing, China
(d) Tokyo, Japan
(e) New Delhi, India

S15. Ans.(b)
Sol. Headquarter of ADB is in Manila, Philippines.

You may also like to Read: