Banking Awareness Questions for IBPS RRBs PO and Clerk Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-RRBs-Exam-2017

Banking Quiz for IBPS Exam 2017

Just a few months are left for IBPS RRBs Mains It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk Mains. These Banking questions will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Indian Bank has introduced two tier interest rate structures for saving bank accounts and will offer interest rate of 4 per cent per annum on savings account with incremental balance of over Rs 50 lakh and 3.50 per cent per annum for deposit up to Rs 50 lakh. Where is the headquarter of Indian Bank?
(a) Mumbai
(b) Bengaluru
(c) Hyderabad
(d) Chennai
(e) Kolkata

S1. Ans.(d)
Sol. According to the PSU lender Indian Bank, it has introduced two tier interest rate structure for saving bank accounts and will offer interest rate of 4 per cent per annum on savings account with incremental balance of over Rs 50 lakh and 3.50 per cent per annum for deposit up to Rs 50 lakh. The new interest rate will be effective from August 16, 2017. the headquarter of Indian Bank is in Chennai, Tamil Nadu.

Q2. ICICI Prudential Mutual Fund has launched a new website 'PlanYourGoal.com' to help users plan their investments according to their future financial goals. Who is the CEO of ICICI Bank?
(a) Chanda Kochchar
(b) Shikha Sharma
(c) Naina Lal Kidwai
(d) Uday Kotak
(e) Aditya Kapoor

S2. Ans.(a)
Sol. ICICI Prudential Mutual Fund has launched a new website 'PlanYourGoal.com' to help users plan their investments according to their future financial goals. CEO of ICICI Bank is Chanda Kochhar.

Q3. In which among the following cities, State Bank of India has successfully held two-day Home Loan Utsav recently?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Mengaluru
(d) Chennai
(e) Bengaluru

S3. Ans.(e)
Sol. State Bank of India successfully held two-day Home Loan Utsav in Bengaluru. The loan Utsav saw title sponsor, GM Infinite. Subtitle sponsors, Brigade Group, Salarpuria Sattva and DSR Infra. The bank is offering a 0.25% concession in interest rate from the fourth year of the home loan if it is availed at the SBI Utsav. Those buying flats in real estate projects for which SBI has extended loans can avail home loans in four days.

Q4. NABARD has conferred the ‘best performance award’ for 2015-16 and 2016-17 to _______________ for its work in the field of credit-linking joint liability groups (JLGs).
(a) Uttarakhand Gramin Bank (UGB)
(b) Madhyanchal Gramin Bank (MGB)
(c) Karnataka Vikas Grameen Bank (KVGB)
(d) Madhya Bihar Gramin Bank (MBGB)
(e) Kashi Gomti Samyut Gramin Bank (KGSGB)

S4. Ans.(c)
Sol. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has conferred the ‘best performance award’ for 2015-16 and 2016-17 to Karnataka Vikas Grameen Bank (KVGB) for its work in the field of credit-linking joint liability groups (JLGs).

Q5. State Bank of India has launched a CSR initiative, SBI Gram Seva, which will work in the areas of health, education, environment and rural infrastructure. CSR stands for?
(a) Commercial Social Responsibility
(b) Corporate Social Responsibility
(c) Corporate Social Resolution
(d) Corporate Special Responsibility
(e) Common Social Responsibility

S5. Ans.(b)
Sol. State Bank of India has launched a CSR (Corporate Social Responsibility) initiative, SBI Gram Seva, which will work in the areas of health, education, environment and rural infrastructure.

Q6. Karur Vysya Bank rolled out an Aadhaar Enrollment Centre at its Nelson Manickam Road Branch in Chennai. Where is the head office of Karur Vysya Bank?
(a) Karur, Tamil Nadu
(b) Bengaluru, Karnataka
(c) Kochin, Kerala
(d) Hyderabad, Telangana
(e) Vijayawada, Andhra Pradesh

S6. Ans.(a)
Sol. Karur Vysya Bank rolled out an Aadhaar Enrollment Centre at its Nelson Manickam Road Branch in Chennai. The facility was inaugurated by D M Gajare, assistant director general, Unique Identification Authority of India (UIDAI), Regional Office, Bengaluru. KVB is the first private sector bank to provide this service in India. Karur Vysya Bank headquarters in Karur, Tamil Nadu.

Q7. HDFC Bank Ltd has announced a revision in its savings bank interest rate effective from 19th August 2017. Who is the present MD of HDFC Bank?
(a) Rana Kapoor
(b) Aditya Puri
(c) Uday Kotak
(d) Shikha Sharma
(e) Chandra Shekhar Ghosh

S7. Ans.(b)
Sol. HDFC Bank Ltd has announced a revision in its savings bank interest rate effective August 19, 2017. Post revision, customers maintaining savings bank account balance of Rs 50 lakh and above will continue to earn interest at 4 per cent per annum. Aditya Puri is the present MD of HDFC Bank.

