Banking Awareness Questions for IBPS RRBs PO and Clerk Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-RRBs-Exam-2017

Banking Quiz for IBPS Exam 2017

Just a few months are left for IBPS RRBs Mains It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk Mains. These Banking questions will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Which bank has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia recently?
(a) Punjab National Bank
(b) Bank of Baroda
(c) State Bank of India
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) South Indian Bank

S1. Ans.(e)
Sol. South Indian Bank has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia. The new facility will leverage the bank to reach the Indian diaspora.

Q2. The United Forum of Bank Unions has decided to observe July __________ the 48th anniversary of nationalisation of major banks, as ‘Save public sector banks’ day.
(a) July 18th 
(b) July 19th
(c) July 20th
(d) July 17th
(e) July 21st

S2. Ans.(b)
Sol. The United Forum of Bank Unions has decided to observe July 19, 2017, the 48th anniversary of nationalisation of major banks, as ‘Save public sector banks’ day. Members will wear a commemorative badge on the day, display posters in front of all branches, distribute leaflets and hold rallies/demonstrations at all centres across the country.

Q3. Indus OS has partnered with __________ to launch OS-integrated UPI payment platform in India.
(a) IDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) YES Bank
(e) HDFC Bank

S3. Ans.(d)
Sol. Indus OS has partnered with YES Bank to launch OS-integrated UPI (Unified Payment Interface) payment platform in India. Users with Indus OS will be able to use this UPI payment platform on SMS, dialer interface, and on third party apps like WhatsApp. This means P2P transactions, as well as utility payments, can be made via SMS or messaging. The platform is expected to launch in this quarter.

Q4. Where is the headquarter of South Indian Bank?
(a) Thrissur
(b) Bengaluru
(c) Kochi
(d) Chennai
(e) Pune

S4. Ans.(a)
Sol. Headquarter of South Indian Bank is in Thrissur, Kerala.

Q5. __________ is a payment system launched by National Payments Corporation of India and regulated by the Reserve Bank of India which facilitates the instant fund transfer between two bank accounts on the mobile platform.
(a) NACH
(b) BHIM
(c) UPI
(d) CPI
(e) BBPS

S5. Ans.(c)
Sol. Unified Payments Interface (UPI) is a payment system launched by National Payments Corporation of India and regulated by the Reserve Bank of India which facilitates the instant fund transfer between two bank accounts on the mobile platform.

Q6. The Doing Business Report” is prepared by which of the following organizations every year?
(a) Asian Development Bank (ADB)
(b) World Bank (WB)
(c) New Development Bank (NDB)
(d) World Trade Organization (WTO)
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. The Doing Business Report (DB) is a study elaborated by the World Bank Group every year that is aimed to measure the costs to firms of business regulations. The study has become one of the flagship knowledge products of the World Bank Group in the field of private sector development and is claimed to have motivated the design of several regulatory reforms in developing countries.

Q7. Which of the following cannot be called as a debt instrument as referred in financial transactions?
(a) Certificate of Deposits
(b) Bonds
(c) Stock
(d) Commercial Paper
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(c)
Sol. Debt instruments are assets that require a fixed payment to the holder, usually with interest. Examples of debt instruments include bonds (government or corporate), mortgages, Commercial Paper and Certificate of Deposits.

Q8. Which of the following is not a type of cheque issued by an individual?
(a) Bearer Cheque
(b) Crossed Cheque
(c) Order Cheque
(d) Savings Cheque
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(d)
Sol. An order cheque can be a bearer cheque if the words or bearer are not cancelled out. A crossed cheque is a cheque that has been marked to specify an instruction about the way it is to be redeemed.

Q9. “World Investment Report” is annually published by-
(a) IBRD
(b) WTO
(c) IMF
(d) UNCTAD
(e) ADB

S9. Ans.(d)
Sol. The World Investment Report has been published annually since 1991 by The United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD). Each year´s Report covers the latest trends in foreign direct investment around the World and analyses in depth one selected topic related to foreign direct investment and development.

Q10. Treasury bills are issued in India by ______
(a) RBI
(b) State Government
(c) Government of India
(d) SEBI
(e) NABARD

S10. Ans.(c)
Sol. Treasury bills (T-bills) offer short-term investment opportunities, generally up to one year. They are thus useful in managing short-term liquidity. At present, the Government of India issues three types of treasury bills through auctions, namely, 91-day, 182-day and 364-day. There are no treasury bills issued by State Governments.

Q11. Which among the following international organisation has announced its approval to a $329 million loan to build access roads across 4,000 villages in Gujarat recently?
(a) OPEC
(b) IMF
(c) AIIB
(d) ADB
(e) World Bank

S11. Ans.(c)
Sol. China based Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) announced its approval to a $329 million loan to build access roads across 4,000 villages in Gujarat. The funds have been approved to construct road linkages for last-mile connectivity to schools and tribal areas in 33 districts of the state.

Q12. Takehiko Nakao is present president of-
(a) Asian Development Bank
(b) World Bank
(c) New Development Bank
(d) International Monetary Fund
(e) Asian Infrastructure Investment Bank

S12. Ans.(a)
Sol. Takehiko Nakao is present president of the Asian Development Bank.

Q13. Siemens AG opened its first digital factory in India, also the third globally after one each in Germany and China, as the industrial conglomerate pitches smart facilities to small and medium scale enterprises in the country. Siemens AG based in-
(a) Canada
(b) France
(c) China
(d) Germany
(e) Japan

S13. Ans.(d)
Sol. Siemens AG opened its first digital factory in India, also the third globally after one each in Germany and China, as the industrial conglomerate pitches smart facilities to small and medium scale enterprises in the country. Siemens AG is a German conglomerate company headquartered in Berlin and Munich and the largest industrial manufacturing company in Europe with branch offices abroad.

Q14. The Asian Development Bank (ADB) was conceived in the early __________ as a financial institution that would be Asian in character and foster economic growth and cooperation in one of the poorest regions in the world.
(a) 1950s
(b) 1960s
(c) 1940s
(d) 1970s
(e) 1980s

S14. Ans.(b)
Sol. The Asian Development Bank was conceived in the early 1960s as a financial institution that would be Asian in character and foster economic growth and cooperation in one of the poorest regions in the world.

Q15. Who is the present president of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?
(a) Li Keqiang
(b) Wang Yi
(c) Xie Xuren 
(d) Lou Jiwei 
(e) Jin Liqun

S15. Ans.(e)
Sol. Jin Liqun is present president of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

You may also like to Read:



Print Friendly and PDF