Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2017

Just a few days are left for IBPS Clerk Mains. It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS SO and Clerk Mains. These questions related to Banking Awareness will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into ____ broad categories.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) One
(e) Five

S1. Ans.(a)
Sol. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into two broad categories, viz.,
(i) NBFCs accepting public deposit (NBFCs-D)
(ii) NBFCs not accepting/holding public deposit (NBFCs-ND).

Q2. Which of the following is the country’s largest custodian and depository participant?
(a) CIBIL
(b) SEBI
(c) NABARD
(d) SHCIL
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. Stock Holding Corporation of India Ltd (SHCIL), India’s largest custodian and depository participant.

Q3. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in- 
(a) 1995
(b) 1992
(c) 1986
(d) 1981
(e) 1979

S3. Ans.(c)
Sol. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in 1986. It has been jointly promoted by leading Banks and Financial Institutions. StockHolding is a subsidiary of IFCI Limited. The equity capital of StockHolding is presently held by LIC, GIC, IFCI Ltd., SU-UTI, NIA, NIC, UIC, and TOICL, all leaders in their respective fields of business.

Q4. StockHolding is a subsidiary of-
(a) IFCI Limited
(b) RBI
(c) Government of India
(d) SIDBI
(e) IDBI Limited

S4. Ans.(a)
Sol. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in 1986. It has been jointly promoted by leading Banks and Financial Institutions. StockHolding is a subsidiary of IFCI Limited.

Q5. Which of the following is the parent organisation of UPI?
(a) RBI
(b) GOI
(c) NPCI
(d) PMMY
(e) SEBI

S5. Ans.(c)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI) is the parent organisation of UPI (Unified Payment Interface).

Q6. Which of the following is the dimension of new 500 rupee note?
(a) 157 × 73 mm
(b) 66 × 150 mm
(c) 66 × 166 mm
(d) 147 × 73 mm
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. The dimension of new Indian 500-rupee banknote is 66×150 mm, Width–150mm & Height–66mm.

Q7. Which of the following is the base color of 2000 rupee note?
(a) Stone Grey
(b) Green
(c) Orange – Violet
(d) Magenta
(e) Red – Orange

S7. Ans.(d)
Sol. The base color of 2000 rupee note is Magenta.

Q8. Which of the following is the dimension of 2000 rupee note?
(a) 157 × 73 mm
(b) 66 × 150 mm
(c) 66 × 166 mm
(d) 147 × 73 mm
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(c)
Sol. The dimension of Indian 2000-rupee banknote is 66 × 166 mm, Width – 166mm & Height – 66mm.

Q9. Which of the following is the color of new 500 rupee note?
(a) Stone Grey
(b) Green
(c) Orange– Violet
(d) Magenta
(e) Red– Orange

S9. Ans.(a)
Sol. The color of 500 rupee note is Stone Grey.

Q10. Which of the following features on the reverse of 2000 rupee note?
(a) Mangalyaan
(b) Himalaya Mountains
(c) Red Fort
(d) Parliament of India
(e) Tractor

S10. Ans.(a)
Sol. The reverse side of 2000 rupee note features Mangalyaan, India’s first interplanetary space mission.

Q11. In which of the following types of banking, there is a direct execution of transaction between a bank and its consumers?
(a) Retail Banking
(b) Universal Banking
(c) Virtual Banking
(d) Unit Banking
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(a)
Sol. Retail banking also known as Consumer Banking is the provision of services by a bank to individual consumers, rather than to companies, corporations or other banks. Services offered include savings and transactional accounts, mortgages, personal loans, debit cards, and credit cards.

Q12. Maximum loan amount to individuals against physical security shares can be _____
(a) 30 lakh
(b) 15 lakh
(c) 25 lakh
(d) 50 lakh
(e) 10 lakh

S12. Ans.(e)
Sol. Loans/ advances granted to individuals against the security of shares, debentures and PSU bonds should not exceed Rs.10 lakh and Rs.20 lakh, if the securities are held in physical form and dematerialized form respectively.

Q13. The process by which the central bank of a country controls the supply of money in the economy by exercising its control over interest rates in order to maintain price stability and achieve high economic growth is known as:
(a) Economic Policy
(b) Monetary Policy
(c) Fiscal Policy
(d) Credit Policy
(e) Budgetary Policy

S13. Ans.(b)
Sol. Monetary Policy is the process by which monetary authority of a country, generally a central bank controls the supply of money in the economy by exercising its control over interest rates in order to maintain price stability and achieve high economic growth. In India, the central monetary authority is the Reserve Bank of India (RBI). is so designed as to maintain the price stability in the economy.

Q14. Loans granted by a bank to an exporter popularly known as ‘Export credit’ is guaranteed, in case of default,by which of the following
(a) EXIM Bank
(b) Ministry of International Trade, GOA
(c) ECGC
(d) DICGC
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(c)
Sol. ECGC Limited (Formerly Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd) is a company wholly owned by the Government of India based in Mumbai, Maharashtra. It provides export credit insurance support to Indian exporters and is controlled by the Ministry of Commerce.

Q15. Who amongst the following is the regulator in the financial system of the country?
(a) OIC
(b) SEBI
(c) CRISIL
(d) TRAN
(e) CERC

S15. Ans.(b)
Sol. The financial system in India is regulated by independent regulators in the field of banking, insurance, capital market, commodities market, and pension funds. Example of Financial Regulators: RBI, IRDAI, SEBI, PFRDA.


Print Friendly and PDF