Q8. Which among the following public sector banks has bagged the best performance awards for SHG-bank linkage program for Karnataka for 2015-16 and 2016-17 from National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)?
(a) Bank of Baroda
(b) Punjab National Bank
(c) Corporation Bank
(d) Indian Overseas Bank
(e) State Bank of India

S8. Ans.(c)
Sol. Corporation Bank has bagged the best performance awards for SHG-bank linkage program for Karnataka for 2015-16 and 2016-17 from National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD).

Q9. Karnataka Bank Ltd has ventured into social media by opening its official pages in social networking sites such as FaceBook, Twitter, Instagram, and YouTube. Where is the Head office of Karnataka Bank?
(a) New Delhi
(b) Thiruvananthapuram
(c) Hyderabad
(d) Mangaluru
(e) Ahmedabad

S9. Ans.(d)
Sol. Karnataka Bank Ltd has ventured into social media by opening its official pages in social networking sites such as FaceBook, Twitter, Instagram, and YouTube. Karnataka Bank Headquarters is in Mangaluru, Karnataka.

Q10. Which Bank has entered into a corporate agency agreement with Bajaj Allianz General Insurance and Cholamandalam MS General Insurance for distribution of their insurance products recently?
(a) Central Bank of India
(b) Indian Overseas Bank
(c) Punjab National Bank
(d) State Bank of India
(e) Union Bank of India

S10. Ans.(e)
Sol. Union Bank of India entered into a corporate agency agreement with Bajaj Allianz General Insurance and Cholamandalam MS General Insurance for distribution of their insurance products. The public sector bank already has a corporate agency agreement with The New India Assurance.

Q11. Who is the present Chairman of the State Bank of India? 
(a) Pratip Chaudhury
(b) Naina Lal Kidwai
(c) Shikha Sharma
(d) Arundhati Bhattacharya
(e) Chanda Kochchar

S11. Ans.(d)
Sol. Arundhati Bhattacharya is the present Chairman of the State Bank of India.

Q12. The first regional center of the New Development Bank, set up by India and other BRICS nations, was officially opened by South African President Jacob Zuma and the bank's Indian head K V Kamath in-
(a) Pretoria
(b) Johannesburg
(c) Durban
(d) Cape Town
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(b)
Sol. The first regional center of the New Development Bank, set up by India and other BRICS nations, was officially opened by South African President Jacob Zuma and the bank's Indian head K V Kamath in Johannesburg, South Africa.

Q13. NABARD has sanctioned a loan assistance of Rs 1,349.55 crore to the Rajasthan government for the creation of rural infrastructure in the state under the RIDF. RIDF stands for-
(a) Rural Industrial Development Fund 
(b) Rural Infrastructure Depend Forum
(c) Rural Investment Development Fund 
(d) Regional Infrastructure Development Fund 
(e) Rural Infrastructure Development Fund

S13. Ans.(e)
Sol. The National Bank of Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned a loan assistance of Rs 1,349.55 crore to the Rajasthan government for the creation of rural infrastructure in the state under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF). The sanction includes assistance for construction of two rural drinking water supply projects, strengthening/ rehabilitation of 1,614 rural roads and modernisation of three major irrigation projects.

Q14. The government gave its go-ahead to the Reserve Bank of India to issue Rs 200 notes that will ease pressure on lower-denomination currency bills recently. Who is the present Governor of RBI?
(a) HK Bhanwala
(b) Raghuram Rajan
(c) Urjit Patel
(d) Ajay Tyagi
(e) Dr Kshatrapati Shivaji

S14. Ans.(c)
Sol. The government gave its go-ahead to the Reserve Bank of India to issue Rs 200 notes that will ease pressure on lower-denomination currency bills. The new Rs 200 notes are likely to be in circulation shortly. The exercise of printing Rs 200 denomination notes is being undertaken to further improve the currency situation in the country. The present and 24th Governor of RBI is Dr Urjit Patel.

Q15. The Finance Ministry and _______________ signed a grant agreement of $24.64 million from the Global Environment Facility (GEF) of the World Bank for ecosystem service improvement project.
(a) World Bank (WB)
(b) International Monetary Fund (IMF)
(c) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
(d) New Development Bank (NDB)
(e) Asian Development Bank (ADB)

S15. Ans.(a)
Sol. The Finance Ministry and the World Bank signed a grant agreement of $24.64 million from the Global Environment Facility (GEF) of the World Bank for ecosystem service improvement project.

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF