Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017
Banking Awareness for IBPS Exam 2017

Just a few days are left for IBPS Clerk Mains. It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS SO and Clerk Mains. These questions related to Banking Awareness will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Name the Private sector Bank, which has received $150 million funding from the US government and Wells Fargo to increase lending to support women entrepreneurs and small and medium-sized enterprises in India.
(a) Axis Bank
(b) ICICI Bank
(c) Yes Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) South Indian Bank

S1. Ans.(c)
Sol. Private sector YES Bank has received $150 million funding from the US government and Wells Fargo to increase lending to support women entrepreneurs and small and medium-sized enterprises in India.

Q2. What is the minimum amount to be remitted through RTGS-
(a) Rs.2 lakh
(b) Rs.10 lakh
(c) Rs.1 lakh
(d) Rs.5 lakh
(e) Rs.20 lakh

S2. Ans.(a)
Sol. The minimum amount to be remitted through RTGS is Rs2 lakh.

Q3. Which Bank has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia. The new facility will leverage the bank to reach the Indian diaspora?
(a) Axis Bank
(b) ICICI Bank
(c) Bank of Baroda
(d) State Bank of India
(e) South Indian Bank

S3. Ans.(e)
Sol. South Indian Bank has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia. The new facility will leverage the bank to reach the Indian diaspora.

Q4. FINO Payments Bank has commenced operations as a payments bank with effect from 30th June 2017 according to the Reserve Bank of India. Where is the head office of FINO Payments Bank?
(a) Chennai
(b) Jaipur
(c) Bengaluru
(d) Mumbai
(e) Punjab

S4. Ans.(d)
Sol. FINO Payments Bank has commenced operations as a payments bank with effect from 30th June 2017 according to the Reserve Bank of India. The Head Office of FINO PayTech Ltd. is in Mumbai and it was one of the 11 applicants which were issued in-principle approval for setting up a payments bank.

Q5. The Financial Stability Board (FSB) is an international body for the global financial system, has placed India in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms. In which among the following year FSB was established?
(a) 2001
(b) 2009
(c) 2003
(d) 2015
(e) 1997

S5. Ans.(b)
Sol. The Financial Stability Board (FSB), an international body for the global financial system, has placed India in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms. Ahead of the G20 Summit in Germany to be attended by Prime Minister Narendra Modi, among other world leaders, the FSB has submitted its status report on progress in financial regulatory reforms in various jurisdictions, including India. The FSB was established in April 2009 as the successor to the Financial Stability Forum (FSF).

Q6. Who is the present Managing Director (MD) of HDFC Bank?
(a) Rajnish Kumar
(b) Uday Kotak
(c) Shikha Sharma
(d) Chanda Kochhar
(e) Aditya Puri

S6. Ans.(e)
Sol. Aditya Puri is the present Managing Director (MD) of HDFC Bank.

Q7. Which among the following insurance comapany and Apollo Munich Health have come together to launch ‘Click2Protect Health plan’, which provides both life and health cover under a single plan?
(a) Aviva Insurance company
(b) MetLife insurance company
(c) Sun Life Financial
(d) HDFC Life Insurance
(e) ING Group

S7. Ans.(d)
Sol. HDFC Life Insurance and Apollo Munich Health have come together to launch ‘Click2Protect Health plan’, which provides both life and health cover under a single plan. This plan combines the benefits of HDFC Life’s ‘Click2Protect 3D Plus (term) protection plan’ and Apollo Munich’s ‘Optima Restore health indemnity plan’.

Q8. Where is the headquarters of Asian Development Bank (ADB)? 
(a) New Delhi, India
(b) Beijing, China
(c) Manila, Philippines
(d) Tokyo, Japan
(e) Nairobi, Kenya

S8. Ans.(c)
Sol. The headquarters of ADB is in Manila, Philippines.

Q9. The government has kept unchanged the interest rates on small savings schemes like PPF, Kisan Vikas Patra and Sukanya Samriddhi for October-December quarter. Sukanya Samriddhi Account can be opened up to age of _______ years only from the date of birth.
(a) 5 years
(b) 10 years
(c) 15 years
(d) 20 years
(e) 25 years

S9. Ans.(b)
Sol. The government has kept unchanged the interest rates on small savings schemes like PPF, Kisan Vikas Patra and Sukanya Samriddhi for October-December quarter. Investments in the Public Provident Fund (PPF) scheme will fetch annual rate of 7.8 percent while Kisan Vikas Patra (KVP) investments will yield 7.5 percent and mature in 115 months. Sukanya Samriddhi Account can be opened up to age of 10 years only from the date of birth. For initial operations of Scheme, one year grace has been given.

Q10. Which Bank has entered into an MoU with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) for enabling all HPCL retail outlets with BHIM/UPI merchant solutions?
(a) Vijaya Bank
(b) Corporation Bank
(c) Bank of India
(d) State Bank of India
(e) Bank of Baroda

S10. Ans.(a)
Sol. Vijaya Bank has entered into an MoU with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) for enabling all HPCL retail outlets with BHIM/UPI merchant solutions. This rollout will empower all petrol pump attendants and LPG delivery personnel to accept digital payments.

Q11. _________ account is opened by the investor while registering with an investment broker.
(a) Fixed Deposit Account
(b) Savings Bank Account
(c) Recurring Account
(d) Demat Account
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(d)
Sol. DEMAT or De-materialized Account refers to a deposit made at an Indian financial institution that can be used for investing in shares of stocks and other financial assets.Securities are held electronically in a DEMAT Account, thereby eliminating the need for physical paper certificates.

Q12. Which of the following bank launches India’s first Mobile ATM?
(a) HDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) SBI
(e) Bank of Baroda

S12. Ans.(c)
Sol. India’s largest private sector bank, ICICI launched the “ATM on Wheels” country first Mobile ATM, in Mumbai. It was connected to the bank through the GPRS technology.

Q13. World’s first Bitcoin ATM located in-
(a) US
(b) Brazil
(c) Canada
(d) UK
(e) Japan

S13. Ans.(c)
Sol. The world’s first-ever Bitcoin ATM opened in Vancouver, Canada. It enables Bitcoin owners to exchange the digital currency for cash, and vice versa. Bitcoin is a digital currency also called crypto-currency that is not backed by any country’s central bank or government. Bitcoins can be traded for goods or services with vendors who accept Bitcoins as payment.

Q14. _______ is a financial market in which share prices are rising or expected to rise.
(a) Bear Market
(b) Bull Market
(c) Pig Market
(d) High Market
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(b)
Sol. A bull market is a financial market of a group of securities in which prices are rising or are expected to rise. It means the economy is growing. The term “bull market” is most often used to refer to the stock market, but can be applied to anything that is traded, such as bonds, currencies and commodities.

Q15. Who was known as the “Father of Modern Economics”?
(a) Amartya Sen
(b) Karl Marx
(c) Adam Smith
(d) George Loewenstein
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(c)
Sol. Adam Smith was an 18th-century philosopher renowned as the father of modern economics, and a major proponent of laissez-faire economic policies.