Banking Awareness Questions for IBPS RRBs PO and Clerk Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-RRBs-Exam-2017

Banking Quiz for IBPS Exam 2017

Just a few months are left for IBPS RRBs Mains It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk Mains. These Banking questions will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. BCSBI was set up to ensure that the common person as a consumer of financial services from the banking Industry is in no way at a disadvantageous position and really gets what he/she has been promised. BCSBI stands for-?
(a) Branch Codes and Standards Board of India
(b) Banking Codes and Stability Board of India
(c) Banking Codes and Standards Bank of Industry
(d) Banking Codes and Society Board of Investment
(e) Banking Codes and Standards Board of India

S1. Ans.(e)
Sol. In November 2003, Reserve Bank of India (RBI) constituted the Committee on Procedures and Performance Audit of Public Services under the Chairmanship of Shri S.S.Tarapore (former Deputy Governor) to address the issues relating to the availability of adequate banking services to the common person. Therefore, the Committee recommended setting up of the Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI). BCSBI was set up to ensure that the common person as a consumer of financial services from the banking Industry is in no way at a disadvantageous position and really gets what he/she has been promised.

Q2. When was the currency system in India converted into the decimal system?
(a) April 01st 1959
(b) April 01st 1957
(c) April 01st 1955
(d) April 01st 1953
(e) April 01st 1951

S2. Ans.(b)
Sol. The Indian currency system was converted into the decimal system by Indian Coinage (Amendment) Act 1955 which brought into force from April 01st 1957.

Q3. Which of the following field Dalal Street in Mumbai is famous?
(a) NABARD
(b) Stock Exchange
(c) RBI
(d) SEBI
(e) Commerce and industry ministry

S3. Ans.(b)
Sol. The Bombay Stock Exchange (BSE) is located at Dalal Street.

Q4. Deposits which can be withdrawn by a customer without notice is called?
(a) Time Deposits
(b) Demand Deposits
(c) Variable Deposits
(d) Low-cost Deposits
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(b)
Sol. A deposit of money that can be withdrawn without prior notice is known as Demand Deposits, Ex:- in a current account.

Q5. Which of the following is not e-banking software?
(a) ECS
(b) RTGS
(c) PIPS
(d) NEFT
(e) M-Banking

S5. Ans.(c)
Sol. ECS – Electronic Clearing Service.
RTGS – Real Time Gross Settlement.
NEFT- National Electronics Funds Transfer System.
Mobile banking is a service provided by a bank or other financial institution that allows its customers to conduct financial transactions remotely using a mobile.
PIPS is not an e-banking software.

Q6. What is the full form of ‘FSDC’ which is used in financial sectors?
(a) Financial Security and Development Council
(b) Financial Stability and Development Council
(c) Fiscal Security and Development Council
(d) Fiscal Stability and Development Council
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. Financial Stability and Development Council (FSDC) is an apex-level body constituted by the government of India. Chairperson: The Union Finance Minister of India.

Q7. An account for which a bank acts as an uninterested third party is termed as?
(a) Savings Account
(b) Current Account
(c) Reserve Account
(d) Escrow Account
(e) Fixed Account

S7. Ans.(d)
Sol. An escrow account is a temporary pass through the account held by a third party during the process of a transaction between two parties. Definition: An escrow account is a temporary pass through the account held by a third party during the process of a transaction between two parties.

Q8. A signed undertaking from one party containing a promise to pay a stated sum to a specified person or a company is known as ________
(a) Power of Attorney
(b) Promissory Note
(c) Purchasing Power Parity
(d) Plastic Notes
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(b)
Sol. A promissory note is a legal instrument in which one party (the maker or issuer) promises in writing to pay a determinate sum of money to the other (the payee).

Q9. Which of the following is defined as the difference between current assets and current liabilities?
(a) Venture Capital
(b) Working Capital
(c) Equitable Mortgage
(d) Loss Assets
(e) Profit and Loss Account

S9. Ans.(b)
Sol. The capital of a business (working capital) which is used in its day-to-day trading operations, calculated as the current assets minus the current liabilities.

Q10. A debt which is irrecoverable and is therefore written off as loss in the accounts of an institution or bank is known as __________
(a) external debt
(b) good debt
(c) bad debt
(d) internal debt
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(c)
Sol. The term bad debts usually refer to accounts receivable (or trade accounts receivable) that will not be collected.

Q11. Many a time we read in the newspapers that RBI has changed or revised a particular ratio/rate by a few basis points. What is basis point? 
(a) Ten percent of one-hundredth point 
(b) One hundredth of 1%
(c) One hundredth of 10% 
(d) Ten per cent of 1000
(e) None of the above

S11. Ans.(b)
Sol. A basis point is the smallest measure used in quoting yields on fixed income products. Basis points also pertain to interest rates. One basis point is equal to one one-hundredth of one percentage point (0.01%). Therefore, 100 basis points would be equivalent to 1%.

Q12. Which of the following is not a type of cheque issued by an individual? 
(a) Bearer cheque 
(b) Order cheque 
(c) Crossed cheque 
(d) Savings cheque
(e) None of the above

S12. Ans.(d)
Sol. Savings cheque is not a type of cheque issued by an individual

Q13. What is Financial Inclusion? 
(a) To provide a permanent employment to the unemployment 
(b) To provide a 100 days job to all those who are in need of a job 
(c) Delivery of financial services at affordable costs to vast sections of disadvantaged and low-income groups
(d) To ensure that all financial transaction amounting Rs. 5,000/- and above are done through banks. 
(e) None of the above

S13. Ans.(c)
Sol. Financial inclusion may be defined as the process of ensuring access to financial services and timely and adequate credit where needed by vulnerable groups such as weaker sections and low-income groups at an affordable cost (The Committee on Financial Inclusion, Chairman: Dr C. Rangarajan).

Q14. Which of the following places in India does not have a stock Exchange? 
(a) Kolkata 
(b) Ahmedabad 
(c) Mumbai 
(d) Udaipur
(e) None of the above

S14. Ans.(d)
Sol. In Udaipur, Rajasthan does not have a Stock Exchange.

Q15. Which of the following is the name of private sector Bank in India? 
(a) IDBI Bank 
(b) Axis Bank
(c) Corporation Bank 
(d) UCO Bank
(e) Dena Bank

S15. Ans.(b)
Sol. Axis Bank Ltd is one of the private-sector banks in India offering a comprehensive suite of financial products. The bank has its head office in Mumbai and Registered office in Ahmedabad.

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF