Banking Awareness Questions for IBPS RRBs PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-RRBs-Exam-2017
Banking Awareness for IBPS Exam 2017

Just a few days are left for IBPS RRB Mains It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk Mains. These questions related to Banking Awareness will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Which of the following is the dimension of new 500 rupee note?
(a) 157 × 73 mm
(b) 66 × 150 mm
(c) 66 × 166 mm
(d) 147 × 73 mm
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(b)
Sol. The dimension of new Indian 500-rupee banknote is 66×150 mm, Width–150mm & Height–66mm.

Q2. Which of the following is the base color of 2000 rupee note?
(a) Stone Grey
(b) Green
(c) Orange – Violet
(d) Magenta
(e) Red – Orange

S2. Ans.(d)
Sol. The base color of 2000 rupee note is Magenta.

Q3. Which of the following is the dimension of 2000 rupee note?
(a) 157 × 73 mm
(b) 66 × 150 mm
(c) 66 × 166 mm
(d) 147 × 73 mm
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. The dimension of Indian 2000-rupee banknote is 66 × 166 mm, Width – 166mm & Height – 66mm.

Q4. Which of the following is the color of new 500 rupee note?
(a) Stone Grey
(b) Green
(c) Orange– Violet
(d) Magenta
(e) Red– Orange

S4. Ans.(a)
Sol. The color of 500 rupee note is Stone Grey.

Q5. Which of the following features on the reverse of 2000 rupee note?
(a) Mangalyaan
(b) Himalaya Mountains
(c) Red Fort
(d) Parliament of India
(e) Tractor

S5. Ans.(a)
Sol. The reverse side of 2000 rupee note features Mangalyaan, India’s first interplanetary space mission.

Q6. Which among the following sectors contributes most to the saving in India?
(a) Banking and financial sector
(b) Private corporate sector
(c) Export sector
(d) Household sector
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. Household contributes most to the saving in India.

Q7. The EXIM bank of India was established in-
(a) 1964
(b) 1970
(c) 1982
(d) 1984
(e) 1992

S7. Ans.(c)
Sol. Established by the Government of India, EXIM Bank has commenced operations in 1982 under the Export-Import Bank of India Act, 1981 as a purveyor of export credit, mirroring global Export Credit Agencies.

Q8. In Banking terminology, NPA means-
(a) Non-Promise Account
(b) Non-Personal Account
(c) Non-Performing Asset
(d) Net-performing Asset
(e) Non-Performing Agency

S8. Ans.(c)
Sol. NPA stands for Non-Performing Asset.

Q9. Which of the following schemes has been launched for providing health services in rural areas?
(a) Operation Flood
(b) Look East
(c) SJSRY
(d) ASHA
(e) MGNREGA

S9. Ans.(d)
Sol. The ASHA or the Accredited Social Health Activist. ASHA will be the first port of call for any health related demands to access health services. ASHA will be a health activist in the community who will create awareness on health and its social determinants and mobilize the community towards local health planning and increased utilization and accountability of the existing health services in Rural areas.

Q10. Which of the following is NOT a banking related term?
(a) Radiation
(b) Outstanding Amount
(c) Explicit Guarantee
(d) Benchmark Prime Lending Rate
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(a)
Sol. In physics, radiation is the emission or transmission of energy in the form of waves or particles through space or through a material medium.

Q11. The Head Quarters of SWIFT is located in-
(a) Bern, Switzerland
(b) La Hulpe, Belgium
(c) Geneva, Switzerland
(d) New York, USA
(e) Vienna Austria

S11. Ans.(b)
Sol. The Head Quarters of Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication(SWIFT)is located in La Hulpe,
Belgium.

Q12. What is the initial capital amount to start Small Finance Banks?
(a) 100 crore
(b) 200 crore
(c) 500 crore
(d) 1000 crore
(e) 5000 crore

S12. Ans.(a)
Sol. The firms must have a capital of 100 crore to set up small finance banks.

Q13. The promoters of Small Finance Banks should have _______ experience in banking and finance?
(a) 08 years
(b) 11 years
(c) 07 years
(d) 10 years
(e) 15 years

S13. Ans.(d)
Sol. The promoters of Small Finance Banks should have 10 years experience in banking and finance.

Q14. Which of the following is the first Regional Rural Bank of India?
(a) AP Grameena vikas Bank
(b) Chaitanya Godavari
(c) Andhra Pragathi
(d) Prathama Bank
(e) Baroda UP Gramin Bank

S14. Ans.(d)
Sol. Prathama Bank is the first Regional Rural Bank of India.

Q15. India Post Payments Bank (IPPB) has been recently incorporated as a Public Limited Company under the Department of Posts with _______ equity.
(a) 100% GOI equity
(b) 50% GOI and 50% RBI
(c) 50% GOI, 25% RBI, 25% Sponsor Bank
(d) 50% Sponsor Bank and 50% RBI
(e) 50% GOI, 35% RBI, 15% Sponsor Bank

S15. Ans.(a)
Sol. India Post Payments Bank(IPPB) has been recently incorporated as a Public Limited Company under the Department of Posts with 



You may also like to Read:


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.