Banking Awareness Questions for IBPS RRBs PO and Clerk Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-RRBs-Exam-2017
Banking Awareness for IBPS Exam 2017

Just a few months are left for IBPS RRBs Mains It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk Mains. These Banking questions will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Exide Life Insurance has announced a partnership with Punjab & Maharashtra Co-operative Bank (PMC Bank) to offer its protection and savings products to the latter’s customers. Where is the registered office of Punjab & Maharashtra Co-operative Bank?
(a) Chandigarh
(b) Ahmedabad
(c) Nagpur
(d) Mumbai
(e) Pune

S1. Ans.(d)
Sol. Exide Life Insurance has announced a partnership with Punjab & Maharashtra Co-operative Bank (PMC Bank) to offer its protection and savings products to the latter’s customers. Registered office of Punjab & Maharashtra Co-operative Bank is in Mumbai.

Q2. SBI Life Insurance has received approval from the Securities and Exchange Board of India (SEBI) for an IPO of up to Rs 8,400 crore ($1.3 billion) recently. IPO stands for-?
(a) Initial Public Offering
(b) Indian Public Offering
(c) Industrial Public Offering
(d) Initial Partnership Offering
(e) Initial Public Order

S2. Ans.(a)
Sol. SBI Life Insurance has received approval from the Securities and Exchange Board of India for an IPO (Initial Public Offering) of up to Rs 8,400 crore ($1.3 billion).

Q3. The Asian Development Bank (ADB) will provide a USD 152 million to _________ for the implementation and enhancement of its power transmission and distribution. 
(a) Bangladesh
(b) Pakistan
(c) Sri Lanka
(d) Bhutan
(e) Nepal

S3. Ans.(e)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) will provide a USD 152 million to Nepal for the implementation and enhancement of its power transmission and distribution. ADB and Nepal’s Ministry of Finance signed the loan agreement in Kathmandu.

Q4. ICICI Lombard General Insurance Company has got capital markets regulator SEBI's go-ahead for its estimated Rs 6,000 crore IPO. SEBI was set up on-
(a) 12th April 1972
(b) 12th April 1993
(c) 12th April 1988
(d) 12th April 1986
(e) 12th April 1956

S4. Ans.(c)
Sol. ICICI Lombard General Insurance Company has got capital markets regulator SEBI's go-ahead for its estimated Rs 6,000 crore initial public offer (IPO). SEBI was set up on 12th April 1988.

Q5. The CPI or retail inflation rose 3.36 percent in August 2017 from a year earlier, government data showed. The current rate of inflation is the highest in five months. CPI stands for-?
(a) Consumer Price Input
(b) Consumer Price Index
(c) Consumer Product Index
(d) Customer Price Index
(e) Commerce Price Index

S5. Ans.(b)
Sol. The Consumer Price Index (CPI) or retail inflation rose 3.36 per cent in August 2017 from a year earlier, government data showed. The current rate of inflation is the highest in five months.

Q6. US banking regulators ordered Habib Bank to shutter its New York office after nearly 40 years, for repeatedly failing to heed concerns over possible terrorist financing and money laundering. Habib Bank based in-
(a) Pakistan
(b) Syria
(c) China
(d) UAE
(e) Canada

S6. Ans.(a)
Sol. US banking regulators ordered Pakistan’s Habib Bank to shutter its New York office after nearly 40 years, for repeatedly failing to heed concerns over possible terrorist financing and money laundering.

Q7. Which among the following public sector Banks and state-run firm BSNL teamed up to roll out open mobile wallet Speedpay across 10 states in the country. 
(a) State Bank of India
(b) Punjab National Bank
(c) Indian Overseas Bank
(d) Bank of Baroda
(e) Central Bank of India

S7. Ans.(b)
Sol. Punjab National Bank and state-run firm BSNL teamed up to roll out open mobile wallet Speedpay across 10 states in the country. PNB Speedway wallet will operate like any other mobile wallet for paying bills, recharging phone besides its users will be able to deposit and withdraw money from authorized retail outlets.

Q8. According to the RBI Data, India’s foreign-exchange reserves rose past $400 billion for the first time ever, strengthening policymakers’ buffers ahead of an expected reduction in US stimulus. Who is present Governor of RBI?
(a) Arvind Mayaram
(b) Raghuram Rajan
(c) Urjit Patel
(d) YV Reddy
(e) Rajiv Mehrishi

S8. Ans.(c)
Sol. According to the RBI Data, India’s foreign-exchange reserves rose past $400 billion for the first time ever, strengthening policy makers’ buffers ahead of an expected reduction in US stimulus. Urjit Patel is present Governor of RBI.

Q9. Private sector lender ___________ and India's second largest Microfinance company Bharat Financial Inclusion have signed a confidentiality agreement for the proposed merger between them.
(a) Federal Bank
(b) Kotak Mahindra Bank
(c) HDFC Bank
(d) IndusInd Bank
(e) Axis Bank

S9. Ans.(d)
Sol. Private Sector lender IndusInd Bank and India's second largest Microfinance company Bharat Financial Inclusion have signed a confidentiality agreement for the proposed merger between them.

Q10. HDFC Bank surpassed Tata Consultancy Services (TCS) to become the country’s second most valued firm in terms of market valuation on the BSE.  Which company is the country’s most valued firm with a market cap of Rs. 5,33,818.72 crore on the BSE?
(a) Infosys Limited 
(b) Oil and Natural Gas Corporation Limited 
(c) Wipro Limited
(d) Tata Power
(e) Reliance Industries Limited

S10. Ans.(e)
Sol. HDFC Bank surpassed Tata Consultancy Services (TCS) to become the country’s second most valued firm in terms of market valuation. Shares of HDFC Bank gained 0.93 per cent to Rs. 1,840 (its 52-week high) on the BSE. Reliance Industries Ltd is the country’s most valued firm with a market cap of Rs. 5,33,818.72 crore followed by HDFC Bank and TCS in top three list.

Q11. Who has been appointed the chairman-cum-managing director (CMD) of the United India Insurance Company Limited?
(a) Balraj Joshi
(b) M Nagaraja Sarma
(c) B Sambamurthy
(d) Gautam Bambawale
(e) Rajiv Mehrishi

S11. Ans.(b)
Sol. M. Nagaraja Sarma has been appointed the chairman-cum-managing director (CMD) of the United India Insurance Co. Ltd. Sarma is at present the general manager, Oriental Insurance Co. Ltd. He has been appointed the CMD for five years.

Q12. Sunil Mittal-driven Airtel Payments Bank integrated the UPI on its digital platform, allowing customer choice and convenience to facilitate secure digital payments. What is the meaning of "I" in UPI?
(a) International
(b) Industrial
(c) Indian
(d) Initial
(e) Interface

S12. Ans.(e)
Sol. Sunil Mittal-driven Airtel Payments Bank integrated the Unified Payments Interface (UPI) on its digital platform, allowing customer choice and convenience to facilitate secure digital payments. Airtel Payments Bank has become the first payments bank in India to integrate the UPI on its digital platform. In January 2017, Bharti Airtel launched Payments Bank in India to enable transactions on digital platforms. The initiative will allow bank customers to link their bank accounts to Bhim app and make UPI payments.

Q13. Which Bank has launched its mobile banking app called BPay recently?
(a) AU Small Finance Bank
(b) India Post Payments Bank
(c) Fino Payments Bank
(d) Airtel Payments Bank
(e) ICICI Bank

S13. Ans.(c)
Sol. Fino Payments Bank has launched its mobile banking app called BPay. Fino aims to make banking easy for millions of underbanked people in India. The upgraded BPay app is available on Android at present.

Q14. The World Health Organization (WHO) has released its first tranche of emergency funding of $175,000 to provide life-saving healthcare to the "vulnerable population" in Bangladesh's Cox's Bazar. Where is the Head Office of WHO?
(a) Geneva, Switzerland
(b) London, UK
(c) Vienna, Austria
(d) Nairobi, Kenya
(e) New York, USA

S14. Ans.(a)
Sol. The World Health Organization (WHO) has released its first tranche of emergency funding of $175,000 to provide life-saving healthcare to the "vulnerable population" in Bangladesh's Cox's Bazar. WHO headquarters is in Geneva, Switzerland.

Q15. World trade in goods is estimated to grow at a higher __________ in 2017 compared to 1.6 percent increase in 2016, according to revised estimates circulated by the World Trade Organisation.
(a) 2.4 percent
(b) 4.1 percent
(c) 1.8 percent
(d) 3.6 percent
(e) 2.6 percent

S15. Ans.(d)
Sol. World trade in goods is estimated to grow at a higher 3.6 percent in 2017 compared to 1.6 percent increase in 2016, according to revised estimates circulated by the World Trade Organisation.

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF